2021. július 7., 08:01

Újabb csontvázak potyognak ki Fico szekrényéből

Nem Andrej Kiska korábbi államfő volt a Smer egyetlen ellenlábasa, akit a párt mögött álló Bödör-csoport megpróbált megdolgozni.

Fotó: TASR/AP

Az Aktuality.sk portál szerint a 2016-os parlamenti választás előtt ugyanez volt a helyzet az OĽaNO elnökével, Igor Matovičcsal is, akit a Smer jelöltjei igyekeztek kompromittálni, hogy a kormányellenes támadásait semlegesítsék. Minderről a jelenleg vádeljárás alatt álló František Imrecze és két további hajdani magas beosztású állami tisztviselőtársa, Bernard Slobodník és Ľudovít Makó beszéltek.

A Matovič lejáratásának szentelt találkozó menetét a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének volt igazgatója, Bernard Slobodník ecsetelte a rendőrségnek. A  találkozó a Technopol épületében zajlott, és Tibor Gašpar, Norbert Bödör, Ľudovít Makó, valamint Peter Hraško és Robert Krajmer, a NAKA tisztségviselői, illetve Dušan Kováčik különleges ügyész vettek részt rajta. Gašpar és Bödör arra kérték a többieket, hogy gyűjtsenek kompromittáló anyagokat Matovič ellen.

Matovič lejáratásába a Pénzügyi Igazgatóságot is bevonták, akkori igazgatójával, Imreczével az élen,

írja az Aktuality.sk. A kompromittáló anyagokat állítólag Erik Tomášnak, a Smer korábbi és a Hlas jelenlegi politikusának kellett Ficóhoz eljuttatnia. Tomáš jelezte Imreczének, hogy Fico nyilvánosan azt fogja kommunikálni, hogy Matovič adócsaló, és ehhez kért elemzést. Imrecze azt valotta, az elemzést át is adta Tomášnak, az viszont az egészet tagadja.

De a belügyminisztériumban és a Transpetrol épületében is téma volt Matovič lejáratása. Robert Kaliňák akkori belügyminiszter azonban tagadja a találkozót, Az Aktuality.sk-nak azt állítja, nem létezik Matovič-akta.

Beigazolódott, amitől Fico tartott

A megtört Imrecze vallomása miatt bajba kerülhet Fico is és Kaliňák is, hatalommal való visszaélés miatt. Imrecze és a két társa esetében ugyanis pontosan az történt, amitől a vád alá helyezett hivatalnokok kapcsán Fico tartott: el kezdtek együttműködni a nyomozókkal, és megeredt a nyelvük a hierarchia magasabb fokán állók bűncselekményeiről, írja a Postoj.sk konzervatív portál.

A szóban forgó vallomások után nyilvánvaló, hogy a Pénzügyi Igazgatóságot és a NAKA-t is politikai küzdelmekre használták fel. Először Matovičcsal, majd Kiskával szemben, mégpedig felsőbb utasításra.

Ha sikerül ezt bebizonyítani, a közszereplők hatalommal való visszaélésének kristályos példájával állunk szemben.

A Fico és Kaliňák elleni bűnvádi eljárást azonban két dolog is bonyolítja. Az egyik Imrecze túlságosan is óvatos vallomása. Azt állítja ugyanis, hogy a pénzügyi Igazgatóságot csúnyán felhasználták a politikai küzdelmekre, azt azonban nem erősítette meg, hogy az utasításokat közvetlenül Ficótól vagy Kaliňáktól kapta volna. Hasonló szellemben vallott Makó is, amiből arra lehet következtetni, hogy Imrecze és Makó is mindkét oldalra játszik. Együttműködnek a nyomozókkal, anélkül azonban, hogy Ficót víz alá nyomnák.

A másik, ettől is súlyosabb ok: a sajátos szlovákiai gyakorlat, ahol a titkos találkozók, az információkiszivárogtatás és az azokkal való visszaélés teljesen szokványos dolog a politikai küzdelmek során.

És a politikusokkal szembeni eljárás a hatalommal való visszaélés miatt kétélű fegyver. Ma lehet, hogy Kaliňákot találja el, holnap meg Matovičot (mondjuk, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának igazgatójával, Makóval való találkozása miatt), írja a Postoj.sk, amely szerint a volt kormányfő ezzel ugyanis nagyon vékony jégen táncolt. Egyetlen kormányfő sem avatkozhat be ugyanis a bűnvádi eljárásba, sem Fico, sem pedig Matovič.

Ficónak vége

A Denník N szerint Robert Fico nagy bajban van, talán a legnagyobb bajban élete során. Csak a számára kedvező körülmények, a világjárvány meg az állandóan veszekedő kormány homályosítják el annak dimenzióit. A lap szerint ez azonban Fico végét jelenti. Az emberei a börtönben csacsogni kezdtek, és lassan összeáll a kép a nyomozók előtt arról a bűnbandáról, amelyet éveken át közvetlenül a kormányhivatalból irányítottak.

Ficónak már Kuciak meggyilkolása napján be kellett volna fejeznie a politikai pályafutását. A felelőssége Kuciak és Kušnírová haláláért egyértelmű volt. Ő azonban tovább küzd. Imrecze és a többiek mostani vallomása azonban katasztrófát jelenthet a számára.

A kormányhivatali találkozók, amelyeken a belügyminiszteren és a pénzügyminiszteren kívül az adóhivatal emberei, rendőrök és Norbert Bödör is részt vett, további bizonyítékai annak, hogy Fico úgy vezette ezt az államot, mint egy keresztapa.

Fico persze, mindent tagad, mi mást is tehetne? Tagadja, hogy ilyen találkozókra sor került volna, azt állítja, hogy a nyomozók a Smer megszüntetésén dolgoznak, azon, hogy bűnszervezetnek kiáltsák ki a pártját.

Megosztás
Címkék