2023. június 3., 11:45

Új erőre kaphat a Szövetség?

Alig másfél évvel a megalakulását követően máris több korábbi vezető politikus is elhagyta a Szövetséget. A választások előtt három hónappal kirobbant politikai belharc kétségtelenül rosszkor jött a pártnak, aminek így csak kevés ideje maradt a problémák megoldására. A Most-Híd platform egyes politikusainak távozása azonban egy sokak által régóta várt egységes arculat megteremtését is eredményezheti a Szövetségen belül, aminek politikusai egy jól felépített kampánnyal akár előnyükre is fordíthatják a platformszakadást.

szövetség
Fotó: ma7/Katona Tamás

Amikor alig három évvel ezelőtt az MKP a Most-Híd és az Összefogás elnökei aláírták az együttműködésükről szóló szándéknyilatkozatot, sokan úgy vélték, hogy végre újjáalakulhat egy egységes felvidéki magyar képviselet Szlovákiában. Ezt az elképzelést erősítette meg 2021 októberében a Szövetség megalakulása, ami már ténylegesen is egy pártba (bár a mai napig külön platformokba) tömörítette a három elődpártot.

Alig másfél évvel az új magyar párt létrejötte után azonban újra nyilvánvalóvá vált, hogy a felvidéki magyar összefogás továbbra sem zökkenőmentes. Ezt bizonyítja legalábbis, hogy május közepén a Most-Híd platform több vezető politikusa is elhagyta a Szövetséget, ma pedig már arról szólnak a hírek, hogy a magyar párt helyett, inkább a Mikuláš Dzurinda által vezetett új formációval fognak össze, Kékek, Híd (Modrí, Most-Híd) néven.

Arról, hogy a Rigó Konrád és Sólymos László vezette csapat legújabb – akár politikai öngyilkossággal is felérő – lépése mennyire szolgálja a felvidéki magyar ügyet, mindenki levonhatja a számára leginkább szimpatikus következtetést. Az ürügyként Gyimesi György listára kerülését kihasználó politikai adok-kapok ugyanakkor kétségtelenül rosszkor jött a Szövetségnek, aminek szavazói a választások előtt alig három hónappal újra bizonytalan helyzetben találták magukat. A hirtelen felmerülő szerkezeti problémák mellett (Sólymos és Rigó távozásával például a párt Országos Tanácsának elnöke és a Most-Híd platform elnöke is távozott) kialakult esetleges politikai ellentétek megoldása így mindenképp a legsürgetőbb feladat a pártvezetés és a tagok számára, aminek első lépései egyértelműen pozitív irányba mutatnak.

Amellett ugyanis, hogy a Szövetség vezetése már közvetlenül az említett politikusok távozását követően határozott üzenetet fogalmazott meg az emberek felé, a Híd platform politikusainak nagy része, és köztük legalább 10 megyei képviselő is a Szövetség tagja maradt. Mindez pedig amellett, hogy biztosítja a párt egységét, a választók felé is egyértelműen pozitív üzenetet közvetít.

A – távozó politikusok által valószínűleg várt – pártszakadás helyett végbement platformszakadás összességében tehát még jól is jöhet a Szövetségnek, ami így minden eddiginél egységesebb pártként jelenhet meg a választók előtt.

A távozó politikusok személyében ugyanis zömmel azok hagyták el a pártot, akik amellett, hogy már 2009-ben is részt vettek a magyar egység megbontásában, a Szövetség egységes arculatának megteremtését is folyamatosan blokkolták az elmúlt években. A történtek így komoly lehetőséget kínálnak a párt vezetése számára, hogy megosztottság helyett összefogást mutasson a választók felé, a platformpolitizálás helyett pedig egységes üzenetet közvetítsen a következő hónapok kampányában.

A párt liberális szárnyát képviselő politikusok távozásával a Szövetség ráadásul azokat a konzervatív szavazókat is könnyebben tudja megszólítani a következő hónapokban, akik eddig épp a távozók miatt voltak kritikusak a Szövetséggel szemben.

A május közepén végbement platformszakadás tehát komoly esélyt teremtett a párt számára, hogy egy minden eddiginél összehangoltabb és egy irányba mutató politikát folytasson a következő hónapokban. Mindehhez persze elsősorban egységes fellépésre, és az elmúlt évtized egyik legerősebb kampányára lesz szüksége a politikusoknak. A pártvezetés jelenlegi kommunikációja ugyanakkor ebbe az irányba mutat, így kemény munkával közel sem tűnik lehetetlennek egy sikeres választási szereplés elérése szeptemberben.

A szerző politikai elemző.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.