2021. november 10., 16:03

Itt az összes járványügyi változás egy helyen

Jelentős járványügyi változások elé néz az ország. Bár az elmúlt napokban néhány részlet megjelent már ezzel kapcsolatban, most egy helyre gyűjtöttük össze ezeket, hogy olvasóinknak könnyebb legyen eligazodnia.

járvány
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

- Megteremtették annak törvényi lehetőségét, hogy a vendéglátóhelyek üzemeltetői és a tömegrendezvények szervezői megtagadhassák a belépést azoktól, akik nem hajlandóak COVID-igazolványt felmutatni.

- A szervezőknek jogában áll majd kivezettetnie mindazokat, akik nem tartják be a hatályos közegészségügyi szabályokat.

- A rendőrség és a közegészségügy is helyszíni bírságokat szabhat majd ki a rendelkezések megsértőire. A COVID-pass-t hamisítóira 1000 eurós bírság vár (veszélyhelyzet esetén 1500 euró).

- A munkáltató COVID-pass-t kérhet (fontos részlet: egyelőre feltételes módról van szó, nem írják elő a munkáltatóknak, hogy kötelezően kell majd tesztet vagy oltási igazolványt kérniük) az alkalmazottjától.

- A munkáltatói tesztelés bevezetésére a fekete járásokban kerülhet sor, ott is csak az illetékes közegészségügyi hivatal döntése nyomán. Ha egy oltatlan alkalmazott nem hajlandó teszteltetni, munkaadója fizetetlen szabadságra küldheti.

- Eltörlik a COVID-betegség után járó járványtáppénzt (PN), a betegség miatt otthon maradókra is az egyéb esetekben érvényes táppénz-szabályok vonatkoznak majd.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.