2022. október 15., 08:36

Több ezren vettek részt a gyűlölet elleni meneten Pozsonyban

Több ezren vettek részt az LMBTQ közösséggel szembeni gyűlöletet elítélő pozsonyi meneten, majd azt követően az SZNF téren tartott tiltakozáson, ahol a szerdai kettős gyilkosság áldozataira emlékeztek. A rendezvényen több közéleti személyiség, művész és politikus is felszólalt.

tüntetés
Fotó: TASR/AP

A menetet az Inakosť kezdeményezés szervezte, és felszólította a politikai élet szereplőit az LMBTQ közösséggel szembeni gyűlöletkeltés egyértelmű elítélésére. A kormánytól konkrét intézkedéseket vár a hasonló támadások megelőzésére, és annak egyértelmű kinyilvánítására, hogy az LMBTQ+ közösséghez tartozók is a társadalom egyenértékű tagjai.

Felszólalt Zuzana Čaputová államfő is, emlékeztetve, hogy az ország több fiatal életet veszített el a napokban a felelőtlenség, illetve a gyűlölködés miatt.

„Bocsánatot kérek. Sajnálom, hogy a társadalom nem tudta megvédeni az önök szeretteit. Bocsánatot kérek, hogy önök közül többen nem érezhetik magukat biztonságban” – mondta az államfő, hangsúlyozva, hogy az LMBTQ+ közösség is a társadalom része.

Az államfő elítélte a gyűlöletkeltést és összefogásra szólított fel. „Egyesítsünk mindent, ami egészséges és tisztességes a társadalomban. Olyan erőt képviselünk, amely képes legyőzni a gyűlöletet, olyan erőt, amely képes új esélyt adni az országnak, hogy többé sose kelljen itt állnunk olyan dolog miatt, amiért ma ide jöttünk” – jelentette ki Čaputová.

A meneten részt vett Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, több miniszter és parlamenti képviselő, az önkormányzatok és különféle szervezetek képviselői. Az elnöki palota előtt a tisztelet és a szolidaritás jeleként az egyik zászlórúdra a szivárványos zászlót is felvonták. A két áldozat emlékére a pozsonyi várat is kivilágítják.

Szerdán este egy ámokfutó két fiatal férfit lőtt agyon a pozsonyi Vár utca egyik bárjánál, egy nő megsérült. A tettes, a 19 éves Juraj K. elmenekült a helyszínről, a rendőrség csütörtök reggel holtan talált rá.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.