2020. október 20., 11:31

Tömegtesztelés: Hogy került egy viszonylag kicsi, nagyszombati céghez az év talán legfontosabb állami megbízása?

Miután a közvélemény felocsúdott a tömeges tesztelés jelentette első sokkból, azonnal mindenki a részletek után érdeklődött. Míg az emberek nagy része inkább arra volt kíváncsi, mégis hogyan menedzselik majd e vitán felül példa nélküli vállalkozás lebonyolítását, néhány újságírónak rögtön eszébe jutott, utána kéne nézni annak is, kitől veszi a kormány a teszteket.

Fotó: TASR/AP

A bejelentés másnapján, vasárnap kiderült, a megbízott cég, a nagyszombati székhelyű Eurolab Lambda hátralékkal bír a szociális biztosító felé. Mind a cégvezetés, mind a kormány azonnal igyekezett megnyugtatni a felháborodott közvéleményt, a vállalat időközben rendezte tartozásait, a szerződést pedig már az után kötötték velük. A Denník E hétfőn megkereste az Eurolab Lambda vezetőjét, a nagyszombati Peter Krajčovičot, de az egyéb elfoglaltságaira hivatkozva csak írásban volt hajlandó válaszolni kérdéseikre. Ezekből szemezgetünk!

Hogyan jött megkeresés?

Az Állami Tartalékalap vette fel a kapcsolatot a vállalattal.

A tesztek egységáráról miként sikerült megállapodni?

Krajčovič azt állítja, a lehető legjobb árat szabták meg. Ők is kemény tárgyalásokat folytattak a beszállítójukkal, így ennél olcsóbban már nem is tudták volna eladni a kormánynak a teszteket. A cégvezető azt állítja, a szlovák kormány még olcsóbban is kapja a teszteket, mint más nagyvállalatok vagy államok, amelyek több tesztet vettek egyszerre, mint Szlovákia.

Az eddig megjelent információk szerint a kormány mintegy tízmillió antigén-tesztet vásárol az Eurolab Lambdától.

Ismeri a kormányfőt? üzletelt vele korábban?

Krajčovič mindkét kérdésre nemmel felelt.

Igor Matovič lányai abba a nagyszombati nyelviskolába járnak, amelynek Krajčovič társtulajdonosa. Van-e összefüggés?

Nincs és feltételezni is felháborító!

Mit érdemes tudni a vállalatról?

A szokásos PR-szöveget lehámozva kiderül, az Eurolab Lambda szállította le a Szlovákiában eddig "elhasznált" tesztek mintegy felét.  

Mit érdemes tudni a tesztekről?

Azokat egy dél-koreai vállalat gyártja, a Biosensor. A cégvezető azt állítja, félrevezető állítás, hogy a tesztek megbízhatósága 70% körüli. A teszthez csomagolt tájékoztatóból kiderül, érzékenységük 96,52 százalék. A Biosensor antigén-tesztje volt az első, amelyiket a WHO is elfogadta, a nagyszombati cég 2018 óta exkluzív partnerük Szlovákiában.

Ha valaki kíváncsi rá, ITT angolul elérhető a teszthez csomagolt teljes tájékoztató. Azt azonban mindenképp fontos kiemelni, a két legtöbbet emlegetett mutató, a szenzitivitás, illetve a szenzibilitás tulajdonképpen nem megbízhatóságot jelent a szó hétköznapi és a sajtóban emlegetett értelmében. A lényeg ugyanis az, minél szenzitívebb a teszt, annál kisebb az esélye, hogy a fertőzött embert negatívnak mutatja és vice versa. Minél szenzibilisebb a teszt, annál kisebb az esélye, hogy a nem fertőzött embert pozitív lesz. A "csapda" azonban ott van a dologban, hogy a gyártók, jobb híján, "laboratóriumi" körülmények között mérik a tesztjük pontosságát. Biztosan fertőzött, tüneteket is mutató embereken tesztelik a szenzitivitást, illetve nem fertőzött, a vírussal biztosan nem kapcsolatba került embereken a szenzibilitást. Számos kutatás megerősítette, a tesztek egész mást mutatnak a gyakorlatban, ahol a mintavétel körülményei sem ideálisak és a fertőzöttség mértéke is nagy szórást mutat. Ha valakit bővebben érdekel a téma, EZT érdemes elolvasnia.

Mire költik az állami megrendelésből származó pénzt, amely messze meghaladja a szokásos évi bevételüket?

Erre Krajčovič, érthető módon, nem volt hajlandó válaszolni.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!