2022. május 4., 10:40
Frissítve: 02:27

Szlovákia és Magyarország megkapta a kivételt: egy év haladék az orosz olajembargó alól

A BBC és a Reuters hírügynökség információi szerint Magyarország és Szlovákia egyéves haladékot kapna az EU orosz olajembargója alól. 

olaj
Fotó: unsplash.com

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán délelőtt bejelentette a várható orosz olajembargó részleteit. A korábbi hírekkel ellentétben, az importtilalom az orosz olaj minden fajtájára vonatkozna, függetlenül attól, tankeren vagy vezetéken érkezik Európába. Mivel Budapest és Pozsony is jelezte, hogy gazdaságára végzetes hatással lenne egy ilyen embargó, a hírek szerint

mindkét állam haladékot kap az importtilalom hatálya alól.

Ez azt jelenti, hogy nem 2022, hanem csak 2023 után kellene leállítani az orosz kőolajimportot. A BBC azt írja, a kivétel a már megkötött szerződésekre vonatkozik. Hogy ez azt jelenti-e, hogy a határidő lejártáig Magyarország vagy Szlovákia már nem köthet újabb hosszútávú szerződéseket, egyelőre nem világos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.