2021. november 2., 10:10

Magyar állami tulajdonba kerülhet az egyik legnagyobb szlovák energiaszolgáltató részvényeinek majdnem fele

Ha a szlovák kormány is rábólint a tranzakcióra, hamarosan az állami tulajdonú Magyar Villamos Művekhez kerülhet Szlovákia egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Stredoslovenská energetika (továbbiakban SSE).

áram energia
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által irányított cégcsoport, a cseh EPH (Energetický a průmyslový holding, a.s.) piacra dobja érdekeltségeit a mintegy 700 ezer fogyasztót ellátó SSE-ben. A részvénycsomagért a német E.ON (a nyugat-szlovákiai ZSE részvényeinek 49%-a is az ő tulajdonuk), a cseh ČEZ és a magyar MVM is bejelentkezett. A Denník E úgy tudja, a magyar fél kínálta a legtöbbet, sőt, azt írják, már-már gyanúsan sok pénzért szeretnék megvásárolni a szlovák energiaszolgáltató részvényeinek eladó, 49%-át.

Mit lehet tudni az SSE-ről? A Stredoslovenská energetika az ország második legnagyobb energiaszolgáltatója a ZSE után, mintegy 700 ezer (vállalati és lakossági) fogyasztót látnak el nap mint nap. Bár a vállalat 51%-a állami kézben van, a menedzseri feladatokat azonban magánbefektetők látják el, a vállalat részvényeinek eladását gyakorlatilag a szlovák államnak is jóvá kell hagynia. Az SSE három megyében van jelen, Besztercebánya, Zsolna és részben Trencsén megye lakosságát is ők látják el. A vállalat 49%-a korábban egy francia befektetőcsoport tulajdonában volt, tőlük került a cseh holdinghoz még 2013-ban 400 millió euróért. 
A németnek lehet?

A Denník E természetesen a szlovák-magyar ellentétet kihegyezve számol be a témáról, már a címadás is sokatmondó: "Orbán meg akarja vásárolnia az SSE-t", sőt, a cikket is a magyar miniszterelnök fotójával illusztrálták. Azt a lap szerkesztői már elfelejtik megemlíteni, hogy a másik két kérő, azaz a cseh és német vállalat is (részben) állami tulajdonú, a ČEZ részvényeinek 70%-a jelenleg is a cseh államé. Az ordító önellentmondást sem veszik észre, ugyanis azt írják:

a magyar fél túlságosan kedvező ajánlatot tett, így a szlovák kormánynak el kell dönteni, a gazdasági vagy politikai kérdést csinál-e a dologból. 

Bár az SSE viszonylag stabil cég, bevételei folyamatosan ingadoztak az elmúlt években aszerint, hogy a szlovák állam milyen mértékben térítette a vállalat zöld energiák miatt felhalmozódott adósságát. A portál szerint a vállalat most eladósorba került részvényeinek, azaz az EPH 49%-os tulajdonrészének nagyjából 900 millió euró lehet az összértéke. Az SSE éves kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) átlagosan 170 millió euró körül mozgott az elmúlt tíz évben - volt 237 millió, de volt 100 millió körül is. Állítólag a tulajdonosok is nagyjából 900 milliós euróért kínálták fel a részvényeket a cseh állami vállalatnak, mire az MVM közölte, ők 1,2 milliárdot is készek megadni.

Magyar Villamos Művek Az MVM Csoport Magyarország negyedik legnagyobb vállalatcsoportja, működése lefedi a teljes magyarországi energiarendszert, tulajdonosa a magyar állam.

A Denník E szerint ez túl magas ár, "gazdaságilag nincs semmi magyarázata", hiszen szerintük az MVM sem lesz képes jobban, értsd, nyereségesebben üzemeltetni a szlovák energiaszolgáltatót.

A portál emlékeztet, tavaly már köttetett egy hasonló tranzakció, akkor az MVM egy cseh állami gázszolgáltatót, az Innogy-t happolta el a németek, illetve éppen az EPH elől, azzal a különbséggel, hogy abban a cseh államnak már egyáltalán nem voltak érdekeltségei. 

Az SSE-ben viszont a szlovák államnak vannak.

Várnak a döntéssel

Az üzlet persze még nem köttetett meg. Úgy tudni, Křetínský és Tkáč még nem döntötték el, igent mondanak-e a magyar állami vállalat igen bőkezű ajánlatára. Amennyiben így lesz, a szlovák állam még mindig megfúrhatja az üzletet, annak ellenére, hogy gazdasági szempontból nyilván megérné nekik. A Denník E ugyanis azt írja, az EPH biztosan elállna az üzlettől, ha a szlovák kormány kifogásokat emelne, hiszen a vállalat és a szlovák állam más nagyvállalatokban is közös érdekeltségekkel rendelkezik.

Hogy Pozsony mit lép, egyelőre nem tudni.

Richard Sulík gazdasági miniszter elismerte, hogy az MVM ajánlatot tett az energiaszolgáltatóra, de részleteiben nem kívánt beszélni a kérdésről, csak annyit közölt, mindkét féllel tárgyalni szeretne. Eduard Heger kormányfő egyelőre még csak nem is kommentálta a hírt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.