2022. február 1., 14:25

Szövetség: A kormány magára hagyja az önkormányzatokat - VIDEÓKKAL

Egyre nehezebb helyzetben vannak az önkormányzatok, a kormány a települések terheit tovább növeli - hangzott el a Szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

szövetség
Fotó: ma7
Forró: Ellehetetlenítik a kisebb települések önkormányzatait

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke leszögezte, a központi kormány csak magával foglalkozik, miközben megfeledkezik az önkormányzatokról.

Olyan rendelkezéseket fogadnak el, amik ellehetetlenítik az önkormányzatokat. Ilyen intézkedés például, hogy 200 eurót kell személyenként fizetniük a szociális intézményekben lakók után. A kisebb települések viszont ezt nem tudják kigazdálkodni.

Természetesen az idős emberek megérdemlik ezt a juttatást, de az állam nem biztosítja a szükséges forrásokat.

350 eurós juttatást és 3 százalékos béremelést kapnak az önkormányzati dolgozók, de ehhez sem biztosítanak központi forrásokat. Az építésügyi törvény változtatása is nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, plusz terhet jelent a területrendezési terv kötelező kidolgozása - hangsúlyozta a Szövetség elnöke.

Az energiaárak 200-300 százalékos emelkedése, ha nem érkezik kompenzáció, szinte megoldhatatlan helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hiszen a helyi szolgáltatásokat mindenképpen biztosítaniuk kell.

Nem korrekt, hogy egyfelől a polgárok érdekében változtat a kormány, de mindezt az önkormányzatok terhére teszi. A Szövetség ezért javasolja, hogy az energiaárakat terhelő ÁFÁ-t harmadára csökkentse az állam - a központi költségvetésnek az áremelkedés miatt ez nem jelentene bevételkiesést, de segítene az embereknek - tette hozzá Forró.

Videó:  ma7
Mózes: Az építésügyi törvény beterjesztett változtatása elfogadhatatlan

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke elmondta, jól látható, hogy az önkormányzatok húzzák a rövidebbet. Az építésügyi törvény tervezetét korábban visszavonta a kormány, de most újra előterjesztette. A szabályozás elvenné a lehetőséget, hogy felügyeljék a területükön folyó építkezéseket - központi építésügyi hivatalt hoznának létre. A szakmai szervezetek elutasítják a változtatásokat. A digitalizációs fejlesztés is kérdőjeleket vet fel a szakemberek szerint. 

Videó:  ma7

Mózes szerint abszurd, hogy nem az építésügyi tárca dolgozta ki a tervezetet, a Szövetség számára ahogy azt már tavaly májusban is jelezték, a változtatás elfogadhatatlan, szembemegy az emberek érdekeivel.

szövetség mózes
Fotó:  Andrejkovic Tamás
Farkas: Figyelmen kívül hagyják a szakmai szervezetek véleményét

Farkas Iván, a Szövetség elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzatok társulása (ZMOS) holnap tiltakozó nagygyűlést szervez. 

A szakpolitikus arra emlékeztetett, a déli régiók önkormányzatait hátrányosan különbözteti meg a szabályozás, az alacsonyabban fekvő települések veszítenek a visszaosztáson.

A Szövetség a holnapi tüntetésen résztvevő szervezetek figyelmét is felhívja majd, álljanak ki a diszkrimináció mielőbbi megszüntetése mellett.

Videó:  ma7

Farkas az építésügyi törvény változtatása kapcsán megjegyezte, a települések ugyan vétójogot kapnak, de ez csak egy nüansznyi előrelépés, valódi beleszólása, befolyásolási lehetősége a beruházási folyamat közben nincs az önkormányzatoknak.

farkas iván
Fotó:  ma7
Balódi: A kiadások nőnek, a bevételek nem

Balódi László, Nemeshódos polgármestere úgy fogalmazott, miközben tovább növekednek az önkormányzatok fenntartói kiadásai, a bevételeik nem növekednek, sőt.

Balódi példaként hozta fel a 2023-tól életbe lépő adóreformot, a polgármester szerint 200 millió eurót vesznek ki az önkormányzatok, s ezáltal az emberek zsebéből.

Videó:  ma7

Farkas Iván a ma7 kérdésére elmondta, 2006 óta van érvényben a szabályozás, ami a tengerszint feletti magasság alapján osztja vissza a forrásokat. Forró Krisztián hozzátette,

a Szövetség a diszkrimináció megszüntetése érdekében Őry Péter elnökségi tag révén az Európai Parlamenthez fordult, a Petíciós Bizottság befogadta az indítványát.

Forró Krisztián Orbán Viktor keddi moszkvai látogatása kapcsán megjegyezte, a jelenlegi feszült helyzetben nagy szerepe van a diplomáciának, az ukrajnai konfliktust mindenképpen tárgyalásos úton kell rendezni.

A sajtótájékoztató magyar nyelvű részét teljes egészében alább tekinthetik meg:

Videó:  ma7

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.