2021. augusztus 19., 15:20

Tudták, jön a vihar, de fittyet hánytak a figyelmeztetésre? Egyre több részlet derül ki tábori tragédiáról

Hétfőről keddre virradó éjjel egy Turcseken (Turček) működő nyári táborban szörnyű tragédia történt. Egy összeomló sátorszerkezet fémrúdjai olyan súlyosan megsebesítettek egy hatéves kisfiút, hogy annak életét már nem lehetett megmenteni. Az elmúlt napokban újabb részletek derültek ki a tragédiáról.

vihar
Fotó: TASR/AP

Ma délelőtt írtuk meg, hogy a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kezdeményezett nyomozást, ugyanis felmerült, hogy a tábor szervezői felelősek lehetnek a kisfiú halálában. Úgy tűnik, késve kezdték meg a gyermekek kimentését, a vihar már teljes erővel tombolt, mire a szervezők segítséget kértek a közeli kolostor és a helyi önkormányzat munkatársaitól, holott

már tizenkét órával korábban jelezték az SHMÚ munkatársai, komoly vihar fenyegeti a térséget.

A Sme napilap ezzel kapcsolatban megkereste a tábort szervező Boomerang Slovensko nevű céget, de azok nem kívántak reagálni a fenti állításra.

Nem ez az első hasonló eset. Két évvel ezelőtt egy hasonló, nyitrai nyári tábor során egy csapat alapiskolás fiatalra zuhant egy fa az erős szélviharban. A baleset egy 14 éves gyermek életébe került.

Ivan Garčár, a szlovák meteorológiai szolgálat szóvivője elmondta, Turcsek térségére nem sokkal dél előtt adtak ki másodfokú figyelmeztetést - hétfő este nyolc és kedd hajnal kettő között. A vihar éjfélkor csapott le a táborra. A szakemberek jóslata tehát bevált. A település polgármestere a napilapnak úgy nyilatkozott, éjjel egy óra volt, mire befutott hozzá az első segélyhívás, holott a vihar akkorra már egy órája tombolt. A közeli kapucinus kolostor egyik szerzetese azt mondta, tőlük a tábor szervezői nem kértek segítséget,

csak a polgármester hívta őket, hogy szükség lenne rájuk. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt, egy hasonló vihar idején, már együttműködtek a szervezőkkel, akkor biztonságos menedéket nyújtottak a vihar elől az összes fiatalnak.

A rendőrség egyelőre nem kommentálta a szervezők felelősségét, annyit tudni, emberölés miatt indult nyomozás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.