2020. február 21., 16:39

Szlovákia és Magyarország növeli a földgázszállítás kapacitását

A két szomszédos ország 5,3 milliárd köbméterre növeli a két ország közötti éves földgázszállítás kapacitását. Ugyanakkor a gázfelesleg, amelyet Magyarország nem használ fel, a Szlovákiában meglévő infrastruktúrák fogják felhasználni. Az együttműködésről szóló memorandumot pénteken a Kassa-vidéki járásban, Kenyhecen írta alá Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Fotó: TASR

Žiga szerint ez a lépés jelentősen hozzájárul Szlovákia és a régió energiabiztonságához. A memorandum arra a nagynyomású gázvezetékre vonatkozik, amely 2015 óta összeköti a nagykürtösi járásbeli Nagyzellőt és a magyarországi Vecsést. Jelenlegi kapacitása 4,5 milliárd köbméter gáz szállítása Magyarország és 1,8 milliárd köbméter Szlovákia számára. A projekt szerint a kapacitás mindkét oldalon több mint 5 milliárd köbméterre növekszik évente.

A déli irányból nagy mennyiségű gáz érkezik majd Magyarországra, és a fel nem használt mennyiségből Szlovákia irányába készülnek továbbszállítani, majd a nyugati és a keleti piacokra továbbítani – mondta Žiga.

Elmondása szerint ez a memorandum azt jelenti, hogy nincs szükség gázkapcsolat kiépítésére Magyarország és Ausztria között.

„Mivel megvan az infrastruktúra, és mindaddig, amíg az Európai Unió tagjai vagyunk, és az EU ösztönzi a már meglévő összeköttetések kihasználását, nincs szükség újabb kiépítésére" – tette hozzá a miniszter.

Megosztás
Címkék