2021. szeptember 5., 19:09

Tokár Géza: A Szövetség számára a programalkotás nem jelent problémát, a személyes viszonyokon áll vagy bukik az egész

Miért kell a parlamentbe kerülnie a Szövetségnek? Mi lehet az egyesülési folyamatok legnagyobb buktatója? Mi lesz a csalódott szavazókkal? Tokár Géza politológussal kerestük a válaszokat a pártegyesülés legfontosabb kérdéseire.

Küszöbön a pártegyesítés. Ez az egyetlen járható út vagy a sok különböző ösvény közül csupán az egyik?

Elméletben, elviekben minden út járható, de véleményem szerint ez a legkönnyebben járható út, amelynek a végén bekerülhet egy magyar párt a parlamentbe. Léteznek más alternatívák, de azok sokkal fájdalmasabbak és sokkal kevésbé lehetnek sikeresek.

Sem egy szlovák párt csendestársaként, legfeljebb 2-3 parlamenti mandátumot nyerve, sem önálló indulással nem juthat semmire a magyar érdekképviselet.

A parlament az egyértelmű cél? Azon kívül nincs is élet?

De van, csakhogy a magyar politikai szereplők pontosan tudják, milyen az élet azon kívül. A bejutás persze csak egy újabb lépcsőfok kell, hogy legyen, viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy az elképzeléseiket, céljaikat a gyakorlatba is átültessék. Már csak a nyilvánosság hatalma miatt is olyan anyagi és mediális lehetőségekhez jutnak a parlamenti pártok, amelyhez egyébként nem. Bárki, aki a parlamenten kívül ténykedik, erről kénytelen lemondani.

Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy hiába vannak jó ötletei egy adott pártnak, mandátum híján nem tudja megvalósítani azokat, a babérokat pedig más aratja le.

A három párt közül melyik veszíthet a legtöbbet az egyesüléssel?

A kérdésre ebben a formában nehéz válaszolni. Egyéni, személyes beállítottságtól függ, ki miként fogadja majd az egyesülést.

Mind az MKP, mind a Most-Híd törzsszavazóinak lesz mit megemésztenie. Nyilván lesznek, akik megalkuvásként értékelik a Szövetséget, de ez valahol elkerülhetetlen.

Az aktuális közvélemény-kutatások alapján az MKP a legerősebb, így a dolgok logikája szerint a legtöbb csalódott választó az ő táborukból kerül majd ki. Óriási hiba lenne ezeket a szavazókat elengedni, az egységes pártnak számukra is kínálni kell majd valamit.

Mennyiben változnak majd a három párt eredeti programjai, célkitűzései a közös pártban?

Vegyük észre, hogy a három párt programja 90%-ban teljesen kompatibilis. A régiófejlesztés vagy a szociális politika kapcsán nem hiszem, hogy különösebb nézeteltéréseik lennének. Ami keményebb dió lehet, az a külpolitikai kérdések, például a Magyarországhoz való viszony tisztázása, bár azért azt tegyük hozzá, hogy a sajtó jóval komolyabb problémának láttatja ezt, mint amilyen az valójában.

Óriási ellentéteket sehol sem látok, meg lehet azt a programot kellőképpen általánosan fogalmazni ahhoz, hogy azt mindhárom párt magáénak érezze.

Ezek szerint a közös program összehozása nem lehet az egyesülés kerékkötője. Valami más igen?

A valódi problémák a személyes viszonyok mentén ütköznek majd ki. Ki, hova és kit jelöl, milyen formában futnak neki a választásoknak, hogy épülnek majd fel az alapszervezetek, milyen helyi ellentétek feszülnek két ember között, ilyesmikre kell gondolni. Ezek a valódi, megoldásra váró kérdések.

Megosztás
Címkék