2021. június 5., 12:37

Több mint egy napra Csehországba szeretne utazni? Menni fog karantén nélkül is

A Csehországban való utazás június 7-től, hétfőtől egyszerűsödik. A csehek ugyanis az Európai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központba küldött új adatok alapján a narancssárga országok közé sorolták be Szlovákiát.

szlovák-cseh határ
Fotó: TASR

Erről Martin Klus külügyi államtitkár tájékoztatott közösségi oldalán azzal, hogy a Csehország pénteken hozta meg ezt a döntést. Németország is hasonló besorolást kapott a cseheknél, vagyis minden velük határos ország ezentúl a covid szempontjából közepesen kockázatosak közé tartozik.

Milyen feltételekkel utazhatunk Csehországba?

A szlovák állampolgároknak elégséges 24 óránál nem régebbi antigéntesztet, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet felmutatniuk, amit még Szlovákiában végeztetnek el.

Mielőtt Csehország területére lépnek, egy beérkezési nyomtatvány töltenek ki. És ez minden. Hétfőtől már nem kötelesek karanténba vonulni azok, akik Csehországba utaznak, amit csak ott, saját költségen elvégzett negatív PCR-teszteredménnyel lehet felfüggeszteni, figyelmeztet Klus.

Emlékeztetett arra is, ha a Csehország területén való tartózkodás ideje nem haladja meg a 24 órát, akkor minden indoklás, formanyomtatvány kitöltése, negatív teszteredmény és kötelező izoláció nélkül kiruccanhatunk nyugati szomszédainkhoz.

Június 1-től turisztikai céllal is elutazhatunk Csehországba, elmehetünk Brünnbe vagy akár Prágába.

Korlátozás nélkül utazhatnak Csehországba azok is, akik felmutatják a szlovák certifikátumot arról, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást, és már az első oltást követő 22. nap után.

Csak egy beérkezési formanyomtatványt kell kitölteni. Ez érvényes azokra is, akik igazolást tudnak felmutatni arról, hogy legfeljebb 180 nappal ezelőtt átestek a covidon, de nekik már a nyomtatványt sem kell kitölteniük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.