2020. július 6., 15:46

Véleménykülönbség állampolgárság ügyben az SaS frakcióban

Ahogy arról már portálunk is hírt adott, Ondrej Dostál nevével fémjelzett csoport ismét megpróbálkozik a Fico kormány által 2010-ben megváltoztatott állampolgársági törvény felülvizsgálatával, mely során el szeretnék érni, hogy az általuk az alkotmánnyal ellentétesnek tartott rendelkezések kikerüljenek a törvényből. Olvasóink előtt nem ismeretlen az immár tizedik éve tartó helyzet legfőbb problémája, amely szerint mindazon szlovákiai polgárok, akik úgy veszik fel egy másik ország állampolgárságát, hogy ott tartós jelenlétet nem tudnak igazolni, automatikusan elvesztik a szlovák állampolgárságukat.  

Ondrej Dostál
Fotó: TASR
Dostál: Ne kelljen lakóhely-elhagyás az állampolgárság megszerzéséhez!

A jelenlegi Matovič-kormány részét képező Szabadság és Szolidaritás párt (SaS) volt az egyetlen, amely a négypárti koalícióból egyedüliként, még a februári választások előtt kinyilvánította, hogy kormányra kerülésük esetén szorgalmazni fogják ennek az embertelen föltételnek a kiiktatását Szlovákia jogrendjéből.

Amilyen pozitív volt ennek a programrészletnek a megítélése szlovákiai magyar vonalon, olyan csalódást váltott ki, amikor az SaS tényleges kormánytényezővé válva már „pontosította” a választások előtti elképzelését és a Kormányprogramba már azt a megoldást dolgozták be, amelyik akkor teszi lehetővé a szlovák állampolgárság megtartását, illetve a korábban elvesztett szlovák útlevél visszaszerzését, ha polgártársunk aktív kapcsolatban van azzal az állammal, amelyik állampolgárságát még fel kívánja venni. Azaz, ha például ott lakik, ott tanul, vállalkozik, stb. Tehát a szlovákiai magyarság ismét hoppon marad, hiszen számukra a magyar állampolgárság megszerzésére úgy lenne igény, hogy ahhoz ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket.

Az ügy mellékzöngéjeként most egy újabb szokatlan helyzet is előállt. Az SaS párt programjának idevágó részét megalkotó Martin Klus, jelenleg külügyi államtitkárként pár hete a Magyar 7-nek adott nyilatkozatában is kiállt amellett, hogy a Szlovákia a Kormányprogramban foglaltak szerint jár el majd a jövőben. Ez a törvényt úgy változtatná meg, hogy lakóhely-elhagyás nélkül ne lehessen további állampolgársághoz jutni.

Ezzel ellentétes álláspontot fogalmazott meg viszont az SaS parlamenti frakciójában jelen levő két társa, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke Ondrej Dostál és Radovan Kazda OKS-tag képviselők, akik néhány további aláíróval (köztük Nagy Dávid, az MKP egyik prominense) a nyilvánosság hangjaként megfogalmazott írásos véleményt fogalmaztak meg a Belügyminisztérium felügyelte állampolgársági törvény előkészítési folyamatában.

Dostálék véleményezése és javaslata pontosan szembemegy a Martin Klus képviselte hivatalos állásponttal, amely nem lenne meglepő, ha egy kormánypárti – ellenzéki vita keretében hangzana el, viszont tudjuk, hogy Klus, Dostál és Kazda mindhárman az SaS parlamenti frakció tagjai, sőt, hozzájuk csatlakozott még Ján Benčík is, a szintén kormánypárti Za ľudí parlamenti képviselője is. A szokatlan, bár nyilván nem kezelhetetlen helyzetről kérdeztük a két szembenálló vélemény egy-egy képviselőjét, Ondrej Dostált és Martin Klust.

Dostál képviselő úr, milyen stádiumban van az Önök kezdeményezése; eljutott már a parlamentbe?

Nem önálló törvényjavaslatként nyújtottuk ezt be, mivel a Kormányprogram alapján a Belügyminisztérium már elkezdte a most érvényes állampolgársági törvényt módosító javaslat kidolgozását, amelyet júniusban előzetes információs véleményezésre is bocsátott, így mi ehhez hozzászólva fejtettük ki a véleményünket. Ezt követi majd még egy véleményezés, s az után kerül a kormány elé a belügy által véglegesített javaslat. Ha a kormány arra rábólint, akkor kerülhet szavazásra a parlament elé. Ez egy viszonylag hosszú folyamat, mi viszont fontosnak tartottuk már most nyilvánosságra hozni, hogy eltérő véleményen vagyunk ezen a téren. Szerintünk a változtatásnak következetesebbnek kell lennie! Egyrészt vissza kell térnünk a 2010 előtti helyzethez, illeve vissza kell adnunk mindazoknak az állampolgárságát, akik a most érvényes rendelkezés miatt vesztették azt el.

Martin Klus pár hete erősítette meg a lapunknak, hogy kormánypártként azt a verziót tartja mérvadónak, mely szerint csak akkor tarthatja meg valaki a szlovák állampolgárságát, ha lakóhely-elhagyásra is sor kerül a másik állam irányába. Most akkor két különböző nézet van már csak az önök parlamenti frakcióján belül is?

Nem tagadom, hogy létezik a problémának többfajta megközelítése is, és ez nem csak az SaS frakcióra érvényes, hanem a kormánykoalíciót alkotó pártok szinte mindegyikére. Nem állítom, hogy teljes frakciókat jelent ez, de egyéni szinten több olyan kormánypárti képviselőről tudok, akiknek más erről a véleményük, mint ami Kormányprogramban került megfogalmazásra. Meglátásom szerint már az ősz folyamán a parlament elé kerülhet ez a módosítás. Kérdéses, hogy melyik változtatás kap majd támogatást. Mondjuk ki, hogy a 2010-es törvény az orbáni honosítási törvényre adott reakció volt, amelyet én szintén nem tartok jónak, de feladatomnak nem a magyarországi, hanem a szlovákiai törvények alkotását tartom, és a mostani változatról az a véleményem, hogy ellentétes az alkotmánnyal, de az alkotmány szellemiségével mindenképpen.

Martin Klus
Fotó:  TASR
Klus: Számunkra a Kormányprogram a döntő, de hajlandóak vagyunk Dostál kollégával is eszmecserét folytatni.

Ondrej Dostál után megkérdeztük Martin Klust, az SaS programjának állampolgársági részét író, jelenleg külügyi államtitkárként működő politikust, mi a véleménye a párt parlamenti frakciójában létező másik véleményről?

M. Klus: Alapvetően érvényes, hogy minden egyes képviselőnek jogában áll saját kezdeményezéssel fellépni. Érzékeljük, hogy az OKS és annak elnöke, az SaS-frakció tag Ondrej Dostál kollégánk aktivitást fejt ki ezen a téren, bennünket azonban elsősorban az érdekel, hogy a Belügyminisztérium milyen törvényjavaslattal áll majd elő. Az örvendetes, hogy több vélemény is megjelenik, hiszen így több lehetőség közül választhatunk. A törvényváltoztatást viszont az OĽaNO párt vezette belügy felügyeli, így nekünk az a fontos, hogy ez a tárca hogy közelít a kérdéshez.

Államtitkár úr, tehát fönntartja, hogy a lapunknak is megerősített, illetve a Kormányprogramban is foglalt megoldás, amely a lakóhely-elhagyást szabja feltételül, továbbra is a hivatalos álláspont?

Előzetesen igen. Ebben a szellemben kell a törvénymódosító-javaslatnak is elkészülnie, hiszen a Kormányprogram is ezt irányozza elő. Dostál képviselő úr kezdeményezését, hogy némi változást szeretne, viszont legitimnek tartjuk és készek vagyunk vele erről eszmecserét folytatni. Számunkra a Kormányprogram a döntő; viszont, azt, hogy ezt hogy váltjuk aprópénzre, illetve, hogy ki mit ért az egyes fogalmak alatt egyeztetés tárgyát képezheti. Várjuk az egyes kormánypárti kollégák, illetve az érdekelt tárcák érveit. Itt a belügyé a vezető szerep, de a külügyminisztériumnknak is megvan az őt megillető helye. Hogy hogy alakulnak ezek a megbeszélések, arról most még korai lenne nyilatkozni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!

Hozzászólások

Fehér István 2020. 07. 07., k - 07:13

Tehát az államtitkárt sem zavarja, hogy soha nem éltem a mai Magyarország területén és nem is fogok! Ide fizetem az adómat, soha nem voltam munkanélküli sem! Az én felmenőim nem vonatról szálltak le, mert ez a szülőföldjük, ahogyan nekem is! Miért van olyan érzésem, hogy ő sem akarja megérteni, pedig pontosan tudja, hogy igazam van?