2020. március 6., 21:30

Tisztújítás az Összefogásban: továbbra is Mózes Szabolcs vezeti a pártot

Mózes Szabolcs, eddigi elnök további két évig irányíthatja az Összefogás mozgalmat.

Tisztújító kongresszust tartott az Összefogás mozgalom március 6-án, Komáromban. A kongresszus nem tartogatott sok meglepetést, hiszen mindössze egyetlen jelölt pályázott az elnöki tisztségre.

Orosz Örs a ma7-nek nyilatkozva elmondta, Mózes Szabolcs eddigi elnököt az 50 megjelent küldöttből 47-en támogatták. Mózes további két évig irányíthatja a pártot.

Nem történt nagy változás az alelnöki tisztségekben sem: egyedül Kovács György távozott posztjáról, helyette Zachar Pált, és további két új alelnököt, Bauer Ildikót és Agócs Gergelyt választották meg erre a tisztségre. Nagy József és Orosz Örs korábbi alelnökök szintén tisztségükben maradtak.

Az Összefogás elnöksége:
Mózes Szabolcs elnök, Orosz Örs, Nagy József, Zachar Pál, Bauer Ildikó, Agócs Gergely - alelnökök, Bokor Réka, Nagy György, Kovács György, Marcinkó Adrián, Szitás Péter.

„A legfontosabb lépés most a mozgalom szervezeti működési szabályzatának a kidolgozása lesz. Ez gyakorlatilag egy belső működési rendet jelent. Például azt, hogy milyen bizottságok alakulnak, de egy sor más gyakorlati kérdést is magában rejt” – közölte Orosz Örs.

11 pontban fogalmazták meg a legfontosabb magyar ügyeket

Mózes Szabolcs, az Összefogás újraválasztott elnöke a ma7-nek elmondta, csalódásként élték meg, hogy nem sikerült az MKÖ listájának az öt százalékot elérnie, ugyanakkor „az az eredmény, amelyet a karikázások is mutatnak, azt jelenti, hogy az Összefogásban van potenciál.”

Hozzátette, a mozgalom 11 pontban megfogalmazta azokat a legfontosabb, magyar ügyeket érintő intézkedéseket és ajánlásokat, amelyeknek véleményük szerint szerepelniük kell a koalíciós szerződésben. Ezt a dokumentumot a leendő kormánykoalíció tagjaihoz fogják eljuttatni. „Nem követelések ezek, inkább csak olyan kérések, amelyeknek helyük lenne a kormányprogramban” – árulta el Mózes.

Társadalmi vitára van szükség, nem számháborúra

A választási eredményekről és a magyar pártok kudarcáról szólva az Összefogás elnöke kifejtette, a magyar választók a megosztottság helyett az együttműködésre szavaztak. „Az, hogy ennek az együttműködésnek milyen konkrét formája lehet, a következő hetekben, hónapokban derülhet ki. Fontos, hogy az emberek felé nyissunk, és hogy meghalljuk a társadalom hangját. Pártpaktum helyett társadalmi vitát kell folytatnunk ebben kérdésben.”

Kérdésünkre, hogy az MKÖ-re leadott szavazatokból mennyit hozott az Összefogás, Mózes úgy felelt, nem szabad belemenni a „számháborúba, mert az csak további megosztáshoz vezet”. Szerinte két objektív mutató van, az egyik a preferenciaszavazat, a másik pedig a részletes exit poll eredmények. Mint mondta, ezek alapján többé-kevésbé megállapítható, hogy a három párt közül „ki mennyi tett be a közösbe”.

Előválasztás? Későn érkezett

Nagy Józsefet, a mozgalom alelnökét a közösségi oldalán közzétett bejegyzéséről kérdeztük. A volt EP-képviselő ebben azt írta, szerinte a felvidéki magyar politikai egység megteremtéséhez – amerikai mintát alapul véve – minden nagy országos megmérettetés előtt előválasztásokat kellene tartani. Arra, hogy ezt a bejelentést miért nem korábban, például a választásokat megelőző kampányidőszakban tette meg, azt mondta, azért, mert csak a választásokat követően jutott az eszébe.

„Ezt elmulasztottuk, ugyanakkor itt az ideális pillanat: a következő években élhetünk ezzel a lehetőséggel. Az előválasztás rendszere ugyanis minden pártnak megfelelő, annak is, amely erős struktúrákkal rendelkezik, és annak is, amely nem” – vélekedett. Nagy József felvetésének előnyeiről és hátrányairól ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Nem párt, mozgalom!

A pártépítkezés során az Összefogás nem a hagyományos megoldásokat választja, vagyis nem az alsóbb, azaz a helyi pártstruktúrákból indulnának ki, már csak azért sem, mert nem tipikus pártként, hanem mozgalomként tekintenek magukra – árulta el Bauer Ildikó alelnök, aki szerint a következő nagy feladata az lesz a magyar politikumnak, hogy azokat a magyar szavazókat, akik most szlovák pártra szavaztak, újra meg tudják szólítani. Agócs Gergely alelnök szerint ez most azért nem sikerült, mert továbbra is nagy volt a megosztottság.

„Régóta vágya a felvidéki magyaroknak, hogy egyetlen lista és egységes politizálás legyen. Az, hogy ez ismét nem jött létre, részben a mi kritikánk is” – mondta.

A tisztújító kongresszus után nyilvános vitafórum vette kezdetét, melyre az MKÖ választási pártszövetség képviselőit és a többi magyar érdekeltségű párt tagjait is meghívták. A fórumon az egységhez, a magyar képviselethez vezető útról folytattak eszmecserét a nyilvánosság bevonásával.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások