cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 6., 22:00

Pellegrini az új államfő, tarolt a magyarlakta járásokban is

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban nemcsak a választási eredményeket követheti, helyszíni tudósítóink beviszik a kulisszák mögé. Töltse a választási estét a Ma7-tel, velünk nem marad le semmiről!

Nyert
A két hét alatt több mint kilenc százalékkal megnövekedett választókedv döntő tényezőnek bizonyult, Pellegrini malmára hajtva a vizet
Fotó: TASR
  • Az államfőjelöltek eredményének alakulását alábbi cikkünkben folyamatosan nyomon követheti.
  • Ha arra kíváncsi, az Ön járásában, megyéjében hogyan szerepeltek a jelöltek, az alábbi cikkre kattintson.
1:38

Szinte már végleges a feldolgozottság

99,98%-os feldolgozottságnál 53,12%-on áll Peter Pellegrini. Köszönjük kitartó figyelmüket, reggel részletes elemzésekkel, interjúkkal jelentkezünk. 

01:30

Forró Krisztián is gratulált a megválasztott államfőnek

forró
Fotó:  Forró Krisztián Fb-oldala

 

1:23

Ami eldöntötte a választást...

Részvételi arány: 61,12%

1:20

Feldolgozottság: 99,93%

Pellegrini: 53,17%, 1 408 034 szavazat

1:05

Gyimesi: Nemcsak Pellegrini, hanem a magyarság győzelme is

Videófájl
0:46

Robert Fico gratulált Pellegrininek

Robert Fico miniszterelnök, a Smer-SD elnöke gratulált Peter Pellegrininek, a Hlas-SD elnökének az államfőválasztás egyelőre nem hivatalos eredményéhez. Fico hozzátette: hisz a kormánykoalíció stabilitásában, és abban, hogy sikerül megoldani a Pellegrini parlamenti elnöki posztról való távozásával kapcsolatos gyakorlati problémákat. (TASR)

0:35

Feldolgozottság: 99,66%

Pellegrini: 53,26%, 1 402 570 szavazat

Korčok: 46,73%, 1 230 379

0:22

Pellegrini köszönetet mondott a magyaroknak is

Az elnökválasztás nem hivatalos győztese, Peter Pellegrini nem sokkal éjfél után megköszönte a szavazók bizalmát. A jövő iránti elkötelezettségről beszélt, kifejtette, nagy megtiszteltetést érez. Köszönetét fejezte ki a koalíciós partnereknek is. Külön köszönetet mondott a magyar választóknak a támogatásukért, egyúttal üdvözölte Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség államfőjelöltjét, aki a támogatásáról biztosította a második fordulót megelőzően.

Talán Peter Pellegrini választási stábja sem bízhatott teljesen a győzelemben, hiszen a szombati köztársasági-elnöki választás lezáró sajtótájékoztatójára olyan kis és szűkös helyen és az jelen lévő újságírók olyan nagy koncentrációja mellett került sor, hogy még a kormánytagoknak is úgy kellett szinte felverekedniük magukat a pódiumra. A Hlas párt vezetősége határozott Gyuri, Gyuri szólongatással hívta a győztesek közé Gyimesi Györgyöt is, aki Forró Krisztián mellett orszoszlánrészt vállalt abban, hogy a dél-szlovákiai magyarlakta vidéken ilyen nagy mértékű támogatást kapott Peter Pellegrini.

Amikor a győztes jelölt a mikrofonhoz lépett, a szlovákiai magyar tudósító azt várta, hogy talán egy "Jó estét" elhangzik majd, de Pellegrini talán inkább a biztosra ment, s nem akart egy elhibázott mondattal felsülni a magyar választók előtt. Ezért inkább beszédében az országban élő nemzetiségeknek, nemzetiségi kisebbségeknek köszönte meg egyrészt a számára leadott szavazatokat, illetve a szlovákságon kívül nekik kívánt olyan Szlovákiát, amelyik jobban odafigyel nemzetállami érdekeire, értve ezalatt elsősorban a béke vagy nem béke kérdését, illetve a nagyhatalmi játszmákban várható szlovákiai szuverenista álláspontot. Konkrét, személyre szabott kritikát csak a jelenleg még hivatalban lévő köztársasági elnökkel kapcsolatban fogalmazott meg, felróva Zuzana Čaputovának, hogy ellenzéki bázissá változtatta az elnöki hivatalt. 

Pellegrini után szót kapott Robert Fico is, aki elismerte, hogy bár neki is vannak elnökjelölti tapasztalatai, de neki a csillagok nem úgy kedveztek mint most Peter Pellegrininek. Időközben a sajtótájékoztatóra befutott Forró Krisztián is, akinek a személyén keresztül Pellegrini, Fico, illetve a pódiumon lévők hangos tapssal fejezték ki a köszönetüket a szlovákiai magyarságnak, amely közösséget aztán konkrétan is kiemeltek.

Rövid beszédet mondott Ivan Gašparovič is, akivel kapcsolatban újdonsült utóda azt emelte ki, hogy az egyetlen olyan köztársasági elnöke volt Szlovákiának, aki kétszer is meg tudta nyerni az elnökválasztást.  Vajon Pellegrini utódja lesz-e ebben is Gašparovičnak? A győztes szeme örömtől csillogott, vélhetően nem lehet elvitatni, hogy a beszédében említett mesterkéltség nélküli elnökségre törekvését őszintén gondolta, gondolja. Beszéde végén a de facto új elnök az Isten áldását kérte Szlovákia népére, s az ország egészére.

pelle
Fotó:  TASR
0:14

99,00%-os feldolgozottság

Pellegrini: 53,55%, 1 389 641 szavazat

Korčok: 46,44%, 1 205 080 szavazat

0:09

Korčok elismerte a vereségét, gratulált Pellegrininek

Csalódott, de tiszteletben tartja az eredményt - tette hozzá. Ivan Korčok nem rejtette véka alá, hogy az eredmény nagyon meglepte őt. Korčok megköszönte a rengeteg szavazatot, melyet az állampolgároktól kapott. Gratulált ellenfelének, Peter Pellegrininek. Reméli, hogy olyan államfő lesz, aki nem megy szembe az alkotmánnyal, és szabadon fog tudni dönteni, és nem engedi, hogy a kormány befolyásolja őt a döntéseiben. Ugyanakkor azt is elmondta, sajnálja, hogy úgy is lehet kampányt folytatni, hogy valakiről azt terjesztik, háborút szeretne kirobbantani. "Nagyon sajnálom, hogy ilyen kampányt folytattak ellenem, a másik oldal elhitette az emberekkel, hogy képes vagyok háborút kirobbantani. Ez nagyon elkeserít." Ivan Korčok megköszönte családjának, akik mindvégig mellette álltak, illetve  a választóknak és a politikai pártoknak, akik támogatták őt. Beszédét azzal zárta, reméli, hogy Szlovákia számára jönnek még szebb idők, és hogy újra többen fognak hinni a demokráciában és az európai értékekben - jelenti tudósítónk.

korcok
Fotó:  TASR
0:02

Közeledünk a végeredményhez

98,11%-os feldolgozottságnál Pellegrini 53,85%-on áll.

23:52

96,05%-os feldolgozottságnál Pellegrini: 54,32%, Korčok: 45,67%

A pozsonyi szavazatokkal zárkózik Korčok, de már késői a hajrá...

23:41

92,89%: Tíz százalék Pellegrini előnye - ez eldőlt

55,02%, 1 276 413 áll a következő államfő, Peter Pellegrini neve mellett.

23:31

Feldolgozottság: 88,07% - látótávolságon kívül Korčok

55,88%-on áll, ki lehet mondani, behozhatatlan előnnyel vezet Peter Pellegrini.

pelle
Fotó:  TASR
23:29

Már a bizonyítványt magyarázzák Korčok eredményváróján

Ivan Mikloš a Dzurinda kormány egykori gazdasági minisztere szerint a kampány fő témája a háborúval való riogatás volt. Elmondása szerint Ivan Korčokról azt terjesztették, hogy katonákat küldene Ukrajnába. "Ha Peter Pellegrini nyer, akkor az annak lesz köszönhető, hogy sokan elhitték azt a riogatást, miszerint Ivan Korčok képes lenne kirobbantani a háborút." Mikloš is szoros eredményre számít, szerinte a Harabin szavazók döntik el a választást, akik közül sokan részt vettek a második fordulóban - jelenti tudósítónk.

miklos
Fotó:  Hajtman Gábor
23:25

Pellegrini jobban mozgósított

A szavazatok négyötödének összeszámlálása után a választási részvétel 58,70%, vagyis jócskán megnőtt a részvételi hajlandóság március 23-ához képest. Pellegrini mozgósítása jobban sikerült a két forduló között - ez a döntő tényező.

23:20

80,11%-os feldolgozottság: Pellegrini továbbra is tetemes előnnyel vezet

56,71%-on áll a koalíció jelöltje. 

23:09

Kétharmad felett a feldolgozottság - innen már nehéz lesz utolérni Pellegrinit

Pozsony ide vagy oda, a házelnök kezdheti hűteni a pezsgőt, 57,60%-on áll.

23:07

Gyimesi György: Megágyaztunk az európai parlamenti választásoknak

A szlovákiai magyar top politikusok közül Gyimesi György és Pandy Péter van jelen Peter Pellegrini eredményváróján. Mindkettőjük baráti beszélgetést folytatott a jelölttel. Pandy Péter beszámolója után most hallgassunk meg egy rövid részletet Gyimesi György interpretálásában.

Videófájl

 

22:59

A szavazatok közel felét összeszámolták - Pellegrini még mindig utcahosszal vezet

59,31%-on áll a koalíció államfőjelöltje.

22:51

30,41%-ra ugrott a feldolgozottság

Pellegrini előnye csökken ugyan, de továbbra is tetemes. A koalíció jelöltje 62,33%-on áll.

22:49

Grendel Gábor is befutott Korčokhoz

Grendel Gábor arra a kérdésünkre, hogy milyen eredményre számít nem tudott válaszolni, de annak örül, hogy az ellenzéki demokrata politikusok nagy része Ivan Korčok mögött áll. Elmondása szerint a Magyar Szövetségnek is itt lenne a helye, de megérti, hogy miért nem álltak be Korčok mögé, ugyanakkor Pellegrinit sem kellett volna támogatniuk.

grendel
Fotó:  Hajtman Gábor
22:45

Lassabb a szavazatszámlálás, mint két hete

Két jelölttel valamiért nehezebben megy...

22:44

A tömbmagyar járásokban tarol Pellegrini

A szavazatok közel negyedének feldolgozása után a Komáromi járásban 76, a Dunaszerdahelyiben 63 százalék szavazott Pellegrinire.

22:39

15,07% - még mindig tetemes Pellegrini előnye

Bár csökken a különbség, de még mindig 65,98% Pellegrini neve mellett.

22:37

Újabb vendégek Korčoknál

Igor Matovič (Slovensko), Eduard Heger (Demokrati) és Alojz Hlina (SaS) is befutott.

heger
Fotó:  Hajtman Gábor
22:29

3,28%: Pellegrini utcahosszal az élen

70,51% a házelnökre tette a voksát.

22:27

0,03 százalékos feldolgozottság mellett Pellegrini nagyon vezet

Megjöttek az első adatok...

22:25

Megkezdték a szavazatszámlálást a választási bizottságok

Bezártak a szavazóhelyiségek az elnökválasztás második fordulója után. A bizottságok elkezdték a szavazatszámlálást. Két szavazókörben 22.05-kor zártak az urnák. (TASR)

22:24

Pandy Péter szerint a magyarság csak jóra számíthat, ha Pellegrini betartja a szavát

Videófájl
22:15

Az este legfontosabb kérdése

Sikerül-e fordítania Pellegrininek? A szlovákiai elnökválasztások történetében eddig kétszer, 2004-ben és 2014-ben fordult elő, hogy a második helyen álló jelölt megfordította az eredményt a második fordulóban. Húsz éve ez Gašparovičnak sikerült Mečiarral szemben, tíz éve Kiska fordított Ficót megelőzve. Vajon 2024-ben is megfordul a sorrend?

elnökválasztás
Fotó:  Pro Civis PT
22:07

Nagyon szoros befutóra számít Korčok

Ivan Korčok visszafogottan köszöntött mindenkit, és egyben megköszönte mindenkinek, aki részt vett a választáson. Korčok bizakodó, ám elmondása szerint bármi megtörténhet, nagyon szoros befutóra számít.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor
22:05

Gyimesi és Pandy Pellegrini eredményváróján

Megérkezett Peter Pellegrini eredményvárójára az Ung-vidék és a Bodrogköz két képviselője, Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke és Pandy Péter a párt Országos Tanácsának elnöke. Pár perccel a megérkezésük után már az államfőjelölt társaságában láthattuk őket, s ez után Pandy Pétert kérdeztük a Pellegrinivel kapcsolatos mostani tapasztalatairól.

pandy
Fotó:  Somogyi Szilárd
22:03

A Statisztikai Hivatal 22:05 után kezdi meg az adatközlést. Hamarosan következik a választási éjszaka legizgalmasabb része...

22:00

Lezárult a szavazás, hamarosan érkeznek az első részeredmények. Ha velünk tart, garantáltan nem marad le semmiről! A Statisztikai Hivatallal együttműködve a választási eredményeket folyamatosan frissítjük. Helyszíni tudósítóink jelen vannak a második körbe jutott két elnökjelölt, Peter Pellegrini és Ivan Korčok eredményváróján. Ha a nap eddigi történéseire kíváncsi, minden információt megtalál alábbi hírfolyamunkban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.