2021. november 10., 12:35

Sulík: Nem fogom engedni, hogy a magyar állam vegyen meg egy szlovák energiacéget

Egy héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a magyar állami villamosművek ajánlatot tettek a közép-szlovákiai energiaszolgáltató (SSE) részvényeinek 49%-áért. Akkor azt írtuk, a szlovák kormánynak el kell dönteni, a gazdasági vagy politikai kérdést csinál-e a dologból. Nos, úgy tűnik az utóbbi forgatókönyv valósul meg.

áram energia
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

Richard Sulík a kormány mai ülése előtt rövid sajtótájékoztatót tartott. Ezen nem csak arról beszélt, hogy az SaS miniszterei nem fogják csípőből támogatni a kormány járványellenes szigorításait, ha azoknak nem látják értelmét, hanem azt is kijelentette

nem fogja támogatni az SSE eladását a magyar állami tulajdonban lévő MVM-nek.

A tárcavezető szerint erre két oka is van. Egyrészt nem látja értelmét annak, hogy egyik állam kezéből a másikéba kerüljön a vállalat. Itt Sulík annyiban csúsztat, hogy az MVM az SSE részvényeinek azon 49%-át vásárolná meg, amelyek egy cseh tőkealap tulajdonában vannak, nem a szlovák állam részesedését. 

A miniszter ehhez még hozzátette, egyébként sem tetszik neki az utóbbi időben a magyar fél külpolitikája.

De jure a szlovák államnak nem kell jóváhagynia az MVM és a cseh EPH tőkealap közti üzletet, de az elemzők szerint igen valószínűtlen, hogy a tulajdonosok szembemennének a szlovák állammal abban az esetben, ha az kifogást emel a tranzakció ellen.

Mit lehet tudni az SSE-ről? A Stredoslovenská energetika az ország második legnagyobb energiaszolgáltatója a ZSE után, mintegy 700 ezer (vállalati és lakossági) fogyasztót látnak el nap mint nap. Bár a vállalat 51%-a állami kézben van, a menedzseri feladatokat azonban magánbefektetők látják el, a vállalat részvényeinek eladását gyakorlatilag a szlovák államnak is jóvá kell hagynia. Az SSE három megyében van jelen, Besztercebánya, Zsolna és részben Trencsén megye lakosságát is ők látják el. A vállalat 49%-a korábban egy francia befektetőcsoport tulajdonában volt, tőlük került a cseh holdinghoz még 2013-ban 400 millió euróért. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.