Szlovákia Csehországgal és Ausztriával tárgyalna először a határnyitásról

2020. május 10., 15:33
ma7 | TASR

Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára úgy véli, a nyár folyamán megnyílhatnak a határok a két legfontosabb szomszédos állam, Csehország és Ausztria felé. Ezt a köztévé 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorban jelentette ki.

Csehország Szlovákia határ
Fotó: TASR

Szavai szerint ezen két ország határainak átjárhatóságától függ a legtöbb szlovák állampolgár.

Úgy gondolom, hogy Csehországgal már a napokban, de legkésőbb a következő hetekben elkezdjük ez ügyben a tárgyalásokat.

„Ausztria pedig közvetlenül utána jön sorra. Ha minden jól megy, júniusra jó hírekkel szolgálhatunk” - mondta az államtitkár. A határnyitáshoz természetesen a belügy és a közlekedési minisztérium együttműködése is szükséges.

Klus azt is elmondta, a határnyitásról Magyarországgal is tárgyalásokat folytat Szlovákia.

A nagyrészt turizmusból élő Horvátország, Bulgária és Görögország pedig nagy nyomást gyakorol Szlovákiára, mindannyian azt szeretnék, ha a szlovák állampolgárok légi úton, vagy kijelölt útvonalon utazhatnának az említett országokba.

Az ellenzéki Peter Kmec, az európai ügyekért felelős bizottság alelnöke úgy gondolja, hogy a határnyitáshoz intelligens megoldásokra van szükség.

„Nem hiszem, hogy európai szinten az idén megtörténne a teljeskörű határnyitás. El tudom képzelni viszont az úgynevezett 'mini Schengeneket', amelyek esetében képesek lennénk figyelni a polgárok mozgását” - magyarázta.

Tomáš Valášek, az európai ügyekért felelős bizottság elnöke szintén úgy gondolja, hogy intelligens megoldásokra van szükség, elsősorban az intelligens karantén bevezetését szorgalmazná; ehhez viszont törvénymódosításra lenne szükség.

Valášek azt is hozzátette, hogy a hirtelen előálló helyzetben szerinte mindkét kormány a lehető legjobb döntéseket hozta.

Abban mindhárman egyetértettek, hogy a járvány miatt bevezetett karanténhelyzet kellemetlen, de szükséges volt.

Azt a nézetet is mindhárman osztották, hogy ekkora válsággal a második világháború óta még nem nézett szembe az ország. Elsősorban az Európai Uniótól várják a segítséget, mintegy 4,1 milliárd eurót.

Kmec azonban hozzátette, szerinte Szlovákia valahol a sor végén kullog a támogatások megszerzésében.

Kövesse facebook oldalunkat is!