2024. április 6., 07:00
Frissítve: ápr. 6. 21:57

Ma eldől, ki lesz az államfő – HÍRFOLYAM

Országszerte közel hatezer választóhelyiség nyílt meg reggel hét órakor, és ezzel megkezdődött a szavazás a 2024-es államfőválasztás második, döntő körében. A választóhelyiségek – amennyiben nem kerül sor váratlan, a nyitvatartás meghosszabbításával járó eseményre - este tízig tartanak nyitva. A voksoláson mintegy 4,3 millió választópolgár vehet részt. Hivatalos végeredmények vasárnap várhatóak, de a folyamatosan frissülő részeredményeket az urnazárást követően közvetlenül oldalunkon is figyelemmel kísérhetik, sok más kiegészítő információval együtt. Tartsanak velünk!

Pozsonyi elnöki palota
Fotó: Bodó Károly

21:59 - 22 órától új élő közvetítést indítunk

Hamarosan következik a választási este legizgalmasabb része. Az urnazárást követően új élő közvetítést indítunk. Első kézből közvetítjük a Statisztikai Hivatal legrissebb adatait és helyszíni tudósítóink beviszi Önöket a kulisszák mögé. Köszönjük eddigi figyelmüket, ha velünk tartanak, nem maradnak le semmiről.

21:55 - Megérkezett Ivan Korčok

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

21:45 - Michal Šimečka nagyon szoros eredményre számít

simecka
Fotó:  Hajtman Gábor

21:42 - Többen választottak Nyitrán

A kerületi székhelyen a két héttel ezelőttihöz képest 500-zal többen voksoltak. Vajon melyik jelölt mozgósított sikeresebben? (TASR)

21:33 - És befutott Korčokhoz Mikuláš Dzurinda is...

dzurinda
Fotó:  Hajtman Gábor

21:26 - Fico nem siette el a szavazást

A szavazóhelyiségben készült fotót a közösségi oldalán tette közzé Robert Fico kormányfő. „Ma sikerült mindent elvégeznem, amit elterveztem. Remélem, önöknek is, és maradt egy kis idejük, hogy elmenjenek szavazni" - mondta.

fico
Fotó:  Robet Fico Fb-oldala

21:22 - Újabb vendégek Korčoknál

Juraj Kemka szlovák színész is Ivan Korčok táborát erősíti.

kemka
Fotó:  Hajtman Gábor

Milan Kňažko egykori politikus is a helyszínre érkezett. Az újságíroknak csak annyit mondott, "realista, de szerinte az ellenzéki összefogás meghozza a várt sikert Korčoknak”.

knazko
Fotó:  Hajtman Gábor

A KDH EP-képviselője, Ivan Štefanec is a helyszínen.

stefanec
Fotó:  Hajtman Gábor

21:15 - Érkeznek az első vendégek Korčok eredményvárójára

Martina Holečková, a KDH parlamenti képviselője az előbb érkezett meg - jelenti tudósítónk.

holeckova
Fotó:  Hajtman Gábor

Roman Mikulec, a Matovič- és Heger-kormányok belügyminisztere is megérkezett.

mikulec
Fotó:  Hajtman Gábor

21:10 - Pellegrini kerti ünnepélye a pozsonyi vár fényében

Innét már csak egy ugrás a vár, a várhegy, amely ha hivatalosan nem is szlovákiai köztársasági elnökök székhelye, szimbolikusan minden államfői hivatal egyik szinonimája. Peter Pellegrinit és csapatát már "csak" a Duna, és egy győztes választási eredmény választja el attól, hogy bevegye a várat és Szlovákia államfője legyen. 

A látványhoz mindenesetre szoktatják magukat Pellegrini munkatársai és barátai, akik szombat este már elkezdtek szállingózni a ligetfalui Auspic étterembe, amely immár második alkalommal ad otthont Pellegriniék eredményvárójának. Nyolc óra után még csak néhány celebritás jelent meg a kerti környezetben felállított asztaloknál. Két híres sportember, Ľuboš Micheľ volt FIFA-játékvezető és a focistaként híres, politikusként viszont nyíltan hungarofób Dušan Tittel jelent meg. Peter Pellegrini érkezését tíz óra előttre valószínűsítik a szervezők - jelenti helyszíni tudósítónk.

pelle
Fotó:  Somogyi Szilárd
pelle
Ľuboš Micheľ egykori FIFA-játékvezető
Fotó:  Somogyi Szilárd
tittel
A nyíltan hungarofób Dušan Tittel egykori labdarúgó
Fotó:  Somogyi Szilárd

21:01 - Ráfordultunk a szavazás utolsó órájára

Egyelőre váltakozó választókedvről érkeznek hírek a magyarlakta településekről. Aki még nem volt szavazni, urnazárásig kényelmesen odaér.

20:52 - Bár a tét nagy, az indulatok szerencsére nem csapnak magasra

Eddig nem regisztráltak rendbontást a szombati államfőválasztás során – tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón. Alábbi képünkön egy tátrai üdülőben kialakított szavazókörben voksolnak. (TASR)

választás
Fotó:  TASR

20:45 - Két hete fél órát vártunk az első adatokra

Jelen állás szerint ma este, hacsak tíz óráig nem történik rendkívüli esemény, mindössze 5 perces csúszásra számíthatunk. Tártsanak velünk urnazárás után is, első kézből közvetítjük a Statisztikai Hivatal legfrissebb részeredményeit!

20:36 - Sikerül-e fordítania Pellegrininek?

A szlovákiai elnökválasztások történetében eddig kétszer, 2004-ben és 2014-ben fordult elő, hogy a második helyen álló jelölt megfordította az eredményt a második fordulóban. Húsz éve ez Gašparovičnak sikerült Mečiarral szemben, tíz éve Kiska fordított Ficót megelőzve. Vajon 2024-ben is megfordul a sorrend?

elnökválasztás
Fotó:  Pro Civis PT

20:27 - Eközben Korčoknál...

... a klasszikus, "liberális” szendvicsek mellett "tradicionális” rántott húsokat is lehet fogyasztani - jelenti tudósítónk.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor
korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

20:21 - Helyzetjelentés Kassáról

A kassai repülőtéren is lehetett szavazni a szombati államfőválasztás során. Néhány utas ugyanis kérte, hogy kora reggeli járatának indulása előtt szeretne élni választójogával, mert egyébként nem lett volna idejük szavazni. „Bárca (Barca) városrész választási bizottsága rugalmasan reagált a kérésre, és a bizottság két tagja elvitte a mozgóurnát a repülőtérre, hogy az utasok még a reggeli járatuk indulása előtt, természetesen reggel 7 óra után leadhassák a szavazatukat" – mondta a TASR hírügynökségnek František Palkó a kassai kerületi választási bizottság elnöke. Palkó tájékoztatása szerint három választópolgár élt ezzel a lehetőséggel menetrend szerinti járata indulása előtt. A gép szombaton reggel 7.35-kor indult Kassáról Prágába.

Palkó elmondta, a választás fennakadások nélkül zajlik, a járási választási bizottság tagjai a kórházakba, az idősotthonokba is elviszik a mozgóurnát. A bizottsági elnök elmondta, a bizottságok gördülékenyebben dolgoznak, mint az első fordulóban. „Az eddigi becslések szerint a részvétel is magasabb, mint az első fordulóban" – mondta Palkó. A Kassa-vidéki járás választási bizottsága is arról számolt be, hogy nyugodtan zajlik a szavazás. „Az egyes körzeti bizottságokban végzett ellenőrzések alapján elmondhatom, hogy minden rendben zajlik, az apróbb hiányosságokat a helyszínen kiküszöböltük – mondta Jozef Jenčko, a járási választási bizottság alelnöke. Arról, hogy valahol meg kellene hosszabbítani a szavazást, egyelőre nincs információ. A Kassai Kerületi Rendőrkapitányság sem számolt be semmilyen incidensről a választással kapcsolatban. (TASR)

20:15 - Így nézett ki a választási részvétel két hete

Akkor egy kis statisztika... Minél halványabb a szín, annál kevesebben mentek el szavazni.

részvétel
Fotó:  Pro Civis PT

20:08 - Nem érvénytelenítik a voksokat a gútai szavazókörben

A gútai választási csalás kapcsán Beke László hivatalvezetőtől megkérdeztük: nem kerülhet-e sor olyan lépésre, hogy a történtek miatt érvénytelenítik az érintett szavazóhelyiségben leadott összes szavazatot. "Erre semmiképp sem kerülhet sor. Eduard Burda, a központi választási bizottság elnöke már a JOJ TV híradójában is lenyilatkozta a hivatalos álláspontjukat: az ominózus egyetlen szavazat miatt nem fogják az összeset érvényteleníteni. Ahelyett inkább azt az is érvényesként számítják be. Ez a megoldás ugyan furcsának tűnhet, de jobb, mintha valamennyi voksot érvénytelenítenék. Egyúttal rámutat egy joghézagra, ami majd a későbbiekben módosításra szorul" - válaszolta a hivatalvezető. 

20:03 - Kupaktanács a pozsonyi estében

Már hangolnak Korčok eredményvárójára...

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

20:00 - Két óra maradt urnazárásig

Idézzük fel a választási este legfontosabb kérdéseit.

  • Sikerül-e Pellegrininek fordítania?
  • Hogyan alakul a részvétel országosan és a déli járásokban?
  • Hogyan szavaznak a magyar választók?

19:54 - Ivan Korčok a pozsonyi Régi vásárcsarnokban tartja az eredményváróját. Az első fordulót megnyerő államfőjelöltet tíz óra előttre várják - jelenti helyszíni tudósítónk.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

18:55 - Nyékvárkonyban Menyhárt József már szavazott.

Menyhárt József voksol.
Fotó:  Menyhárt József

 

18:45 - Nagymegyeren 17 óráig a választásra jogosultak 22,27 %-a adta le voksát.

 

18:35 - A gútai Adamis Anna Kulturális Központban működő 6-os számú választási körzetben délután választási csalás történt. "A Szabadság és Szolidaritás (SaS) ott szolgálatott teljesített választási bizottsági tagja nemcsak a saját nevében, hanem a lánya helyett is megpróbált szavazni. A választási bizottság többi tagja azonban észrevette azt, hogy egyszerre két borítékot dobott be az urnába. Bár a csalás elkövetője ezt igyekezett letagadni, de a választási jegyzékből nyilvánvalóvá vált az, hogy a helyiségben egész nap meg sem jelent lánya is "szavazott". A megdöbbentő esetet kötelességem volt azonnal jelenteni a rendőrségnek, és a vonatkozó törvény értelmében a bizottsági tagságát elveszítő illető ellen eljárás indult szabálysértés ügyében, ami pénzbírságot von maga után. Gyorsan egy tartalékos bizottsági taggal pótoltuk őt, aki a Városháza egyik munkatársa. Ugyanis ilyen esetben az érintett párt az az adott körzetben az előző helyére már nem ültetheti be egy másik bizottsági tagját" -- tudatta a Ma7-tel Beke László, a Gútai Városi Hivatal vezetője. 

 

18:24 - Besztercebánya megyében eddig békésen zajlott az elnökválasztás második fordulója - tájékoztatott közösségi oldalán a rendőrség, amely továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet. "Több olyan panaszt ellenőriztünk, amelyek a választás menetének megzavarásához köthetőek. A jogsértés azonban egyetlen esetben sem igazolódott be" - közölte a rendőrség.

 

18:01 - Ezidáig rendben, komolyabb incidensek és különösebb fennakadások nélkül zajlik az államfőválasztás második köre - tájékoztatott Eduard Burda, az állami választási bizottság elnöke. Mint elmondta: eddig csak két kisebb incidensről van tudomásuk, az egyik esetben az egyik helyi választási bizottság tagját kellett lecserélni, mert alkoholos befolyásoltság alatt volt, a másik esetben pedig ugyancsak egy bizottsági tag "nem volt megfelelően felöltözve."

 

17:27 - Az államfőválasztás második köre során eddig együttvéve három esetben kellett kiszállniuk a mentősöknek az ország valamelyik választóhelyiségébe - jelentette a TASR az országos mentőszolgálat tájékoztatására hivatkozva. Mindhárom esetben idősebb személyeket kellett ellátni, ketten rosszu lettek a szavazóhelyiségben, egy idősebb nő pedig elesett a választóhelyiségbe menet.

 

16:50 - Bolya Szabolcs Köbölkút polgármestere, Nyitra megyei képviselő egy nagyszabású önkéntes szemétszedő akció után adta le szavazatát a feleségével. Az önkormányzat mellett működő környezetvédelmi bizottság a tavalyi akció sikerén felbuzdulva hirdette meg újra a brigádot, melyen közel negyvenen vettek részt, és sikerült négy területet kitakarítaniuk..

Bolya Szabolcs leadja voksát a 2024-es államfőválasztás második körében.
A köbölkúti választási részvétel is több mint az első körben, csakúgy, mint a környéken.
Fotó:  FB

 

 

16:24 - Az első fordulónál enyhén magasabbnak tűnik a választási részvétel a második körben a kassai Luník IX lakótelepen - mondta a szlovák közszolgálati hírügynökségnek a helyi választási bizottság elnöke. A jelentős részben romák lakta lakótelepen az államfőválasztás első körében 2,43 százalékos volt a részvételi arány.

 

16:02 - A két nyitrai büntetés végrehajtási intézetben viszonylagos érdeklődés volt tapasztalható a voksolás iránt, a két intézményben együttvéve 137 elítélt voksolt, köztük 83 nő - jelentette a TASR hírügynökség.

 

15:33 - Nincs nagy érdeklődés az államfőválasztás második fordulója iránt a Rimaszombathoz tartozó Dúsa úti lakótelepen. Szombaton délig mindössze kilencen járultak az urnák elé - közölte a TASR hírügynökséggel Hacskó Henrietta, a helyi választási bizottság elnöke, ismertetve, hogy ebben a választókörzetben 691 választópolgár szerepel a listán. Elmondta továbbá, hogy reggel 7 órakor minden gond nélkül kinyitották a szavazóhelyiséget, s nem sokkal a szavazókör megnyitása után meg is érkezett az első szavazó. Nagyobb létszámra a délután folyamán számítanak.

A választási bizottság tagjai szerint lakótelep lakosai általában jobban érdeklődnek az önkormányzati vagy parlamenti választások iránt. A településen több mint ezer roma él, akiknek anyanyelve túlnyomórészt magyar. A mostani elnökválasztás első fordulójában ebben a körzetben a választói részvétel 7,4 százalékot ért el, míg ezzel szemben Rimaszombatban 40,84 százalékos volt a részvétel.

 

15:15 - Pár perce Szőgyén polgármestere Méri Szabolcs is leadta szavazatát.A választási bizottság tagjaitól megtudta, már most 15 óra tájban majdnem annyian szavaztak, mint az első körben egész nap. Úgy 25 százalékon áll a részvétel. 

Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere voksol.
Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere voksol.
Fotó:  Bokor Klára

 

14:59 - "Ma nemcsak köztársasági elnököt választunk, hanem beleszólhatunk Közép-Európa jövőjébe is. A béke és a politikai stabilitás mellett tettem le a voksomat..." -- tájékoztatta portálunkat dr. Viola Miklós sebészorvos, a Magyar Szövetség Országos Elnökségének tagja, Nyitra megyei és gútai városi képviselő. 

Viola Miklós leadja voksát.
Viola Miklós leadja voksát.

 

14:02 - Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere még reggel voksolt.

Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere még reggel voksolt.
Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere még reggel voksolt.
Fotó:  Soóky Marián, FB

 

13:33 - Izsán a Gyöngyösbokréta népi hagyományőrző társulat tagjai népviseletben járultak az urnához.

Népviseletben is voksoltak Izsán.
Népviseletben is voksoltak Izsán.
Fotó:  TASR

 

13:00 - Nyárasdi helyzetkép dél környékén: csak szállingóznak az emberek, nagyjából 10%-os a részvételi arány. A bizottsági tagok szerint kiszámíthatatlan, mennyien érkeznek még estig.

Nyárasdi szavazóhelyiség a 2024-es államfőválasztás második körében.
Nyárasdi szavazóhelyiség a 2024-es államfőválasztás második körében.
Fotó:  Lacza Gergely

 

12:50 - Peter Pellegrini, államfőjelölt, a törvényhozás elnöke is leadta szavazatát a Pozsonyhoz közeli Csöllén. Pellegrini a szavazáson való részvételre szólított fel.

„Minden állampolgár szabadon kifejezheti álláspontját, legyen az ilyen vagy olyan" – hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve, a választások eredménye Szlovákia polgárainak a kezében van. Mint mondta, jelenleg a szlovák társadalom még inkább megosztott, ezért arra szólított fel, hogy legyünk toleránsabbak egymással szemben.

 

Peter Pellegrini Rovinkán voksolt.
Peter Pellegrini Rovinkán voksolt.
Fotó:  TASR

 

12:15 - Öt perccel meghosszabbodik a kampánycsend és a választás második fordulójának hivatalos befejezése, az egyik választóhelyiségben beállt késedelem miatt - jelentette be az állami választási bizottság elnöke, Eduard Burda.

 

12:02 - Érdekes színfoltja volt Pozsonyligetfalun a választásnak az a 100 esztendős öregúr, aki eddig még egyetlen választást sem hagyott ki életében. Ladislav Lampert az állítja, idős kora ellenére kötelességének tartja, hogy részt vegyen a választáson, eddigi életében még sohasem mulasztotta ezt el, pedig különböző rendszereket és helyzeteket megélt már eddig: volt politikai fogoly, diákként pedig politikai nézetei miatt kizárták az iskolából.

Azt mondja, sok mindent megélt már eddigi életében, és manapság ugyan „demokratikusabbak a választások, de ez a demokrácia is kétséges". „A legjobb az volt, amikor még semmit sem értettem, gyerekként, amikor még ne érintett a dolog" – fűzte hozzá. Szerinte az államfőnek elsősorban emberségesnek kell lennie, mert ha az, akkor tisztességes és szimpatikus. Mint mondta, azokat nem érti, akik nem akarnak szavazni.

 

12:00 - Becse Norbert, a Magyar Szövetség Komáromi járási elnöke és Nyitra megyei képviselője, illetve a magyar párt megyei frakcióvezető-helyettese városában, Naszvadon szavazott, ahol a helyi magyar tannyelvű alapiskola igazgatója. Az államfőválasztás második köre kapcsán a felvidéki magyaroknak ezt üzente: "Én már voltam szavazni, és mindenkit arra buzdítok, hogy ma 22 óráig ugyanígy tegyen. Hiszen aki nem járul az urnához, e döntésével is véleményt nyilvánít, de meglehet, hogy ekképp akaratlanul is olyan végeredményhez járul hozzá, ami a felvidéki magyarok számára a rosszabbnak számít".

Becse Norbert voksol a 2024-es államfőválasztás második körében.
Becse Norbert voksol a 2024-es államfőválasztás második körében.
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

11:43 - A választóbizottság tagjai elmondták, hogy a párkányi Viza központban lévő szavazóhelyiségben 11 óráig a választók körülbelül a 11 százaléka adta le voksát, de folyamatosan érkeznek. 

Választóhelyiség Párkányban, a 2024-es államfőválasztás második körében.
Választóhelyiség Párkányban, a 2024-es államfőválasztás második körében.
Fotó:  Bokor Klára

 

11:03 - Vásárúton 11 óra előtt egy lélek sincs a szavazótermekben a választási bizottság tagjait leszámítva. Az elmondásuk alapján még gyérebb a részvétel, mint az első körben volt. Információnk szerint a környező településeken is hasonló a helyzet. Kisvártatva megérkezik egy szlovák nemzetiségű hölgy, szavaz. A községet nagyjából 90%-ban magyarok lakják, így ebből a jelenetből is kisejlik, kik számára a legfontosabb a második kör.

Szavazóhelyiség Vásárúton az államfőválasztás második körében.
Szavazóhelyiség Vásárúton az államfőválasztás második körében.
Fotó:  Lacza Gergely

 

10:40 - Pozsony megyében is problémamentesen megkezdődött az államfőválasztás, nincs olyan hír, hogy bármelyik választási körzetben probléma lett volna, közölte a pozsonyi járási választási bizottság. Hasonlóképpen nyugodtan és problémamentesen indult az államfőválasztás második fordulója a Szenci járásban is. „A 77 választókerületünk közül egyikben sem jeleztek semmilyen problémát" – jelezte a szenci járási választási bizottság.

 

10:33 - Ivan Korčok már leadta a szavazatát a feleségével együtt. Miután Szencen leszavazott, arra szólította fel az embereket, hogy ők is vegyenek részt a választáson. Azt mondta, a nap hátralevő részét a családjával és sportolással tölti.

Ivan Korcok szavaz az államfőválasztás második körében
Ivan Korcok szavaz az államfőválasztás második körében.
Fotó:  FB

 

10:27 - A magyarok által túlsúlyban lakott Vőkön is zajlik az államfőválasztás második fordulója. – Reggel óta folyamatosan jönnek a szavazók – erősítette meg a helyszínen a TASR-nek Szabó Károly, a körzeti választási bizottság alelnöke.

Úgy véli, a második fordulóban a részvétel felülmúlhatja a két héttel ezelőtti számokat. Akkor a Szenci járásban Vők szerepelt részvétel tekintetében a leggyengébben. „Nagyobb részvételre számítunk, most olyanok is eljöttek szavazni, akik nem szavaztak az első fordulóban – jellemezte a helyzetet a bizottsági elnök Pozsony megye egyik legkisebb településén.

 

09:49 - Kassán és környékén zökkenőmentesen kezdődött a szavazás

Kassán, illetve a Kassa-környéki járásban minden szavazóhelyiség időben megnyílt, sehol nem akadt probléma. Kassa városában 192 szavazóhelyiség várja a szavazókat. Amint a Kassai járási választási bizottság jegyzője, Blanka Sándorová elmondta, a bizottság jelenleg ütemtervet készít, hogy a nap folyamán hol végeznek ellenőrzéseket. Ezúttal a mozgóurnás szavazásra fordítanak nagyobb figyelmet, főként a nyugdíjas otthonokban és a kórházakban.

A Kassa-környéki járásban is gond nélkül megnyílt az összes, szám szerint 151 szavazóhelyiség – tájékoztatott Jozef Jenčko, a Kassa-környéki járási választási bizottság alelnöke. Hozzátette, ők is végeznek majd ellenőrzéseket, egyebek mellett azt vizsgálva, hogy a szavazóhelyiségek megfelelnek-e az előírásoknak.

A Rozsnyói járásban is zavartalan a voksolás

A gömöri régióban is megnyíltak a szavazóhelyiségek, az államfőválasztás második fordulója egyelőre gond nélkül zajlik. A Rozsnyói járásban 88 szavazóhelyiségben lehet leadni a voksokat.

„Nem értesültünk arról, hogy bármi akadályozta volna a szavazóhelyiségek megnyitását. A választás probléma nélkül elkezdődött" – közölte Beke Beáta, a Rozsnyói járási választási bizottság elnöke.

 

09:38 - Minden szavazóhelyiség gond nélkül megnyílt a Rimaszombati és a Nagyrőcei járásban is – közölte Csirmaz Miklós, a Rimaszombati járási választási bizottság elnöke, hozzátéve, hogy késlekedést, vagy panaszt eddig nem regisztráltak.

 

09:37 - Andruskó Imre, a Magyar Szövetség Országos Elnökségének tagja, Nyitra megye és Komárom város képviselője már élt a szavazati jogával, mert a jelenlegi kaotikus időszakban felettébb fontosnak tartja a véleménynyilvánítás e módját. Közéleti szereplőként a fiatalokat is arra sarkallja, hogy járuljanak az urnákhoz.  

Andruskó Imre szavaz az államfőválasztás második körében.
Andruskó Imre szavaz az államfőválasztás második körében.
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

09:20 - Az országos rendőr főkapitányság közlése szerint a szavazóhelyiségek megnyitásának folyamata és a voksolás első órája incidensek nélkül, rendben zajlott.

 

09:10 - Az államfőválasztás második körében leadta szavazatát a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián is.

Forró Krisztián voksol a 2024-es államfőválasztás második körében.
Forró Krisztián voksol a 2024-es államfőválasztás második körében.
Fotó:  Szomolai Andrea

 

09:06 - A trencséni kerületben megemelt számú rendőr felügyel a választások menetére - közölte a helyi hatóságok közlésére hivatkozva a szlovák hírügynökség.

 

08:00 - Az országban minden szavazóhelyiség rendben megnyílt, a rendőrség eddig nem regisztrált semmiféle fennakadást vagy incidenst - számolt be a TASR hírügynökség a belügyminisztérium választásokért felelős osztályának vezetőjére, Eva Chmelovára hivatkozva.

 

 
Részletek

Az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa. A voksolás második körében – akárcsak az első fordulóban - a szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján szavazhatnak, a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően, az államfőválasztáson nem lehet levélben szavazni, csak az ország területén lévő választóhelyiségekben.

 

Kikre lehet szavazni?

Azok, akik ma az urnákhoz járulnak voksaikat arra a két jelöltre adhatják le, akik a két héttel ezelőtti 51,9 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból továbbjutottak. Azaz Ivan Korčok, korábbi külügyminiszterre, aki két hete a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte az első fordulót, vagy Peter Pellegrinire, a pozsonyi törvényhozás és a második legnagyobb kormánypárt, a Hlas elnökére, aki az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 37,02 százalékát szerezte meg.

 

Hogyan kell szavazni?

Amikor megérkezik a választóhelyiségbe és igazolja magát, a választási bizottság tagja a jegyzékben bekarikázza a szavazó nevét, és átadja Önnek a szavazólapot és a borítékot, melynek átvételét aláírásával kell igazolnia. Ezt követően a paraván mögé kell vonulni, és ott kiválasztani a kívánt jelölt nevét. Ha valaki nem vonul be a paraván mögé, hanem máshol végzi el a műveletet, annak a választási bizottság nem teszi lehetővé a szavazást.

A szavazólapot, melyen bekarikázta a favoritja sorszámát, borítékba kell tenni, és bedobni az urnába. Ha a paraván mögött meggondolta magát, hogy mégis mást választana, kérhet új szavazólapot, ám az elrontottat az ezek gyűjtésére szolgáló urnába kell helyezni. Aki nem oda dobja, hanem hazaviszi, szabálysértést követ el, és 33 eurós bírsággal sújtható.

Aki bármilyen egészségi akadályoztatás miatt, vagy más oknál fogva nem tudja egyedül végig csinálni ezt a folyamatot, az magával vihet egy segítő személyt, aki a szavazólapot az ő utasításai szerint elkészíti. Ha bedobni sem tudja, akkor ezt is megteheti helyette. Ez a segítő azonban nem lehet a választási bizottság tagja.

Aki a szavazóhelyiségbe való eljutásban akadályoztatva van, az önkormányzatnál vagy a választási bizottságnál mozgóurnát kérhet. Ha viszont a szavazókörzete területén kívül tartózkodik, pl. kórházban, szociális otthonban, akkor csak választói igazolvánnyal szavazhat.

 

Az államfőválasztás törvény adta jog és lehetőség, éljen vele!

Az eddigi közvetlen államfőválasztásokon a részvételi arány országosan nem volt kimagasló, ám az idei elnökválasztás első körében az elmúlt évek átlagánál valamivel magasabbnak bizonyult. Sajnos ez nem volt igaz a magyarok lakta régiók legtöbbje esetében. Most itt a lehetőség, hogy Ön is változtasson ezen! Ne hagyja, hogy mások döntsenek Ön helyett!

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.