cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. december 10., 13:15

Milyen lesz a karácsonyi lockdown? Mutatjuk a szigorítások részleteit

Az idei karácsonyi ünnepek alatt elkerülhetetlen a lockdown. Mint ismeretes, az újabb szigorításokat a szerdai válságstáb utáni sajtótájékoztatón jelentették be. Azonban számos kérdés merül fel, amely nem lett részletesen kifejtve. 

Fotó: TASR/AP

Zárva lesznek a templomok? Lehet menni éjféli misére karácsonykor?

Az istentiszteletek és misék továbbra is meg lesznek tartva, minden a közelmúltban megszokott szerint folytatódik, karácsonykor éjféli misére is lehet menni. A tiszti főorvos azonban figyelmeztet,

továbbra is be kell tartani a szigorú higiéniai előírásokat, és tartani az egymás közötti távolságot. A templomban egyszerre jelenlévők száma is korlátozott.

Mikor lesznek nyitva az iskolák?

December 21-től legalább három hétre minden iskola és óvoda bezár. Az még kérdéses, hogy a gyerekek mikor térhetnek vissza a téli szünetről,

nagy valószínűséggel ez a dátum január 11-lesz, de ezt az információt még pontosítja a kormány.

Az iskolák a jelzőlámparendszer alapján működnek majd, az egészségügyi minisztérium szerint amelyik iskola megfelel a kritériumoknak, abban nem kell minden gyereket leteszteltetni, csak az alkalmazottakat.

Az alapiskolák felső tagozatainak a diákjai és a középiskolások is visszatérhetnek a szünet után az iskolapadokba?

Ha kedvező lesz a járványhelyzet az adott járásban, akkor igen.

Mi a helyzet az autóiskolásokkal?

Az autóiskolák december 11-től áttérnek távoktatásra.

Lesz-e lehetőség síelésre?

Igen, a síközpontok továbbra is nyitva lesznek,

azonban szükséges a negatív antigén- vagy PCR-teszt, amely nem lehet 72 óránál régebbi.

Ez a szabályozás a tíz év feletti gyerekekre is érvényes. A közlekedési miniszter, Andrej Doležal (Sme rodina) bejelentette a síközpontoknál tesztállomások lesznek elhelyezve. A miniszter legalább 250 ilyen tesztelőpontot szeretne felállítani. A büfék nyitva lesznek, de az italt, illetve az ételt csak azokon kívül lehet elfogyasztani. Be kell tartani a személyek közötti távolságot, illetve a higiéniai óvintézkedéseket, a szájmaszk viselete a szabadban is kötelező.

A karácsonyi ajándékok beszerzését az utolsó napokra hagytam. Lesz-e lehetőségem bevásárolni közvetlenül az ünnepek előtt?

December 21-től bezárnak az áruházak és csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó üzletek lesznek nyitva,

tehát csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, gyógyszertárak, és a kisállatkereskedések maradhatnak nyitva.

A higiénikusok korlátozni akarják az árukínálatokat is, hogy például ne lehessen az élelmiszerárukon kívül mást is eladni. Erről a Közegészségügyi Hivatal részletesebb információt tesz majd közzé.

Lesz-e korlátozás az áruházakban december 21-ig?

Igen. Az üzletek esetében továbbra is érvényes, miszerint 15 négyzetméter területtel kell számolni minden egyes vásárlóra. A feltétel nem vonatkozik a 14 év alatti gyermekekre.

Az üzletekben fenn lesz tartva az idősáv a nyugdíjasoknak?

Igen, ez továbbra is érvényes. Az időseknek 9:00 és 11:00 óra között van kijelölve az idősáv.

Szilveszterre már lefoglaltam egy hétvégi házat a barátokkal. Elmehetek oda szilveszterezni?

Igen, a nyaralókat és a hétvégi házakat a tisztifőorvos, Ján Mikas elmondása szerint nem lehet ellenőrizni, ez azokra is a szállásokra érvényes, amelyek magánkézben vannak. A hotelekben azonban december 14-től szükséges a negatív koronavírus-teszt, amely nem lehet régebbi 72 óránál.

Hotelben szállok meg és egy wellnes hétvégére megyek. Igénybe vehetem a szaunázást?

Nem, a wellnes hotelek a szigorú korlátozások miatt zárva maradnak. A hotelek éttermeiben helyben nem fogyaszthatják el az ételt, azt magukkal kell vinniük.

A hotelek és az egyéb szállodák esetében továbbra is érvényes a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt.

Pozsonyban, illetve nagyvárosban élek, az ünnepekre szeretnék vidékre utazni a rokonokhoz. Megtehetem?

Igen, a járáshatárok nem lesznek lezárva, azok között továbbra is átjárhatunk. A szigorítások minden járásban legalább három hétig lesznek érvényesek.

A szomszédos országokból meglátogathatnak minket a rokonok?

Ha a határokon nem lesznek további szigorítások, akkor igen, de csak negatív koronavírus-teszttel – amely nem régebbi 72 óránál – lehet átlépni a határt.

Mikor nyitnak ki az éttermek külső részei?

Leghamarabb január 11-től, ha a járásokban javul a járványhelyzet.

A barátokkal elmehetek forralt borozni?

Az üzletek teraszai december 11-től zárva lesznek, de az ablakon keresztül ki lehet adni az ételt és az italt. Ján Mikas azonban nem javasolja, hogy az emberek látogassák a karácsonyi vásárokat, a szigorítások értelmében pedig továbbra is érvényes a hat fő feletti gyülekezés korlátozása.

Lesz karácsonyi vásár?

Ján Mikas azt javasolta az önkormányzatoknak, hogy a karácsonyi vásárokat és a hasonló rendezvényeket ne engedélyezze. Mikas az embereket arra kéri, lehetőleg kerüljék a hasonló helyeket.

Mi a helyzet a színházakkal, megszűnnek az előadások?

Nem. A színházak és a mozik esetében a szabályok továbbra is érvényben maradnak, a nézők száma továbbra is korlátozott, és csak minden második helyet lehet elfoglalni az előadóteremben. Továbbra is kötelező a szájmaszk viselete. Ételt és italt fogyasztani továbbra is tilos a termekben.

A cégek hogyan működnek majd a továbbiakban?

December 28-tól a nagy cégek alkalmazottait kötelezően le kell teszteltetni. Azokról a cégekről van szó, amelyekben több mint 500-an dolgoznak.

Az ünnepek alatt nyitva maradnak az edzőtermek?

Igen, az edzőtermek a megszokott üzemmódban működnek tovább. Egyszerre legfeljebb hat ember tartózkodhat a teremben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.