2020. június 17., 16:38
Frissítve: 16:42

Kočner: Nem rendeltem meg semmiféle gyilkosságot, semmi közöm az egészhez

Nem rendeltem meg semmiféle gyilkosságot, és nincs semmi közöm hozzá – jelentette ki Marian Kočner vádlott a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatos tárgyaláson a Speciális Büntetőbíróságon.

Fotó: TASR

Vallomása elején megkérdőjelezte a nem jogerősen elítélt Miroslav Marček és a jogerősen elítélt Andruskó Zoltán állításait.

Rámutatott például, hogy Miroslav Marček találkozott Andruskóval, aki állítólag megbízta az újságíró meggyilkolásával.

Marian Kočner azt mondta, Miroslav Marček eredetileg azt vallotta, hogy amikor Andruskó megrendelte a gyilkosságot, a hátsó ülésen ült, és a mobiltelefonjában volt néhány fénykép. Később egyértelműen azonosította őket a bíróságon. Marian Kočner állítja, Miroslav Marček soha nem látott fényképeket Ján Kuciakról.

Kocner
Fotó:  MTI
Miroslav M. azt vallotta, csak egy rövidcsövű golyós fegyver volt velük a helyszínen. Ugyanakkor nagyon furcsa, hogy amikor Miroslav M. és Sz. Tamás megérkezett Andruskóhoz este, a gyilkosság után, két géppisztolyt raktak ki egy hátizsákból"

- mondta a vádlott.

Marian Kočner abban is kételkedik, amit a gyilkosság végrehajtásáért kapott pénzről mondtak.

Nagyon furcsa, hogy ezek az emberek, sem Miroslav M., sem Andruskó nem tudta megmondani, mennyit kellett volna kapniuk utólag"

- mondta a vádlott.

Marian Kočner a vallomásában Peter Tóth egykori újságíró és az SIS volt ügynökének állításait is megkérdőjelezte.

Szerinte Tóth egy új telefont adott át a rendőröknek, és ebből több üzenetet kitörölt. Erre az Alena Zsuzsovával folytatott üzenetváltás képernyőfelvétele szolgál bizonyítékként. A felvételen látszanak azok az üzenetek, amelyek később már nem voltak Tóth telefonjában.

A vádlott szerint Tóth röviddel a vallomása előtt egy „nagyon magas összeget” helyezett a magánszámlájára. Ezenkívül Marian K. azt állítja, hogy épp Tóth az, aki feltörte a kormány Govnet-hálózatát.

Marian Kočner a gyilkosság indítékát is megkérdőjelezte.

„Azt akarom bebizonyítani, hogy Ján Kuciak kevesebbet írt rólam, mint mások” – mondta Kuciak cikkeit elemezve.

Hozzátette: a neve ugyan gyakran szerepelt a cikkek címében, de a szövegben alig volt róla szó. Kuciak megállapításainak súlyát azzal is csökkenteni akarta, hogy szerinte ő gyakran csak más sajtótermékek cikkeit gyűjtötte össze.

Marian Kočner továbbá megkérdőjelezte Kuciak megállapításait, amelyeket a dóvali (Donovaly) adócsalási üggyel kapcsolatban tett. Kuciak akkor a büntetőeljárás megszüntetéséről szóló állásfoglalásról írt, és a nyomozó hibáira hívta fel a figyelmet. Ezt követően Maroš Žilinka, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze vádat emelt Marian Kočner ellen.

Marian Kočner azt állítja, hogy Ján Kuciak nem jelentett rá veszélyt.

Miroslav Marčeket, Szabó Tamást és Alena Zsuzsovát nem jogerősen elítélték Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásáért. Marian Kočner a vádirat szerint bosszúból rendelte meg a gyilkosságot, amiért Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett.

Kocner
Fotó:  TASR
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.