2020. június 17., 17:00

Újra felolvasták a bíróságon a Threema-üzeneteket: Kočner rejtjeles üzeneteket válthatott Zsuzsovával

Szerdán délután újra felolvasták Mariana Kočner és Alena Zsuzsová Threema-üzeneteit a Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt. A 2018. februári üzeneteket olvasták fel, abból az időszakból, amikor meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát.

Fotó: TASR

Roman Kvasnica, az áldozatok családjának jogi képviselője a rühről és a viszketésről szóló beszámolókat rejtjeles üzenetként értelmezi, szerinte ezek az újságíró meggyilkolásáról szólnak. A védelem ezt elutasítja, azt állítja, az üzenetek a Cieľ politikai pártra utalnak.

Marian Kočner és Alena Zsuzsová februárban, a rejtjeles üzenetekben többször is a rühöt említi, ami felettébb kellemetlen kínokat okoz nekik, ám ez alatt az újságíró megölésének tervét érthették. Marian Kočner azonban azt állítja, ők csak arra utaltak, hogy problémák merültek fel a Cieľ politikai párt megalakulásához szükséges aláírások gyűjtésével kapcsolatban.

Marian Kočnernak gondjai voltak a párt bejegyzésével, a belügyminisztérium ugyanis megtagadta a regisztrációt, amit azzal indokolt, hogy több aláírás is hamis.

Alena Zsuzsová személyesen is bizonyítani akarta a szenátusnak, hogy rühes. Kérte, hogy léphessen közelebb a szenátus tagjaihoz, levehesse a szájmaszkot és megmutathassa az arcát.

Kvasnica azonban egy másik részre is rámutatott a kommunikációban, ahol a vádlottak a rühről és a politikai párttal kapcsolatos problémákról írtak.

„A B terv fölött vakaródzom" - írta Marian Kočner Alena Zsuzsovának, miután megkérdezte, hogy a B terv alatt a pártot érti-e. Erre azt válaszolta, hogy a pártra már rég megvan a B terv. - Akkor miről van szó? - kérdezte Alena Zsuzsová. „A rühről” - válaszolta Marian Kočner.

Azok alapján, amit hallhattunk, mindketten beismerték, hogy más a kommunikáció értelme. Azt állítjuk, hogy amikor a rühről beszéltek, rejtjelezve Ján Kuciak meggyilkolásáról egyeztettek"

- tette hozzá Kvasnica.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője szintén kommentálta az eddig feltárt bizonyítékokat.

Kijelenthetem, hogy ismerjük a vádlottak bűnösségét igazoló legfontosabb bizonyítékokat"

– mondta az ügyvéd.

Vladimír Turan, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze nem kommentálta a bizonyítékokat, közölte, hogy záróbeszédében tér ki erre a kérdésre. Reagált azonban a Tatra banka jelentésére, miszerint azon a napon, amikor Marian Kočner a bankfiókban járt, nem hajtottak végre készpénztranzakciókat. A vád szerint Marian Kočner a bankban bérelt széfből vette ki azt az összeget, amit Kuciak meggyilkolásáért fizetett.

„Nem ismerem részletesen a banki szabályokat, de úgy vélem, a bérlő bármit tarthat a széfben, a banknak ahhoz semmi köze" - mondta Turan.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.