2021. szeptember 17., 13:08
Frissítve: 20:20

Kollár: A Sme rodina nem lesz része a Heger által bejelentett munkacsoportnak

A Sme rodina mozgalom nem lesz része annak a munkacsoportnak, amely az emberek jogállamiságba vetett bizalmának a helyreállításán fog dolgozni. Ezt Boris Kollár parlamentelnök jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR

Mint elmondta:

nem támogatja egy úgynevezett másik maffia létrehozását.

A koalíciót arra szólította fel, hogy foglalkozzon ismét azzal a munkával, amelyet a választóknak ígért. Bírálta, hogy partnerei elhalasztották az állami bérlakások építéséről szóló tárgyalást.

A munkacsoport létrehozásáról Eduard Heger (OĽANO) kormányfő tájékoztatott csütörtökön (szeptember 16.).

Nem veszünk részt ebben a csoportban, nem fogunk javaslatokat tenni. Nem fogunk ilyen valamit megszavazni

 – jelentette ki Kollár. Szerinte a rendőrségen belüli új vádak túlmennek minden határon. A határozatokra és a lehallgatásokra hivatkozott. Nem akarja azt sem, hogy „az egyik maffiát egy másik váltsa”. Hozzátette:

Fico maffiája ellen kell harcolni, amely szerinte privatizálta az igazságszolgáltatást.

Nem fogom támogatni, hogy a másik oldalon egy új maffia jöjjön létre - ezt nyugodtan nevezhetem »Čurilla-féle« maffiának -, amely ugyanazt fogja csinálni, csak egy másik szép jeligével és transzparenssel, de ugyanúgy vissza fog élni a törvénnyel

– emlékeztetett.

A Sme rodina vezetője hangsúlyozta: a jogot és az igazságosságot fogják támogatni.

De nem fogom célzatosan változtatni a törvényeket csak azért, mert nem tetszik nekünk egy döntés

– jelentette ki.

Kollár felszólította a koalíciós partnereit, hogy térjenek vissza ahhoz a munkához, amelyet a választóiknak ígértek. Feltette a kérdést: miért nem hoztak létre munkacsoportot az energiaárakhoz, és miért halasztották el ismét a bérlakásokról szóló törvénymódosítást?

Ezt ígértük az embereknek, nem azt, hogy bárkit bizonyítékok nélkül lecsukunk

 – tette hozzá, miközben bírálta a koalíciót, amiért másfél éve csak civakodik.

Peter Pellegrininek, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetőjének azt üzente, hogy a kormányt nem fogja csak azért megdönteni, hogy megmentse a „Fico-féle maffiát”.

Ez csak szenvedje végig a bíróságokat, és kapja meg a neki járó büntetést

 – mondta. Pellegrini arra szólította fel Kollárt, hogy lépjen ki a koalícióból. Közben Kollár szavaira utalt vissza, melyek szerint, ha a törvénytelenségek folytatódni fognak, a párt nem lesz a koalíció része.

A szakértői munkacsoport megalakulásáról a kormányfő tájékoztatott csütörtökön, amely mintegy válasz a bűnüldöző szerveknél tapasztalható „rendkívül aggasztó” fejleményekre. A munkacsoport a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításán fog dolgozni. Hétfőtől (szeptember 20.) rendszeresen ülésezni fog a testület, amely javaslatokat tesz a kormánynak és a parlamentnek a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítását célzó változtatásokra.

Heger csütörtökön hangsúlyozta: a koalíció konszenzusra jutott a munkacsoport megalakításának kérdésében. A sajtótájékoztatón több koalíciós partnere is részt vett, Milan Krajniakot, a Sme rodina alelnökét is beleértve.

Az, ami a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, más volt, mint ami bent történt. Semmilyen büntetőeljárást nem lehet befolyásolni. A sajtótájékoztatón egyszer csak azt hallgattam, hogy a kollégák már nyilván eldöntötték, kinek az oldalára állnak. De mi nem állunk sem az egyik, sem a másik oldalra. Mi azt akarjuk, hogy a törvény érvényesüljön

 – közölte Krajniak pénteken az újságírókkal.

A munkacsoport létrehozását a koalíció a biztonsági tanács ülése után jelentette be. A tanácsot azt követően hívta össze a kormányfő, hogy a héten őrizetbe vették a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség négy nyomozóját, valamint a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét.

Megosztás
Címkék