2021. június 18., 16:39

Szijjártó Péter Soros pozsonyi újságában

A SME videószekciója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszterrel készített beszélgetést, aki a Globsec konferenciára érkezett Pozsonyba.

Szijjártó
Fotó: Sme

Zuzana Kovačič Hanzelová a lap szellemiségéhez igazodva természetesen provokatívra vette a beszélgetést. Először azt feszegette, miért találkozott Szijjártó Gyimesi Györggyel a kettős állampolgárság ügyében, abban az időben, amikor Igor Korčok szlovák-magyar külügyminiszteri találkozót lemondta, mondván a kettős állampolgárság Szlovákia belügye.

Szijjártó elmondta, a találkozót tervezték, és azon kétségkívül előkerült volna a kettős állampolgárság kérdése, de ebben a kérdésben sincs szándéka beavatkozni Szlovákia belügyeibe.

Csupán néhány kérdést szeretett volna felvetni, érdeklődve szlovák kollégája álláspontjáról. Hogy a találkozó elmaradt, Szijjártó nem tartja tragikusnak, hiszen elég gyakran találkoznak Korčokkal, havi két-három alkalommal, és szükség esetén bármikor fel is hívhatják egymást. Ezért nem érdemes az ügyet felfújni.

Természetesen a riporternő nem volt hajlandó lapozni, így feltette a kérdést, hogy

nem tartja-e tiszteletlenségnek, hogy a magyar külügyminiszter Gyimesi György parlamenti képviselővel tárgyalt Szlovákia belügyeiről, mármint a kettős állampolgárságról.

Szijjártó újra elmagyarázta, hogy nem így gondolja, és biztosan nem volt ilyen szándéka. Azt is elmagyarázta, hogy szülővárosába érkezett, többek közt azért, hogy Komárom polgármesterével tárgyaljon, ugyanis vannak olyan ügyek, amelyekben együttműködnek. Pár napja szintén találkoztak, amikor üzembe helyezték a Duna két partja között közlekedő első elektromos buszjáratot. Hasonlóképp abban sincs semmi különleges, hogy viszonylag gyakran találkozik az MKP képviselőivel. (Itt közbeszúr a riporternő, hogy vannak olyan pletykák, miszerint az MKP-t Orbán Viktor finanszírozza. Szijjártó csak annyit válaszolt, hogy mindezt hagyjuk meg pletykának.)

Gyimesire kitérve a magyar külügyminiszter elmondja, hogy a szlovák parlament tagja részéről érkezett a megkeresés a találkozóra, amit miért ne fogadott volna el.

Nincs abban semmi különleges, természetes volna, ha Ivan Korčok Budapesten találkozna bármely magyar képviselővel, és nem minősítené sértésnek.

A riporternő kijelentette, nem a találkozóval van baja, hanem hogy a kettős állampolgárságról beszéltek. Sőt azt feszegette, hogy ki hozta elő a tárgyaláson a témát. Szijjártó úgy emlékszik, hogy Gyimesi, de elmondta azt is, hogy mindenképp megkérdezte volna a képviselő véleményét a kettős állampolgárságról. De ebben nem lát semmi különlegeset. Inkább azt hangsúlyozza, hogy a bilaterális kapcsolatok a két ország között az egymás tiszteletén kell alapulnia, és Magyarország mindig igyekszik kimutatni a tiszteletét a szlovák belpolitika irányában, és ezt várják el viszont is. És

az utóbbi 10 évben nagyon jól fejlődik a két ország kapcsolata. A kapcsolatnak ilyen felfújt ügyek nem segítenek.

Szijjártó hozzátette, a kettős állampolgárság Európában bevett fogalom. Vajon Gyimesi Györgynek van-e magyar útlevele, illetőleg egyetért-e Gyimesi állításával, miszerint Korčok hungarofób volna - vetette fel Hanzelová.

Szijjártó azt válaszolta, Gyimesit kell erről megkérdezni, miért is állítja ezt. Azt is mondja, hogy gyakran találkozik Korčokkal, és nincs ilyen érzése. Szívesen dolgozik vele. De nem ez a lényeg, a mindenkori külügyminiszterrel mindig együtt kell működni. Csak remélni tudja, hogy ezt Gyimesivel tisztázzák.

Ezek után azt kérdezi a „bátor” riporternő, hogy Szijjártó szólította-e meg Matovičot a Szputnyik ügyében. A magyar külügyminiszter, ezt úgy árnyalja, hogy

csak segített a volt kormányfőnek, mert ő is azt a nézetet vallja, hogy a vakcina nem lehet ideológiai kérdés, hanem életet kell menteniük.

Át tudta adni a kapcsolatait, akikkel már tavaly október óta tárgyalt. És nem csak Matovič volt az egyetlen aki kérte az illetékes orosz miniszterre a kapcsolatot. A neveket a riporternő unszolására sem árulta el.

A következő állításnak álcázott kérdésben azt feszegette a riporternő, hogy a Szputnyikokért cserébe Matovič vajon milyen kedvezményeket ígért a kettős állampolgárság ügyében.

Szijjártó ezt határozottan visszautasította, azzal, hogy a oltóanyag életek mentésére szolgál, és nem lehet alku tárgya.

A következő beugratós kérdésében azt feszegette a Sme riporternője, hogy vajon Magyarország átveszi-e a felesleges Szputnyik vakcinákat Szlovákiától. Szijjártó mondta, hogy nincs ilyen terv, Magyarországnak elegendő oltóanyaga van, és a lakosság átoltottsága is 65 százalékos. A Szputnyikról elmondta, hogy mind a kormányzat, mind a lakosság elégedett volt az orosz oltóanyaggal, és nagyban segített, hogy a lakosságot sikerült nagyobb mértékben és gyorsabban átoltani.

Ezután azt feszegette, hogy vajon az orosz és kínai vakcinával beoltottak vajon tudnak-e majd szabadon utazni Európában.

Szijjártó elmagyarázta a keleti vakcinák engedélyeztetési eljárását, majd

álságosnak nevezte, hogy az EU egyelőre nem ismeri el például azt a kínai oltóanyagot sem, amit a WHO már engedélyezett. Az is tény, hogy Magyarország már több tagországgal megegyezett az orosz oltóanyaggal beoltottak védettségének elismerésében.

Következett a magyar és a lengyel demokrácia deficit felemlegetése, meg a 7. cikkely. Ki is mondja a riporternő, hogy úgy tűnik, mostanában Szlovákiának sok előnye nem származik a V4-ből. Szijjártó csak annyit felel, hogy erről a kérdésről miért nem a szlovák kormányt kérdezi. Egy biztos, eddig mind a szlovák kormányfő, mind a szlovák külügyminiszter részt vett a V4 találkozóin.

Szijjártó egyben visszautasította a riporternő burkolt és közvetlen kritikáját a magyar demokráciáról. Finoman megemlíti a riporternőnek, hogy vannak olyanok, akik csak burkoltan merik kritizálni a magyar demokráciát, gyakran hamis jelenségekre alapozva.

Szijjártó fejlettnek nevezte a magyar demokráciát, ami egyet nem tud kielégíteni, a liberális mainstremet.  A liberális mainstrém nem tudja lenyelni, hogy Magyarországon kisebbségbe szorult és a jelenlegi kormány harmadszor ért el kétharmados többséget. De minderről a magyar választó döntött. Mindezt kétségbe vonni, nem demokratikus.

Európa jövőjével kapcsolatban elmagyarázta a magyar külügyminiszter, hogy nemcsak a közép-európaiak a haszonélvezői az EU tagságnak, hanem a külföldi vállalatok is jelentős haszonra tesznek szert államainkban. Elmagyarázta a liberális újság riporterének, hogy most mikor vita folyik Európa jövőjéről, esetleg meg lehetne hallgatni a mások véleményét, azokét is, akik nem szolgaian másolják a fő áramlatot.

Ebben a kérdésben Magyarország az erős nemzeti államok koncepcióját vallja az Európai Egyesült Államokkal szemben.

Ezután Szijjártó egy lehetetlen feladatba kezd. Elkezdi magyarázni George Soros ténykedését annak a lapnak, amelybe nemrég vásárolta be magát a nagyvállalkozó.

A riporter pedig feltette azt a kérdést is, hogy Magyarország miért nem lép ki az Unióból. Szijjártó erre azt feleli, hogy nagyon nem demokratikus, ha valaki valamivel nem ért egyet akkor ki kell zárni, léptetni.

Ez ellentmond a szólás- és véleményszabadságnak. Magyarország abban érdekelt, hogy az EU még erősebb legyen, ehhez viszont a tagállamoknak kell megerősödniük.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!