2021. szeptember 17., 14:53

Újabb koalíciós purpárlé

Richard Sulík gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, az SaS vezére nyugtalanítónak tartja a szlovákiai biztonsági szervekben kialakult helyzetet. Emiatt is szerete találkozni Roman Mikulec belügymiszterrel (OĽaNO), hogy megvitassák a kérdést és pártjának ezzel összefüggő fenntartásait.

Fotó: TASR

Ugyanakkor meglepetésének adott hangot Boris Kollár házelnök (Sme rodina) kijelentése kapcsán, aki jelezte, hogy mozgalma nem kíván részt venni abban a munkacsoportban, amely a jogállamiság iránti bizalmat szeretné helyreállítani.

Minél gyakrabban  ismételgelik ezt a "varázsigét", a hatása annál inkább gyengül"

- mondta Sulík, így reagálva Kollárnak a koalícióból való kilépés lehetőségét kilátásba helyező szavaira. Hozzátette, hogy Kollár a Koalíciós Tanács szerdai ülésén még egyet értett Mikulec meghallgatásával, de időközben megváltoztatta a véleményét. Ez megesik, mindenesetre őt bosszantja ez a fordulat.

Sulík a biztonsági szervek körül kialakult helyzetet áttekinthetetlennek és kuszának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a világhálón már különböző dokumentumok köröznek. Úgy látja, hogy megfontoltan kell minderre reagálni, pártja ezért is szeretne a belügyminiszterrel asztalhoz ülni.

Sok kérdésünk és sok fenntartásunk van. Előbb magunk között szeretnénk megvitatni a problémákat, majd ezt követően tájékoztatnánk a nyilvánosságot"

- jegyezte meg. Azt viszont nem konkretizálta, hogy lényeges fenntartásokról van-e szó és milyen kérdéseket tennének fel a miniszternek.

Sulík üdvözölte azt az ellenzéki döntést, hogy visszavonta az igazságügyi tárca vezetőjének visszahívásáról szóló kezdeményezését. Úgy látja, hogy Mária Kolíková visszahívása hasadást okozna a koalícióban, mivel még nem véglegesítették a tisztségek újraelosztásáról szóló megállapodást, amelyet a miniszterasszonynak a Za ľudíból történt távozása tett szükségessé.

A jogállamiság iránti bizalom helyreállításán munkálkodó csoport létrehozását Edurad Heger kormányfő jelentette be csütörtökön. Jövő  hétfőtől kezdve folyamatosan ülésezene azzal a céllal, hogy a kormány és a parlament számára olyan javaslatokat terjesszen elő, amelyek pozitív irányban változtatnák meg a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség tevékenységét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!