2021. szeptember 1., 15:36
Frissítve: 15:15

Több helyütt tüntetnek ma Pozsonyban

Szerda délután, a Szlovák Köztársaság Alkotmánya napján több nyilvános gyűlésre, tüntetésre került sor. A Hodzsa téren és a szlovák parlament előtt már korábban megkezdődött a gyülekezés, de a Szabadság térre is jeleztek tüntetést.

Tüntetés az elnöki palota előtt
Fotó: TASR
Tüntetés az elnöki palota előtt. A kép egy korábbi demonstráción készült.

Könnygázt vetett be a rendőrség a pozsonyi tüntetők egy része ellen, akik a Hodzsa téren blokkolták a közlekedést. Némely tüntető agresszív módon viselkedett a rendőrökkel szemben és szidalmazzák őket. A tüntetők és a rendőrség között összecsapásokra is sor került. Az egyik összecsapás során a rendőrségnek önvédelembe érdekében gumibotot és könnygázt is be kellett vetnie. Több száz tüntető ennek ellenére már több mint egy órája továbbra is blokkolja a Hodzsa tér körüli utakat.

Már a főpályaudvar alatti Sánc utcát is blokkolták a tüntetők, A tömeg ellen egyelőre nem lépett fel a rendőrség. Továbbra is blokkolják a tüntetők a Hodzsa tér környékét is. A városközpontban torlódások vannak.

Nem sokkal este 7 óra előtt a páncélruhás rohamosztagosok fokozatosan elkezdték kiszorítani a tüntető tömeget, akik már mintegy három órája akadályozzák a forgalmat a Hodzsa tér környékén. A helyszínen rendőri vízágyú is van. A rendőrség a beavatkozás előtt többször is felszólította a tüntetőket, hogy szabadítsák fel az utakat és tartózkodjanak a törvénytelen cselekedetektől. A tüntetők nem hajlandók elhagyni az utat.

A tüntetők a Hodzsa tér környéki utcákon kívül – a Szlovák nemzeti felkelés hídja felé vonulva egyre több úton akadályozzák a forgalmat – értesített a TASR hírügynökség.
A Hodzsa téri aluljárón sem lehet már közlekedni, ahogy az Óváros utcán sem.
A hírügynökség szerint a rendőrség egyelőre nem avatkozott közbe, de nem is tud úrrá lenni a tiltakozók tömegén.

A parlament épülete előtt a rendőrségnek már be is kellett avatkoznia, mivel a gyülekezők az épülethez közelebb mentek, mint az engedélyezett 50 méter.

A TASR információi szerint két tüntetőt letartóztatott a rendőrség.

„Az Alexander Dubček téren két személy szabadságát korlátoztuk illegális tevékenység miatt. Őket kollégáink bekísérték a rendőrőrsre” - erősítette meg a pozsonyi rendőrség.

A parlament előtt rendőrségi tárgyalók is beavatkoztak, valamint készenléti egységek is felvonultak. Az egyik tüntető letartóztatása után a gyülekezet egy része a Hodzsa térre indult, ahol néhány órán át több százan tartózkodtak.

Az elnöki palota előtt az ĽSNS párt több tagja és szimpatizánsai találkoztak. A tömeg tiltakozott a kormány ellen, azt állítva, hogy „a szlovák nemzet népirtása” zajlik Szlovákiában, és megsértik a Szlovák Köztársaság alkotmányát és az alapvető emberi jogokat. A felszólalók ellenezték a COVID-19 elleni védőoltást, az új koronavírus-járványt és a járványellenes intézkedéseket. A határintézkedéseket is bírálták.

A parlament előtt is néhány száz fős tömeg gyűlt össze, kormányellenes jelszavakat skandálva.

A tiltakozó tömeg a jelenlévő rendőröket is felszólította, hogy tegyék le a sisakjukat és a fegyverüket, és csatlakozzanak a tüntetéshez.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.