2021. április 6., 11:33

Szorgalmas a Smer-SD: Már 400 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért

A petíciós bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki Smer-SD több mint 400 ezer aláírást gyűjtött az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásért – tájékoztatta a TASR-t Ján Mažgút, a párt szóvivője. Robert Fico, a párt elnöke nemrég bejelentette, húsvét után összeül a petíciós bizottság, hogy a további lépésekről egyeztessen.

Fotó: TASR

Fico azt szeretné, ha megközelítőleg 500 ezer aláírást gyűjtenének, mert arra számítanak, hogy Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybírósághoz fordul a népszavazás ügyében, és a Smer-SD elnöke azt is elképzelhetően tartja, hogy minden egyes aláírás hitelességét külön fogják vizsgálni.

Az aláírásgyűjtést a Smer-SD és a Hlas-SD kezdeményezte, később csatlakozott az SNS is. Állításuk szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatja.

Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy a lakosság egyetért-e a kormányzati ciklus lerövidítésével, az előrehozott parlamenti választásra pedig a népszavazás eredményének kihirdetése után, legkésőbb 180 napon belül kerülne sor.

A népszavazás kihirdetéséhez 350 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.