2021. július 23., 09:51
Frissítve: 2021. júl. 23. 14:02

Tüntetéssel kezdődik a parlament mai napja

Több tucat elégedetlen állampolgár gyűlt össze péntek reggel a fővárosban, a parlament épülete előtt. A kormányzati intézkedések ellen tiltakoznak.

tüntetés parlament
Fotó: dennikn/facebook Michal Šimečka

A tüntetők például a "Nem adjuk Szlovákiát!" szlogent skandálják.

Beszélnek gyermekeik védelméről is és azt hirdetik, hogy nem akarnak kötelező oltást.

A tiltakozók egészen az épület bejáratáig jutottak.  A helyszínen vannak a biztonsági erők, és figyeli helyzetet egy konfliktuskezelő csapat is.

A parlamentben ma rendkívüli ülés kezdődik.

A képviselőknek egy olyan törvénymódosítást is meg kell vitatniuk, amely az oltással járó előnyökről szól. Elfogadhatják például annak törvényi kereteit, hogy ősszel csak oltási igazolvánnyal rendelkezők vehessenek igénybe bizonyos szolgáltatásokat.

A kormány a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény módosítási tervezetében azt javasolja, hogy a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának a pandémia elleni intézkedések megalkotásakor figyelembe kell vennie a digitális COVID-kártyát. Ez tájékoztat arról, hogy valakit beoltottak-e a COVID-19 ellen, negatív eredményt kapott-e vagy legyőzte a betegséget. A képviselőknek gyorsított eljárás keretében kell megvitatniuk a javaslatot.
A parlament előtt a rohamosztagosok próbálják meg feltartóztatni a tüntetőket. A tömeghez kimentek a smeres képviselők is, Ladislav Kamenický és Ľubos Blaha is. Ľubos Blaha támogatását fejezte ki a tüntetőkkel, azt mondta: "Veletek vagyunk!" 
A rohamrendőrök elkezdték kiszorítani a tüntetőket a parlament elől

Továbbra is tart a parlament épülete előtti tüntetés. A bejáratot több tíz rohamrendőr őrzi. A rendőrség konfliktuselhárítási csoportja is a helyszínen van. A tüntetés mostanra nyugodtan zajlik, habár reggel a tüntetők többször is összetűzésbe kerültek a rendőrökkel és az újságírókkal. A tüntetők kijelentették, hogy a parlament előtti helyet nem hagyják el, és sátortábor felállítását tervezik.

Az épület előtt jelenleg több tíz tüntető áll. Több szónok is felszólalt. A tömeg olyan jelszavakat skandál, mint „engedjenek be”, „gestapó” vagy „nem adjuk Szlovákiát”. Egyesek nemzeti zászlókat lobogtatnak, mások olyan transzparenseket tartanak, amelyeken az áll:

„stop a covid-átverésnek”, „stop a koronafasizmusnak” vagy „oltásterror”.

A tüntetők jelezték, hogy a további órákban és napokban is kitartanak. Sátortábor felállítását tervezik a parlament épülete előtt.

Az ellenállásunk folytatódik, nem ér véget a mai nappal

– jelentették ki.

A tömeget többször is támogatásukról biztosították az ĽSNS és a Smer-SD képviselői. Azt ígérték, vizet és élelmiszert biztosítanak a tüntetőknek.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.