magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. június 16., 13:50

Szijjártó: Június 24-től megszűnik az ellenőrzés a szlovák-magyar határon és megnyitják a lezárt átkelőket

A pozsonyi magyar nagykövetségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyesülés előtt álló három magyar párt elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

szijjarto
Fotó: Lamos Csaba

A sajtótájékoztatón elsőként Forró Krisztián, az MKP elnöke kapott szót.

Forró megköszönte, hogy a magyar kormány együttműködésével sikerült a beoltott polgárok számára átjárhatóvá tenni a szlovák-magyar határt.

Sólymos László, a Híd elnöke arra emlékeztetett, egy tízéves politikai megosztottság lezárása előtt vagyunk. A gyűjtőpárt megalapításával a választók bizalmát szeretnék visszaszerezni, a magyar egység megteremtése közös felelősség. 

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint új fejezet nyílik a szlovákiai magyar politikában.

Mózes hangsúlyozta a találkozó is jelzi, a magyar egységpártnak szövetségesei, partnerei vannak Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány jó kapcsolatokra törekszik a szomszédos országokkal, így Szlovákiával is. A polgári kormány tízéves működése erősítette a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek soha korábban nem látott szintre emelkedtek.

A magyar pártok egységesülésének örül a magyar kormány, de a folyamatba nem szól bele. A magyar kabinet a felvidéki pártok kérésére mindent megtett azért, hogy a járvány miatt szétszakított közösségek újra egymásra találhassanak.

Június 24-től megszüntetik a határok ellenőrzését és megnyitják a határátkelőket

Június 24-től a belső schengeni határokon megszüntetik a határok ellenőrzését, és megnyitják a határátkelőket. Mindez annak is köszönhető, hogy Magyarország jól áll az átoltottság tekintetében.

A közeli jövőben lehetővé teszik, hogy a Magyarországgal szomszédos régiók lakói nemzetiségtől függetlenül felvegyék az oltást. A pontos időpont még nem ismert, de az oltóanyagok mennyiségén nem fog múlni - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Szövetség a magyar kormány stratégiai partnere lesz

A ma7 kérdésére válaszolva Szijjártó Péter elmondta, a szlovák-magyar kapcsolatokban máig meglévő érzékeny kérdések megoldására közös sikerekre van szükség. Ilyen sikerek az infrastruktúra összeköttetése, ilyen a már lezárt nagyfeszültségű energiahálózat összeköttetése, illetve a Miskolcot Kassával összekötő autópálya megépítése vagy a földgázhálózat tervezett összekapcsolása is.

A magyar kormány a múltban és a jövőben is az etnikai alapon szerveződő pártokat tartotta és tartja a stratégiai partnerének a Felvidéken - hangsúlyozta Szijjártó ugyancsak a ma7 kérdésére válaszolva, hozzátéve, a Szövetség ennek a feltételnek megfelel.

A sajtótájékoztatót követően Szijjártó Péter Igor Matovič szlovák pénzügyminiszterrel találkozik, majd részt vesz a Globsec biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban. A magyar diplomácia vezetője a V4 külügyminisztereinek panelbeszélgetésén szólal fel.

Videó:  ma7
Videó:  ma7
Videó:  ma7

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.