2020. december 9., 12:17

Szlovákiának ideje elszakadni a V4-ektől, üzente a PS politikusa

A Sme napilap weboldalán jelent meg Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia politikusának egy írása, melyben élesen bírálja Magyarország és Lengyelország politikáját, és kéri, Szlovákia szakadjon el a Visegrádi Négyektől.

Fotó: TASR/Jakub Kotian
Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia politikusa azt szeretné, ha Szlovákia végre elszakadna a V4-ektől.

A PS politikusa, aki egyben EP-képviselő is, írása elején kifejti, hogy a külpolitika területén szinte már alapösztönként működik Szlovákia esetében, hogy bármiféle európai téma kapcsán elsőként Prágával, Budapesttel és Varsóval tárgyal. Ugyanakkor a PS politikusa szerint ettől a szokástól már ideje lenne megszabadulni Szlovákiának.

Ha ugyanis Magyarország és Lengyelország az EU-t ténylegesen belevetik egy költségvetési provizóriumba, és ezzel több milliárd eurót veszélyeztetnek, amely a gazdaság fellendülésére szolgálna, Szlovákia nem tehet úgy, mintha a V4 projektet úgy folytatná, mint azelőtt.

A PS politikusa szerint a megoldás az lenne, ha mindaddig, amíg Magyarország és Lengyelország nem engedik meg a költségvetés elfogadását, Szlovákia nem jelenne meg a V4-ek európai ügyekkel kapcsolatos hivatalos találkozóin. A legideálisabb pedig az lenne, ha mindezt  a Csehországgal való közös megegyezés után tennék.

Szlovákia mindezzel fontos szerepet töltene be ebben a kritikus időszakban.

A V4 ugyanis főként Orbán Viktor számára érzékeny terület. Szüksége van védelmezni a V4-márkát, és Közép-Európa nevében beszélni, hogy ezzel is elfedje saját elszigeteltségét”

– írja Šimečka, aki szerint egy ilyen szlovákiai (vagy esetleg cseh) szignál meggyengítené otthon Orbán propagandáját, és leszűkítené mozgásterét Brüsszelben.

 

Šimečka szerint fontos, hogy a szlovákok ne hunyjanak szemet azon valódi okok előtt, amiért Orbán és Kaczyński zsarolják az EU-t. Céljuk ugyanis országaikban megerősíteni az abszolút hatalmat, és most attól tartanak, hogy más tagállamok – beleértve Szlovákiát is – egy nap befejezik autokratikus projektjeik támogatását.

Szlovákia nem érzi magát komfortosan a V4-ben

A PS politikusa szerint eljött az idő, hogy Szlovákia egy határozott állásfoglalást tegyen ez ügyben:

Egy határozott állásponton kívül más itt nem ad logikát: ugyan mi vezetne egy demokratikus és proeurópai országot, amely ráadásul egyedüli módon harcol otthon a maffia és az oligarchia ellen, hogy autokratikus és korrupt vezetők hátát védje, akik az egész kontinens gazdasági jövőjével hazardíroznak? A jó szomszédi viszonyok? A megszokás ereje?”

– kérdi.

(Szlovákia fényezése közben, mintha megfeledkezne arról, hogy a banánköztársaságnak és maffiaállamnak is csúfolt Szlovákia továbbra is az Európai Unió legkorruptabb országai közé tartozik – szerk. megj.)

visegradi-v4
A V4 már nem komfortos Szlovákia számára a PS politikusa szerint

Šimečka szerint Szlovákia már az aktuális konfliktus előtt sem érezte magát teljesen komfortosan a V4-ben. Orbánnak és Kaczyńskinek köszönhetően a V4 fokozatosan „toxikus márkává” alakult.

A V4 ily módon negatívvá tett hírneve Szlovákiára is kihatással lett, és komplikálta kapcsolatait olyan partnerekkel, mint például Németország, Franciaország vagy Ausztria, amelyek Szlovákia jóléte és demokratikusabb fejlődése szempontjából sokkal fontosabbak, mint Magyarország vagy Lengyelország.

Mindeddig azonban Szlovákia nem talált bátorságot arra, hogy elhatárolódjon Orbán és Kaczyński politikájától. Partnereiknek csak bizalmas beszélgetések során merték hangsúlyozni, hogy „ők másak, mint Orbán”, illetve hogy azokban a témákban, amelyeken nem egyeznek a V4-en belül, Szlovákia önállóan jár el, és számukra mindennek alapja a jogállam.

Šimečka szerint éppen ez az oka annak, hogy Szlovákia ma az európai politika terén közelebb áll bármelyik más európai tagállamhoz, mint a jelenlegi Magyarországhoz vagy Lengyelországhoz.

És éppen ez a fő oka annak is, amiért Szlovákiának meg kell szakítania az európai politikával kapcsolatos egyeztetéseket a V4-formátumon belül, ha a magyarok és lengyelek „ténylegesen begyújtják azt a bizonyos tüzet”.

Itt az ideje, hogy Szlovákia új stratégiai partnereket keressen

A politikus kiemeli, hogy Szlovákia nem tényleges kilépéséről beszél a V4-ből, mivel a formátum több területen is rendkívül hasznosnak bizonyult a szlovákok számára (ilyen a koronavírus-járvány elleni harc, továbbá a biztonság, a védelem, avagy az infrastruktúra területe). Emellett mindkét ország közel áll Szlovákiához történelmileg, kulturálisan és stratégiai érdekeik szempontjából is.

Ugyanakkor Szlovákia számára most sokkal fontosabb, hogy harcba szálljon az EU demokratikus jövőéért, ahol a jogállamiság értékei érvényesülnek.

Šimečka szerint ma az őszinteség hasznosabb, mint a hamis szolidaritás.

A politikus bízik abban, hogy Magyarország és Lengyelország irányt vált. Ugyanakkor az eredménytől függetlenül felhívja a figyelmet arra, hogy szlovák diplomaták előtt egy új és kihívásokkal teli feladat áll: új stratégiai partnereket keresni az Európai Unión belül Szlovákia számára.

E téren Šimečka szerint kiemelkedik a Slavkovi együttműködés Szlovákia, Csehország és Ausztria között. Ugyanakkor Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek köszönhetően Szlovákia kitűnő kapcsolatokat alakított ki az EU olyan kulcsfontosságú országaival is, mint Németország vagy Franciaország.

Egy új helyzet olykor megköveteli az alapösztönök megváltoztatását is”

– zárja írását a PS politikusa.

 

Megosztás
Címkék