2020. december 14., 14:39

Szigorodtak a szabályok a síközpontokban, negatív tesztet kell felmutatni

Hétfőtől szigorúbb szabályok vannak érvényben a szállodákban, a sífelvonókon. A látogatóknak negatív COVID-19-tesztet kell felmutatniuk.

Fotó: Tasr

A szigorítást a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) rendelte el.

A tízévesnél idősebb vendégeknek 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigéntesztet kell felmutatniuk, a sífelvonóban egyszerre csak egy személy, vagy egy család tagjai tartózkodhatnak.

A szállodavendégeket is csak negatív teszttel fogadják, és a közös helyiségekben nem lehet étkezni. Az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a helyiségek tisztaságáról és fertőtlenítéséről.

Andrej Doležal közlekedési miniszter (Sme rodina-jelölt) elmondta,

Szlovákia az egyetlen ország, amely csak teszttel engedélyezi a téli üdülőhelyeket látogatását. Hozzátette, reméli, az idegenforgalom támogatása még ebben az évben megvalósul.

A támogatási rendszer kidolgozása a végéhez közeledik, a miniszter tájékoztatása szerint a tárca a múlt hét végétől pályázónként 200 ezer euróig terjedő támogatást tud nyújtani.

A segélyek kifizetését még ebben az évben megkezdenék, Doležal szerint katasztrofális a helyzet ebben az ágazatban. Egyelőre 100 millió eurót különítettek el a turizmus támogatására.

Az idei téli turistaszezon inkább a túlélésről fog szólni, és ez is csupán néhány cégre és munkáltatóra érvényes - mondta a TASR hírügynökségnek Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke. Megjegyezte, nincsenek nagy elvárásaik ezen a télen. A szállodai foglalások továbbra is minimálisak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.