2021. augusztus 18., 07:18

Tomanová: Sok gyerektábor hiányosan felszerelt, ezért nem biztonságos

Viera Tomanová gyermekjogi ombudsmant lesújtotta a Turcsek (Turček) község melletti nyári táborban történt tragédia híre. Az elhunyt kisfiú hozzátartozóinak részvétet nyilvánított. A sérült gyerekeknek mielőbbi jobbulást kívánt. Az ombudsman egyben felhívta a figyelmet, hogy sok nyári tábor a hiányos felszerelés miatt nem tudja garantálni a gyermekek biztonságát.

Viera tomanová ombudsman

Tomanová ismét felszólította az illetékeseket - Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi minisztert, Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, valamint a nyári táboroknak támogatást nyújtó állami intézmények képviselőit -, hogy tegyenek meg mindent a táborozó gyermekek biztonsága érdekében.

Úgy véli,

a támogatások odaítélése előtt ellenőrizni kellene, hogy az adott tábor mennyire biztonságos, hogy biztosítottak-e a szükséges anyagi, műszaki és higiéniai feltételek, valamint hogy megfelelően képzettek-e a gyerekekről gondoskodó személyek, és hogy kizárható-e a gyermekbántalmazás kockázata. 

Az ombudsman bízik benne, hogy a bűnüldöző szervek alaposan kivizsgálják a tragédia okait és körülményeit, majd pedig felelősségre vonják az illetékeseket.

A Turcsek melletti sátortábort hétfőről (augusztus 16.) keddre virradóra romba döntötte egy szélvihar. 104 gyerek tartózkodott a helyszínen, akik közül heten megsérültek, az egyik táborlakó meghalt. A sérülteket a környező kórházakba szállították, az állapotuk stabil.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.