2022. május 4., 09:16
Frissítve: 08:30

Bejelentették az olajembargó részleteit, a vártnál keményebbek a szankciók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke néhány perccel ezelőtt számolt be az Oroszország elleni büntetőintézkedések legújabb, sorrendben hatodik szankciós csomagjáról. 

Fotó: TASR/AP
Közben érkeznek az első reakciók. A cseh ipari miniszter, Jozef Síkala  a Reutersnek adott nyilatkozatában problémásnak nevezte a javaslatot, az ugyanis nem részletezi, miként hidalják majd át az orosz import kiesése jelentette kihívásokat. 

Von der Leyen közölte,

az Európai Unió 2022 végéiig leállítaná a teljes orosz kőolajimportot, függetlenül a nyersolaj típusától vagy a szállítás mikéntjétől.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt még arról volt szó, csak bizonyos nyersolajfajtákat és csak a tengeri szállítást érhetik szankciók. Nem így történt! Az EB elnöke külön kihangsúlyozta, az EU javaslata az olaj és a transzport minden formájára kiterjed - igaz, némileg eltérő határidővel.

Von der Leyen szerint az Európai Unió képes lesz 2023-ra megfelelő alternatív forrásokat találni és a hátralévő mintegy fél év elég ahhoz, hogy minimalizálják az európai gazdaságra kifejtett hatást. 

A tervek szerint az orosz nyersolaj importja hat hónapon belül kell, hogy leálljon, a finomított olajé pedig az év végéig.

Ahhoz, hogy a szankciós csomag életbe is lépjen, az EU mind a 27 tagállamának jóvá kell hagynia. Úgy a magyar, mint a szlovák állam jelezte, számukra az ország gazdasági leállásával járna egy ilyen intézkedés, így vélhetően Budapest és Pozsony is kivételt kér majd az intézkedés hatálya alól.

További szankciók:

- Listát hoznak létre azokról az orosz tisztekről, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a Bucsában és környékén, illetve Mariupolban elkövetett bűntettekkel.

- Három orosz állami műsorsugárzót tiltanak ki az európai térből.

- Két másik orosz bank mellett a Sberbankot is kizárják a SWIFT-rendszerből.

Újabb hír:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.