2021. június 17., 16:48

Szennyvízmintákban figyelik a koronavírus jelenlétét

Eddig 57 szennyvízmintát vettek Szlovákiában a koronavírus kimutatására. 27 mintát már elemeztek, további 30 feldolgozása folyamatban van. Az eredmények a hét folyamán meglesznek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

koronavírus kutatás laboratórium
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR / AP

Eliáš elmondta, a mintavétel előtt pontosan meghatározták a kiválasztott szennyvíztisztító telepekről származó szennyvíz gyűjtésének és a szállításának feltételeit.

A mintákat a szennyvíztisztító telepek munkatársai veszik, az illetékes regionális hatóságok munkatársai gyűjtik be, majd a Közegészségügyi Hivatalba szállítják, ahol vizsgálják és elemzik. A szennyvíztisztító telepek munkatársainak megvannak ehhez a megfelelő eszközeik, mivel a szennyvizet más célból is vizsgálják, nemcsak a koronavírus kimutatására"

- mondta Eliáš.

A közegészségügyi szakemberek tájékoztatása szerint a mintavételhez nem szükséges különleges technológia, ellentétben a mintaelemzéssel, amihez speciális műszerek kellenek. Eliáš hozzátette hetente tíz szennyvízmintát vesznek az országban.

Az ÚVZ hozzátette, minden regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) kijelölt egy szennyvíztisztító telepet, ahonnan hetente egyszer mintát vesznek. Pozsonyban hetente kétszer vesznek mintát a szennyvízből.

„Speciális eljárással és műszerekkel vizsgáljuk a szennyvízmintákat a SARS-CoV-2 kimutatására. A Közegészségügyi Hivatalnak megvannak az ehhez szükséges berendezései, az elemzéseket pedig a mikrobiológiai központban végzik" - tette hozzá Eliáš.

„Az eredményeket az EPIS járványügyi információs rendszerben tesszük közzé, amely elektronikus formában elérhető az összes regionális közegészségügyi hivatal számára. Az eredmények a COVID-19 járványügyi helyzet elemzését segítik" - tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.