2021. január 28., 19:56

Tesztelési oázisok!

„Atomnagyhatalom lettünk”. Már negyedik alkalommal lesz „országos önkéntes tesztelés”, akarom mondani: screening. Mondhatnám, hogy majdnem minden rendben van, de ez így valótlan. Folyamatos a kapkodás, permanensen változnak az információk, de most mégis más dologra szeretnék rámutatni.

Fotó: Reczai Lilla

Mint hallottuk, az „elsőkörös screening” után az eredmények függvényében két részre osztják az országot, az újra tesztelőkre és nem tesztelőkre. Azt, hogy milyen eredmények jelentik a határt, előre nem tudhattuk meg, mert ugye minek is?

Azt tudjuk, hogy az állítólagos enyhítésekre a 0,5 százalékos pozitivási mutató után kerülhet sor. Gondolná az ember, hogy akkor majd ez lesz az országos tesztelési mutató is, de újra csak nem, mert a megszabott újrázási arány az 1,01 százalék feletti érték.

Vélhetően sokat nézik a kedves döntéshozók Vlhová sikereit, mert alpesi síben bizony az egy század döntő lehet. Na de tesztelésben? Ott, ahol a cél minden élet megmentése!

Pillantsunk az adatokra, a nagy vörös zónában 1,01 %-os a Pozsonyi és Nyitrai járás. Körülöttük mindenki tesztel. Csendben mondom, hogy a fővárosba tízezrek ingáznak, itt a legnagyobb a népsűrűség, ott a legtöbb a lakos, legtöbb a kórház. Nyitrán is ott a nagy autógyár, szintén nagy az ingázók tömege. Nekem, mint laikusnak, az ingázás és a népsűrűség bizony fontos adat lenne, már ha életmentést célzó döntést készítenék elő…

A történet további érdekessége, hogy a teszteléseknél sem vette senki figyelembe az állandó lakhely kérdését.

A Dunaszerdahelyi, Szenci vagy Malackai járásban mennyi nem ottani lakos tesztelt? Nem tudjuk pontosan. A lényeg, hogy Pozsonyban a több százezres városban, ami tele van ingázókkal, na ott nem kötelező az újabb tesztelés, mert ugye 1,01% százalék jött ki. Hogy is mondjam, durva! Lefelezik a járásokat, mert a járások másik fele már így jó? Ha esetleg az eredmények szerint a felezés 2 százalékánál jött volna ki, akkor az 1,99 százalék már nem tesztelne, mert ott jók a mutatók?

Amennyiben tehát a mutatók aránya a fontos, akkor az mennyi: 0,5, vagy 1,01, vagy valami más? A másik lehetőség, hogy kőkemény politikai döntések születnek, azért, hogy a járásoknak a fele mindenképpen legyen rossz, vagy esetleg, hogy a nagy autógyáras járások kikerüljenek az ismétlési kötelezettség alól (Pozsony, Nyitra és Zsolna). Hogyhogy Nagyszombat épp benn ragadt?!

A fene sem érti már ezeket az arányokat…

A sivatagban az oázisokban lehet élni, de onnan elindulva veszélybe kerülhet az ember élete. Az is megtörténhet, hogy a környezete bedönti az oázist, hol homokkal, hol mással. Talán jobb lenne az ingázást, a kórházak számát, a népsűrűséget és nem csupán a matematikai arányt szem előtt tartani.

A szerző Csallóközcsütörtök polgármestere, az MKP Országos Elnökségének tagja

Megosztás
Címkék