2021. november 12., 15:54

Szigorítás jóváhagyva. A képviselők rábólintottak a kormány járványkezelési lépéseire

Az alkalmazottaktól a munkahelyükre való belépés előtt oltási igazolást, negatív koronavírus-tesztet, vagy a COVID-19 betegség leküzdését igazoló orvosi igazolást kérhetnek.

koronavírus, COVID-19, maszk, tesztelés
Fotó: TASR

Ugyanez lesz érvényes a szolgáltató egységekre is.

Attól a személytől, aki nem lesz hajlandó azonosítani magát, megtagadhatják a vendéglátóhelyekre vagy a tömegrendezvényekre való belépést.

A tesztről gondoskodhat maga az alkalmazott, vagy térítésmentesen a munkáltató is biztosíthatja a számára. Ha egy alkalmazott elutasítja az ingyenes munkahelyi tesztelést, akkor azt a munkavégzés alkalmazott általi akadályoztatásának minősíthetik. Ebben az esetben nem jogosult bérkompenzációra.

"Nem zárható ki ugyanakkor, hogy az érintett felek másképpen egyeznek meg, a megállapodás eredménye lehet bérkompenzáció vagy szabadságolás is" - áll az elfogadott jogszabályban. Ha egy rendőr, vámőr vagy katona utasítja el a szűrővizsgálatot, automatikusan fizetés nélküli szabadságra küldhetik őt.

Az oltási igazolást, a negatív tesztet vagy a betegség leküzdését igazoló okmányt a rendőr is elkérheti majd az állampolgároktól.

Válsághelyzet idején az állami egészségügyi felügyeletet végző személy a járványra hivatkozva bezárathat szolgáltató egységeket, és ehhez segítséget kérhet a rendőrségtől is. Az érvényes óvintézkedések megszegése miatt azonnali bezárás rendelhető el, de legfeljebb 30 napra.

A módosítás értelmében akár 1000 eurós pénzbüntetés is kiszabható arra, aki megsérti az egészségügyi szakembereket, COVID-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást.

Rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet vagy szükségállapot idején a kihágásokért a rendőrök akár 1500 eurós bírságot is kiróhatnak.

Az új szabályok értelmében december 1-jével megszűnik a járvánnyal összefüggő munkaképtelenség miatt fizetett, előnyösebb segély.
Egy utólagos módosítás értelmében az alkalmazottakra vonatkozó intézkedés 2022. május 1-jéig lesz érvényben. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kormánynak szabályoznia kell a tesztek ingyenes beszállításának feltételeit.

Az SZK Nemzeti Tanácsa képviselői pénteken jóváhagyták a vonatkozó törvénymódosításokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.