2022. május 21., 15:16

Elkészült a Szövetség megyei programja, június végéig a jelölteket is megnevezik - VIDEÓKKAL

Szombaton a párt pozsonyi székházában tartotta első ülését a Szövetség Országos Tanácsa.

forró
Médialapozó
Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a párt Országos Tanácsának ülésén
Fotó: Szövetség

Forró Krisztián országos elnök a Szövetség Országos Tanácsát követő sajtótájékoztatón elmondta, a tanácskozás konstruktív volt, a küldöttek csaknem száz százaléka részt vett az ülésen.

Az OT kiemelt témája volt az önkormányzati választás

A tanácskozás kiemelt témája volt az őszi önkormányzati választás. A Szövetség összeállította a megyei választásokra szóló prioritásokat, programpontokat - hangsúlyozta a pártelnök.

A cél a jelenlegi pozíciók megőrzése, illetve lehetőség szerint megerősítése. Ennek érdekében június 30-ig felállítják a megfelelő jelölteket.

A járások szintjén fog eldőlni, kik lesznek a jelöltek. Nagyszombat és Nyitra megyében biztosan önálló jelöltet állít a Szövetség, úgy tűnik, Komáromban is önálló polgármesterjelölttel vág neki a választásnak a párt - hangsúlyozta a pártelnök.

A ma7 kérdésére Forró elmondta, keresik az együttműködés lehetőségét más pártokkal, a kérdésben a helyi szervezetek döntenek.

Petíciót indítottak a Sajó védelmére, hiszen az illetékesek nem érzik magukénak a problémát. A környezeti katasztrófa következményeivel a Szövetségen kívül egyetlen más párt sem foglalkozik - tette hozzá Forró.

Szövetség Ot
Fotó:  ma7.sk
A Szövetség elsőként fogadta el a megyei választásokra szóló prioritásokat

Sólymos László, az OT elnöke elmondta, három fontos határozatot fogadtak el a tanácskozáson. Kiegészítették a párt szervezési-működési szabályzatát, a szlovákiai pártok közül elsőként döntöttek a megyei választásokra szóló programpontokról, illetve az aktuális poltikai kérdésekre reagálva elfogadták a politikai nyilatkozatot.

Az SZMSZ elfogadásával elhárultak az akadályai annak, hogy a párt minden szinten zavartalanul tudjon működni.

Minden képviselő, aki bekerül a megyei testületekbe, az elfogadott prioritások érdekében fog dolgozni.

Versenyképesek legyenek a középiskoláink, fejlődjön a megyei gondozásban lévő úthálózat, szigorúan érvényre juttassák a kétnyelvűséget, illetve a régiók lakosságarányosan részesüljenek a költségetési forrásokból, vagyis ne diszkriminálják a déli régiókat.
Szövetség OT
Fotó:  ma7.sk
Kaotikus a kormány válságkezelése

A Szövetség a kormánykoalíció tevékenységét, a gazdasági és háborús válságra, illetve az infláció egyre hangsúlyosabb következményeire adott válaszait kaotikusnak, átgondolatlannak, konflliktusokkal terheltnek tartja.

A párt álláspontja szerint a megkésett döntések elsöprő része látványintézkedések sorozata. 

A Szövetség a szakértőkkel összhangban 2021 őszétől folyamatosan figyelmeztetett a gazdasági visszaesésre, az energiaárak növekedésére, a várható volt inflációs nyomásra. Elfogadhatatlannak tartják a Heger-kabinet kifogásait, miszerint az önálló Szlovákia történetében egyetlen kormánynak sem kellett ilyen méretű kihívásokkal megküzdenie, hiszen a környező országok, az uniós tagállamok is hasonló kihívásokkal kénytelenek szembenézni, amelyek a szlovák kabinettől eltérően ezeket képesek időben és hatékonyan kezelni. 

Nem teljesítette a nemzeti közösségeket érintő vállalásokat a kormány

Szlovákia minden polgárát érintő témák mellett a nemzeti közösségeket érintő vállalásokat sem teljesítette a kormány. Mindmáig nincs a kisebbségek jogállásáról szóló törvényünk, Nemzeti kisebbségi hivatalunk, és a kisebbségi nyelvhasználati törvény hatályát sem terjesztették ki Nyitra és Nagyszombat megyére. Annak ellenére, hogy mindezeket tartalmazza a kormányprogram. 

A felvidéki magyar közösség számára kiemelten fontos területeken, az oktatás és a kultúra területén korábban elért eredményeket fokozatosan elsorvasztják, leépítik.

A velünk szemben tanúsított elutasítás legkézenfekvőbb bizonyítéka, a Szövetség által kidolgozott 15 pont, amelyek közül a kormányfői székben Igor Matovičot váltó Eduard Heger, egyet sem emelt be kormánya programjába és Heger-kormány egyedül a Csemadok részleges állami finanszírozását oldotta meg. Az infrastrukturális fejlesztések leállításával pedig egyszerűen diszkriminálja a déli és keleti régiókat.

A parlamenten kívülről is lehet eredményeket elérni 

A Szövetség az elmúlt időszakban, annak dacára, hogy parlamenten kívüli politikai erő, hathatósan hozzájárult, hogy a Besztercebányai Kerületi Bíróságot ne szüntetessék meg, a déli és a keleti régiók kórházait ne minősítsék le, hogy a mediális törvényt és a felsőoktatási törvényt érdekeink ellenében ne módosítsák. 

Előrébb tartanánk, ha a kormány megfogadja a Szövetség javaslatait

A központi kormány ugyanakkor nem hallgatta meg, amikor az idegenforgalmi szektor ÁFA-kulcsát 5%-ra javasolták csökkenteni, hogy könnyebben visszatérjen az élet az ágazatba és az versenyképes legyen az ausztriai, magyarországi vállalkozásokkal, ahogy azt sem, hogy a forgalom fellendítése érdekében a pandémiát követően 100 eurós utalványokkal segítéük az embereket és egyben a hazai vállalkozásokat. 

Nem vették figyelembe, amikor az energiaárak emelkedésekor egy energetikai kompenzációs alapot javasoltak létrehozni a leginkább érintett társadalmi csoportok, alacsony jövedelmű családok, nyugdíjasok, diákok számára, ahogy azt sem, hogy a vállalkozók az energiaköltségeket duplán számolhassák el és ezzel adókedvezményhez jussanak. 

Ugyancsak figyelmen kívül hagyták a párt javaslatát, hogy a kulcsfontosságú mezőgazdasági termények exportját az állam szigorúbb ellenőrzés alá vegye, illetve, hogy a földalap kiemelten a regionális gazdákat helyezze előtérbe az új szerződések megkötésénél - ezzel is segítve a vidékeink gazdaságát.

Sokáig nem akarták meghallani azt sem, hogy az állam a benzin és gázolaj árának növekedésén aránytalanul nagyobb többletbevételhez jut miközben az embereket és vállalkozásokat lassan a tönk szélére sodorja a soha nem látott benzinár. A Szövetség javaslatának elfogadásával az üzemanyag ára már áprilisban 1,40 euróra csökkenhetett volna.

A Szövetség elítéli az orosz agressziót

A Szövetség elítéli az orosz agressziót, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi egységének megtartása mellett. Szlovákia biztonsága szempontjából hangsúlyozzák az ország euroatlanti irányultságának, az EU és a NATO tagságának fontosságát.

A párt központi, regionális és helyi szervezetei, illetve a Szövetség által irányított és képviselt helyi és megyei önkormányzatok is mindent megtesznek, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek a bajba jutott menekülteknek. 

A Szövetség gratulál a magyarországi választáson győztes Fidesz-KDNP koalíciónak, minden mandátumot szerzett képviselőnek és Magyarország első női államelnökének! 

A párt bízik benne, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolata a következő négy évben tovább javul majd, ahogy abban is, hogy az új magyar kormány fenntartja a határon túli magyar közösségek iránti elkötelezettségét - áll a párt Országos Tanácsán szombaton elfogadott politikai nyilatkozatban.

A sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg:

sólymos
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.