2023. november 27., 17:50

Šutaj Eštok: Megbízható partnerek leszünk a migráció elleni küzdelemben

Szlovákia megbízható partner lesz az illegális migráció elleni küzdelemben - jelentette ki hétfőn Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter. A problémát ott kell kezelni, ahol keletkezik - mondta a visegrádi négyek (V4), valamint Ausztria és Németország belügyminisztereinek dél-magyarországi, szegedi találkozóját követően – tájékoztatott a TASR hírügynökség budapesti tudósítója.

v4
Fotó: TASR

„Egyetértettünk abban, hogy meg kell védeni az Európai Unió külső határait, és ezzel kapcsolatban szeretném kijelenteni, hogy Szlovákia kész segíteni ebben" - mondta Šutaj Eštok.

A miniszter hozzátette, Szlovákia álláspontja egybevág Magyarországnak azzal a javaslatával, hogy a schengeni térségben az országhatárok védelmére fordított energiákat inkább a külső határok védelmére kellene koncentrálni. „A migráció problémáját ott kell kezelnünk, ahol keletkezik. Az Európai Unió területén foglalkozni vele már késő" - mondta a belügyminiszter.

Šutaj Eštok rámutatott, nem biztos, hogy mindenben egyetértenek az érintett országok, de elengedhetetlen, hogy képesek legyenek párbeszédet folytatni. „Hiszem, hogy csak a párbeszéd útján tudunk előrelépni, és olyan megoldásokat találni, amelyek segítségével leküzdhetünk egy olyan súlyos problémát, mint az illegális migráció" - mondta.

Šutaj Eštok közölte, örül, hogy ő és partnerei egyetértettek abban, hogy a migráció hatalmas közös kihívás, az egész Európai Uniót érintő probléma. Rámutatott arra is, hogy a belső határok ellenőrzését akkor vezetik be, ha válság van. „Ez komoly figyelmeztetés az európai közösség számára, arra figyelmeztet, hogy válságos időket élünk, és közös megoldást kell találnunk" - fogalmazott.

A belügyminiszter figyelmeztetett arra is, hogy az időjárás miatt jelenleg jobb a helyzet a határokon, de a tavasz beköszöntével ismét romolhat. „Örülök, hogy közös megoldást keresünk, és hogy végül pragmatikus hangnemben folyhat ez a párbeszéd, hogy majd élvezhessük az Európai Unió minden vívmányát, és visszatérhessen az a Schengen, amelyet ismerünk" - tette hozzá.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.