2021. november 9., 07:55

Szigorításokról döntött a koalíciós tanács. Mutatjuk a részleteket

Hétfőn későn este új járványkezelési lépésekről döntött a koalíciós tanács. Az intézkedéseket Eduard Heger kormányfő ismertette a szociális hálón.

koronavírus maszk
Fotó: freepik.com

Heger úgy fogalmaz, azokat kell előnyhöz juttatni, akik felelősen viselkednek. Ezért úgy döntöttek,

az oltottak a fekete járásokban is mehetnek étterembe vagy szállodába. A szabályok betartását viszont szigorúan ellenőrizni fogják

- tette hozzá a kormányfő. Heger reméli, hogy a vendéglátóhelyek üzemeltetői felelősen járnak el, és nem kockáztatják a súlyos büntetést, nem engedik be az oltatlanokat.

A koalíciós tanácson megállapodtak abban, ha valaki nem mutatja fel a védettségi igazolását (Covid-pass), a vendéglátóhely üzemeltetője vagy a rendezvény szervezője megtagadhatja tőle a belépést. Ugyanúgy, ha a vendég megsérti a Közegészségügyi Hivatal járványügyi előírásait, kiküldhetik őt az étteremből vagy a rendezvényről.

A rendőrségnek és a Közegészségügyi Hivatalnak új jogosultsága lesz, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy akár be is zárhatják a vendéglátóhelyet. 

Ha valaki erőszakosan lép fel az egészségügyi dolgozókkal szemben vagy meghamisítja a Covid-igazolványát, 1 000 eurós bírsággal számolhat.

A munkáltató kérheti az alkalmazottaktól a Covid-igazolvány felmutatását. A fekete járásokban azoknak az oltatlan alkalmazottaknak, akik még nem estek át a betegségen, negatív tesztet kell felmutatniuk. A tesztet a munkáltatónak kell biztosítania, legalább heti kétszer.

A járványsegélyt (pandemická PN) a táppénz átlagos szintjében állapítanák meg.

Egyelőre nem rendelik el a kiválasztott lakossági csoportok kötelező oltását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.