magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. október 14., 15:11

Törvény készül a szlovák termőföld védelméről

Samuel Vlčan földművelési miniszter (OĽANO-jelölt) törvényt készít, amely jobban védi a szlovák termőföldet a külföldi felvásárlóktól. 

Samuel Vlčan
Samuel Vlčan
Fotó: TASR

Ezt a miniszter közölte a kormány szerdai ülése előtt.

Örülök, hogy a magyar kormány átértékelte annak a tőkealapnak a létrehozását, melyből termőföldet vásárolt volna a szomszédos országokban. Ennek ellenére folytatjuk a törvény elkészítését, amely jobban védi a szlovák termőföldet, nemzeti kincsünket, egyúttal figyelembe veszi az uniós jogszabályokat

- mondta Vlčan.

Szerinte az is fontos,

hogy minél jobban működjön a Szlovák Földalap.

Ha megfelelően fognak működni az intézményeink és megteremtjük számukra az ehhez szükséges anyagi hátteret, akkor meg tudják őrizni a termőföldet, képesek lesznek ellenállni a külföldi nyomásnak

- tette hozzá a miniszter.

Kedden (október 12.) jelent meg a magyar törvénytárban, hogy a kormány visszavonja a magántőkealap létrehozásáról szóló határozatát, melynek célja termőföld vásárlása lett volna a közép-kelet-európai régióban. Orbán Viktor magyar kormányfő júliusban rendelte el a tőkealap létrehozását 400 millió euró keretösszeggel, amely a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapja” lett volna, a pénz 70 százalékát a magyar állami költségvetés biztosította volna.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.