2022. szeptember 23., 12:34

Szövetség: Földgázra és elektromos áramra vonatkozó azonnali ársapka bevezetésére van szükség! - VIDEÓKKAL

Sajtótájékoztatót tartottak pénteken délelőtt a Szövetség pozsonyi székházában. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és energiaügyi tanácsadója, Élesztős Pál közös sajtótájékoztatóján elhangzott, nemcsak azonnali, akut megoldásokra van szükség, de hosszú távon is kezelni kell az energiaválságot, máskülönben óriási problémákkal nézünk szembe.

forró krisztián élesztős pál
Fotó: Léczes Zoltán

Forró Krisztián bevezetőjében hangsúlyozta, mind a mai napig képtelenség érdemben választ adni a kérdésre, "mennyiért fűtünk és világítunk" majd az előttünk álló hónapokban. Hiába a rengeteg elfogadott jogszabály, az állampolgárok kénytelenek bizonytalanságban élni. 

Nincs egyszerű megoldás, ezt megértjük. Ami érthetetlen, hogy már tavaly ősszel lehetett tudni, emelkedni fognak az energiaárak. A kormány számára egy év sem volt elég, hogy felkészüljön ezekre a kihívásokra.

Az emberek 75%-a tart az előttünk álló téltől - ismertetett Forró egy közvélemény-kutatást, hozzátéve, teljesen érthető ez a szorongás.

Az emberek már megint korábban reagálnak, mint a kormány. Nekiálltunk spórolni!

- jegyezte meg a pártelnök, csakhogy ez a spórolás jelen formájában még visszafelé is elsülhet. A kormánynak nem szabad olyan jogszabálymódosítást elfogadnia, amely azokat bünteti, akik már most tudatosan nekiálltak takarékoskodni.

A Szövetség bár parlamenten kívüli párt, regionálisan nagyon erős, közel áll az emberekhez, így pontosan ismerik a hétköznapi problémákat - hangsúlyozta Forró. A párt éppen ezért már februárban javasolta egy energetikai kompenzációs pénzalap létrehozását, valamint az energiára vonatkozó forgalmi adó harmadára való csökkentését. Az energiaárak növekedése mindezt lehetővé is tette volna, az állami költségvetés nem érezte volna egy ilyen rendelkezés hatásait, hiszen az áremelkedés miatt az adókból befolyó összeg az adót harmadára csökkentve is ugyanekkora lett volna.

Az általunk februárban javasolt megoldások most is használhatóak!

- szögezte le Forró.

A Szövetség azt javasolja, a kormány legkésőbb október 15-ig vezessen be árstopot az energiaárakra, nem csak a lakosság, de a vállalkozások számára is.

Ezekből a kérdésekből nem lehet, nem szabad napi politikát csinálni - figyelmeztetett Forró, hozzátéve, rövidtávú megoldások mellett hosszútávú válságkezelésre is szükség van.

Az árstop mellett hosszú távú megoldást jelenthet, ha az elektromos áram árát végre elválasztják a földgáz árának alakulásától.

Élesztős Pál, a párt energiaügyi tanácsadója a fenti állásfoglalás részleteit ismertetve, vázolta, miért is kell a gáz és a villamos energia árát különválasztani. Az EU-s energetikai közös piac létrehozásának célja a nagykereskedelmi árak korlátozása volt, egy jól működő gazdasági környezetben ez használható elképzelés. A túlkínálat miatt lefelé indultak el az árak. Csakhogy a jelenlegi krízishelyzetben ez nem alkalmazható, hiszen nincsen elég elektromos energia a piacon.

élesztős pál forró krisztián
Fotó:  Léczes Zoltán
Élesztős Pál energiaügyi szakember, és Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.

Jelenleg 61,21 euró a villamosenergia megawattórája, a januári lekötésekben viszont ez már 770 euróba kerül.

Ez tarthatatlan állapot. Élesztős szerint mindez katasztrófához vezethet nem csak a civil szférában, de az iparban is.

Forró újságírói kérdésre leszögezte, miközben mindenki tisztában van vele, hogy Ukrajna segítségre szorul, arról már kevesen beszélnek, hogy az Oroszországra kirótt szankciók miatt magát fatális gazdasági helyzetbe manőverező Európai Unió miként tud majd segíteni, ha saját gazdasága a tönk szélére szorul. 

A sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.