2020. július 3., 08:06

Szakadást senki sem akar, de egyre több a név a kalapban: így látják a tisztújítást az MKP megyei képviselői

Ki lehet az MKP következő elnöke? Hol húzódnak a párton belüli törésvonalak? Milyen reformokra van szüksége a pártnak? Hogyan lehet megvalósítani a magyar egységet? MKP-s politikusokat kérdeztünk a párt júliusi tisztújító közgyűlése előtt. Erős szavak, stratégiai elképzelések és helyenként karcos vélemények. Második rész.

MKP OT, 2019.10.12. Pozsony - 02
Forró Krisztián: A következő elnök helyzete nem lesz könnyű
Forró Krisztián

Forró Krisztián Nagyszombat megyei képviselő szerint "elsődleges a magyar egység megteremtése", egy olyan politikai erő kimunkálása, ami esélyes lehet a parlamenti küszöb átlépésére. Abban az esetben azonban, ha "egy ilyen formáció sem tudja garantálni a felvidéki magyarság parlamenti képviseletét, érdemes megfontolni az együttműködést a szlovák pártokkal". Egy ilyen együttműködés azonban csakis "akkor lehet hiteles, s ezáltal elfogadható a magyar választóknak, ha a szlovák partner nyíltan felvállalja a magyar közösség megoldatlan ügyeit".

Forró szerint a párt következő elnökének "olyan integráló személynek kell lennie, aki képes a párton belüli véleményeket összhangba hozni". Forró úgy véli, az MKP következő elnökének kompromisszumokra kell törekednie, ebből adódóan a párton belül ellenvéleményeket megfogalmazókkal is szót kell értenie.

A július 18-án megválasztott elnök helyzete nem lesz könnyű, csakis akkor lehet sikeres, ha "nemcsak a párton belül teremt konszenzust, de megtalálja a közös hangot a felvidéki magyar közélet többi szereplőjével és a civil szférával is" – állítja Forró Krisztián.

Agócs Kőrösi Ildikó: Az egység megteremtését támogatom
Körösi Ildikó
Fotó:  Katona Tamás

„Megtisztelő, ha bárki is úgy gondolja, hogy alkalmas személy lennék az MKP elnöki posztjára, ugyanakkor tudtommal hivatalos jelölést még nem kaptam” – reagált Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere azokra a híresztelésekre, melyek szerint az MKP július 18-i tisztújító kongresszusán ő lehet az egyik jelölt a párt élére.

Mint mondta, ha valamelyik járástól jelölést kapna, az indulás lehetőségén nagyon el kellene gondolnia, hiszen „egy nagyközség polgármestereként és egy kisbaba anyukájaként” nagyon sok feladatot lát el most is, a pártelnöki tisztség pedig teljes embert igényel.

Agócs Kőrösi Ildikó szerint a következő időszak legfontosabb feladata az egységes magyar politizálás útjának megtalálása lesz, éppen ezért véleménye szerint most egy olyan pártelnökre van szükség, aki ezt az egyesítő szerepet nagyon markánsan képviselni tudja – mindezt úgy, hogy az MKP prioritásait a párt pozíciójának és erejének megfelelően érvényesíti.  

Arról, hogy a politikai egység technikai értelemben hogyan nézzen ki, szerinte még korai beszélni, hiszen bármilyen modell felállítására az össze szereplőnek a jóváhagyása szükséges. „Egy biztos: én is az egység megteremtését támogatom, ugyanakkor parlamenten kívülről is meg kell találnunk azokat a fórumokat, amelyeken a szlovák pártok felé érvényesíteni tudjuk az érdekeinket. Úgy látom, hogy a tudásunkra, a magyar ügyek tolmácsolására a kormánypártok részéről most igény van. Bízom benne, hogy ez egy őszinte érdeklődés, és nincs semmi hátsó szándék e mögött” – mondta.

Hájos Zoltán: Új arcokra van szükség
Hájos Zoltán
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

Hájos Zoltán kérdésünkre elmondta, szükség van a párt megújítására, véleménye szerint ennek viszont fontos része az alapszabály átalakítása is.

„Az MKP alapszabálya még a párt alakulásától eredeztethető, amikor még teljesen más politikai körülmények álltak fent, hiszen három pártból létesült egy koalíció, s ehhez igazodott a szabályzat is.”

A dunaszerdahelyi polgármester úgy véli, napjainkban sokkal nagyobb igény van a központi döntéshozatal megerősítésére, hogy a párt naprakészen tudjon működni és döntéseket hozni.

A személyi változások szintjén Hájos szerint is szükség van az új arcokra, mert az eddigi vezetés már lehetőséget kapott a bizonyításra, az eredmények pedig megmutatták, a választók másfajta irányítást szeretnének a magyar közösség politikai képviseletének élén.

Csúsz Péter: Egyben kell tartanunk a csapatot
csúsz péter
Fotó:  youtube.com/Cziprusz Zoltán

Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke, a párt megyei képviselője portálunknak úgy nyilatkozott:

Olyan elnökséget és elnököt kell megválasztanunk, aki képes lesz úgy tárgyalni a többi magyar szubjektummal, hogy a várt magyar egység megszülethessen. Az új vezetésnek elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy elvei mellett kitartson, viszont elég rugalmasnak ahhoz, hogy a többieket is elfogadja",

majd hozzátette, bár ezzel nem mindenki ért egyet, szerinte a Most-Hídra is szükség lesz az egység megteremtéséhez.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Losonci járásban élő Papp Sándor, és a szomszéd járásban, Rimaszombatban tevékeny Cziprusz Zoltán is bejelentette már, hogy megméretteti magát, így nyilván az ő nevük is felmerül majd a pénteken esedékes járási konferenciáján.

Csúsz ugyanakkor érdeklődésünkre elárulta, ő egy harmadik pártelnök-jelöltet támogat, Forró Krisztiánt.

Ez azonban nem ok arra, hogy a járási konferenciát belső konfliktusok feszítsék szét, pláne, hogy a Losonci járás csak hét küldöttel rendelkezik az országos kongresszuson.

„Jelen pillanatban nincs értelme annak, hogy a tagságunkat tovább daraboljuk. Szeretném, ha mindhárom jelölés elmenne a Losonci járásból, és majd az országos kongresszus döntene a pártvezetésről. Egyben kell tartanunk a csapatot. Félek attól, ha olyan eredmény születik tizennyolcadikán (aznap tartják az országos kongresszust – a szerkj. megj.), amely nem mindenki számára elfogadható, akkor bajban leszünk.”

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.