2022. május 4., 17:19
Frissítve: 14:01

Végre megvolt a szavazás, eldőlt, mi lesz Robert Fico sorsa! Szakad a koalíció?

Hosszas huzavona után a pozsonyi törvényhozás végül szerda késő délután szavazott Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztéséről. Közvetlenül a Ficora vonatkozó szavazás előtt a képviselők a titkos szavazás lehetőségéről döntöttek. 

fico
Fotó: TASR/AP

A számos technikai hibával fűszerezett szavazáson végül nem hagyták jóvá, hogy titkosan szavazzanak a pártelnökről. A jelenlévő 150 képviselőből mindössze 51 támogatta a titkos szavazást. Ezt követően szinte azonnal Ficóról szavaztak a honatyák és honanyák, akik teljes számban képviseltették magukat a törvényhozásban.

parlament
Fotó:  TA3 repro

A parlament végül 74:49 arányban, 19 tartózkodás és 8 nem szavazás mellett nem szavazta meg Fico mentelmi jogának felfüggesztését. Ahhoz, hogy Fico mentelmi jogát felfüggesszék, a jelenlévő 150 képviselő közül legalább 76-nak kellett volna szavaznia a kiadatás mellett, de csak 74 szavazott mellette.

Néhány érdekesebb szavazat: A várakozásokkal ellentétben megszavazta Fico kiadását Gyimesi György (OĽaNO), de párttársa, Katarína Hatráková tartózkodott, míg Romana Tabak nem szavazott. Ők ketten voltak azok a legnagyobb parlamenti frakcióból, akik nem szavaztak Fico ellen, tulajdonképpen rajtuk múlott az egész. Az SaS frakciójából mindenki felfüggesztette volna Ficót, míg a Sme rodinából mindenki, beleértve Boris Kollárt is, tartózkodott. A frakción kívüli képviselők a várakozásoknak megfelelően voksoltak.

A végeredmény tehát nem azt jelenti, hogy a Fico elleni nyomozás véget érne. Erről szó sincs. Pusztán arról, hogy a nyomozati szakaszban járó eljárás során a pártelnök nem kerül vizsgálati fogságba. Fontos kiemelni azt is, hogy a parlament nem arról döntött, Ficónak vizsgálati fogságba kell-e vonulnia. Arra a bíróságnak lett volna lehetősége, amennyiben a törvényhozás hozzájárult volna ahhoz, hogy Ficót mentelmi jogától megfosszák.

Nem sokkal nyolc óra előtt érkezett a hír, hogy Katarína Hatrákovát és Romana Tabakot kizárták az OĽaNO-frakcióból.
Reagált a Szövetség is. Közleményükben azt írják: "Ez a koalíció ma teljesen elvesztette hitelét. Két év káosz, a világjárvány és a gazdasági válság során tanúsított alkalmatlanság után saját választási zászlóshajóját is elsüllyesztette."
 
Az SaS frakcióvezetője Anna Zemanová közölte, itt az ideje megnyitni a párbeszédet arról, van-e így értelme tovább kormányozni. Szerinte azzal, hogy a Sme rodina tartózkodott a Fico sorsáról döntő szavazáson, "időszerűvé vált a búcsúzás".

Richard Sulík még valószínűleg az ülésteremből posztolta ki, hogy a szavazás végeredménye Igor Matovič kudarca, aki saját koalíciós partnereit, sőt saját párttársait sem tudta meggyőzni arról, hogy Ficót ki kell adni a bíróságnak. 

Érdekes apróság, de sokatmondó véletlen, hogy a parlament hivatalos honlapja nem sokkal a szavazás után összeomlott. Hogy ennek köze lehet-e ahhoz, hogy kíváncsi választópolgárok ezrei akarták megnézni, melyik képviselő miként szavazott, nem tudni! 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.