2020. augusztus 26., 21:54

Új természetvédelmi területek Felvidéken: Marcelháza, Karva és Muzsla is örülhet

A kormány öt újabb területet nyilvánított védetté. Szeptember közepétől természetvédelmi terület lesz Csenke, a Kéméndi Sósok, a Marcelházi homokos, a Nemes-tagi dűlő és a Síky. Az erről szóló dokumentumot a szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

Fotó: Wikimedia Commons
Homoki nőszirom (Iris humilis)

A komáromi járásbeli Karva és az érsekújvári járásbeli Muzsla határában található Csenke (254,87 hektár), az Érsekújvári járásban található Nemes-tagi dűlő, valamint a Komáromi járásban található Marcelházi homokos (42 hektár) harmadfokú védettséget fog élvezni. Másodfokú védettséget kap a Vágsellyei járásban található Síky (40,11 hektár), negyedfokú védettséget pedig az Érsekújvári járásban található Kéméndi Sósok (119,49 hektár).

A felsorolt területek átfedésben vannak hat európai jelentőségű területtel.

Mindegyik Nyitra megyében található. A kormánydöntés indoklása szerint nagyon különleges élőhelyekről – szikes területekről, szárazságot kedvelő erdőkről, füves-homokos területekről - van szó, ahol ritka növény- és állatfajok élnek, például a homoki nőszirom, a homoki kikerics vagy a zöld levelibéka. A kormány biztosítja a felsorolt területek jogi védettségét a vonatkozó európai jogszabályokkal összhangban.

„Szárazföldi szikes területek, ahol magas a talaj sótartalma, csak kevés európai országban fordulnak elő. Az ilyen térségek Európa területének mintegy három százalékát teszik ki. Örülök, hogy ma sikerült védetté nyilvánítanunk ezeket a különleges, sós talajú réteket” – közölte Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.