2020. március 6., 15:13

Előválasztásokkal teremthető meg a politikai egység a Felvidéken? – Nagy Józsefet és Tokár Gézát kérdeztük

Nagy bejelentésre készül Nagy József, az Összefogás mozgalom politikusa. A volt EP-képviselő pártja ma esti, komáromi kongresszusára egy javaslattal érkezik: szerinte a felvidéki magyar politikai egység megteremtéséhez – amerikai mintát alapul véve – minden nagy országos megmérettetés előtt előválasztásokat kellene tartani. Egy kérdés-egy válasz sorozatunk újabb része.

Egy kérdés Nagy Józsefhez

Mi a lényege a pénteken a komáromi Összefogás-kongresszuson elhangzó előválasztási rendszerre tett javaslatának?

A választók elvárása mindig az, hogy egy közös magyar lista legyen. A kérdés viszont az, hogy milyen alapon jöjjön létre ez a lista? Az amerikai előválasztások példájából kiindulva a legdemokratikusabb egy országos magyar előválasztás lenne, amelynek az eredménye alapján állna fel a közös lista. A választók pártokra adnák le a szavazataikat, a pártoknak viszont már előre fixen jelezniük kellene, hogy kiket és milyen sorrendben kívánnak majd később a „rendes” választáson indítani.

Minden városrészben, minden községházán, illetve az interneten is szavazni lehetne, így a külföldön levők sem maradnának ki ebből a lehetőségből. Ezt a javaslatomat fogom a pénteki kongresszuson beterjeszteni, de előzetes konzultációkat már végeztem, pozitív eredménnyel.

Természetesen mindenki azt nézi, hogy a saját pártja számára milyen előnyök és hátrányok következnének ebből; a lényeg viszont, hogy a választó számára ez mindenképpen előnyös! Az előválasztás második óriási előnyét pedig a mozgósító erejében látom; sokan bizonytalanok, hogy vajon meg lesz-e az öt százalék. Egy ilyen előválasztás után ez biztosra vehető lenne! Az Európa parlamenti és a megyei választásokon is alkalmazható lenne ez a módszer.

Egy válasz Tokár Gézától

Ha nem a jelöltek versenyeznek, az további kis pártok megjelenéséhez vezetne - véli a politológus.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az előválasztás intézménye valóban lehet egy aktivizáló intézkedés. Nyilván sok energiát és erőfeszítést kell ebbe befektetni, nem egy egyszerű megoldásról van szó. Abban biztos vagyok, hogy nem hatna negatívan a részvételre.

Azt viszont figyelembe kell venni, hogy az eddigi pozitív tapasztalatok mind olyan előválasztásokból származnak, ahol nem pártok, hanem személyek, azaz konkrét jelöltek versenyeznek egymással. Így ez egy pártok közötti szimpátiaversennyé válna, amely alapján aztán majd meg lehet határozni, hogy melyik párt milyen súllyal, hány jelölttel venne részt a közös listán. Ez a szlovákiai magyar pártok további elszaporodásához vezetne,

hogy minél többen a saját külön pártlistájukon meg tudják magukat mérettetni az előválasztáson. Összességében tehát kockázatai és előnyei is vannak egy ilyen megoldásnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.