2022. március 12., 07:27

Újra kell gondolni a költségvetést

Szlovákiának - tekintettel az ukrajnai helyzetre - felül kell vizsgálnia a költségvetését, és növelnie kell a védelmi beruházásokat. Ezt Eduard Heger  kormányfő jelentette ki az informális EU-csúcs után a franciaországi Versailles-ban.

pénz
Fotó: pixabay.com
Úgy vélem, mindenki számára világos, hogy a költségvetést felül kell vizsgálni. Ez már egy új világ (...) Azt hiszem, mindenki megérti, hogy növelni kell a beruházásokat, mert látjuk, hogy Vlagyimir Putyin mire képes"

- állapította meg Heger. Hozzátette: Szlovákiának olyan felkészültnek kell lennie, hogy Putyinnak eszébe se jusson "ránk nézni".

A szlovák miniszterelnök a csúcstalálkozón Christine Lagarde-dal, az Európai Központi Bank (ECB) elnökével is tárgyalt. Megoldást kerestek azoknak az ukránoknak a problémájára, akik nem tudják átváltani a pénzüket euróra Szlovákiában és más uniós tagállamokban.

Az európai vezetők a csúcstalálkozó első napján megegyeztek abban, hogy Ukrajna elindulhat az uniós tagsághoz vezető úton, de nem gyorsított eljárás keretében, ahogy Szlovákia, Lengyelország és a balti államok kérték.

A második nap két fő témája az energia és a védelem volt. Heger Szlovákia nevében leszögezte: támogatja a gyors átállást más üzemanyagforrásokra, de figyelmeztetett, hogy ehhez technológiai beruházásokra lesz szükség.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta: Szlovákia a Nyugat-Európába történő gázszállítással összefüggésben mindig megbízható partner volt.

Ha a jövőben megfordul a helyzet, vagyis az LNG gáz Nyugat-Európából jön majd, nagyon fontos, hogy minden partner hasonlóan felelősségteljesen járjon el, hogy mindig legyen elég gáz, amely Szlovákia rendelkezésére áll"

 - közölte Heger.

Az uniós vezetők a csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy az európai blokknak függetlenednie kell az orosz energiaforrásoktól, meg kell erősítenie a védelmét és támogatnia kell Ukrajna európai irányultságát.

Az Európai Bizottság elnöke az ülés után kijelentette, hogy az EU továbbra is nyomást fog gyakorolni a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli emberekre, és betiltja a luxuscikkek exportját Oroszországba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.