2021. december 12., 17:47

Sulík: Ki kell nyitni az éttermeket!

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint hét ember dönt az ország sorsáról. A szakértői konzílium viszont csak a kormány tanácsadó szerve, s az nem mindig fogadja el az ajánlásait.

Richard Sulík
Fotó: TASR

Még csak harmadik napja, hogy előnyöket élveznek a beoltottak és azok, kik már átestek a Covidon. Kinyitottak a boltok, a síközpontok, az edzőtermek, a templomok és a fodrászatok.

Sulík máris folytatni akarná a nyitást.

A korona visszahúzódóban van, ez puszta tény, a kórházban kezelt betegek száma csökken, ezért remélem, hogy a kormány ezt a csökkenő trendet kopírozni fogja és kinyitja például az éttermeket”

– mondta a Testre szabva (Na telo) vitaműsorban.

Hozzátette: vasárnap összeül a koalíciós tanács, ahol erről is beszélni fognak. Kedden pedig a kormány fog ülészeni.

Azonnali nyitást

A gazdasági miniszter szerint nincs idő hosszú heteket várni a statisztikákra és aztán megállapítani, hogy az éttermek harmada tönkrement. Azt mondja, hogy egyszerűen ki kell nyitni ezeket.

Ha a betegek száma a következő napokban is csökkenni fog a kórházakban, azon lesz, hogy az éttermek „gyakorlatilag azonnal” kinyithassanak.

Amikor múlt héten az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója, Matej Mišík értékelte a járványhelyzetet, elmondta, hogy csökkent a pozitív esetek száma, kevesebbszer kell a mentőnek covidos beteghez kimennie, a kórházakban pedig stabil a betegszám. Lélegeztetőgépen viszont többen vannak és nőtt a halálozások száma is.

Tény, hogy bár a helyzet stabilizálódott, a kórházban kezelt betegek száma még mindig a kritikus 3200 felett van.

Ráadásul már az országban van az omikron, ami jobban fertőz, mint a delta.

Sulík kétségbe vonja a konzílium határozatait

A miniszter ugyanakkor nekiment a szakmai konzíliumnak is, ami Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter tanácsadó szerve.

Már néhány napja is azt mondta, hogy személy szerint ignorálni fogja a szakértők véleményét, mert csak a magukét látják

és ennek őrült döntések az eredményei.”

„Azért mert ezek a szakértők túlságosan szűk profilúak” – mondta a vitaműsorban.

Ez a hét ember dönt tulajdonképpen az egész országról, én ezt egyszerűen elfogadhatatlannak tartom”

 – tette hozzá Sulík.

Szerinte a csapatban pedagógusnak, közgazdásznak, az érintett csoportok képviselőinek is jelen kellene lenniük.

Mert szörnyen könnyen bezárják az epicsapat említett tagjai bármelyik boltot, ha nekik a fizetésük hónapról hónapra vasrendszerességgel megcsörren a számlájukon”

– tette hozzá.

Vitapartnere, Denisa Saková ex belügyminiszter, a Hlas- SD tagja viszont szemére vetette, hogy ezeket a dolgokat zárt ajtók mögött kell megoldani. Hogy kezeljék az emberek a szabályokat, ha maga a miniszter sem respektálja a konzílium ajánlásait?

A konzílium csak ajánl, a kormány dönt

A szakértői konzílium csak tanácsadó szerv, ami intézkedéseket ajánl és a munkáját ingyen végzi. Arról, hogy milyen új szabályok lépnek életbe, a kormány dönt.

Az iskolák hétnapos bezárását a lockdown bevezetésekor, pár héttel ezelőtt, éppen az SaS vétózta meg. Ezért maradtak nyitva.

Az utolsó, múlt heti intézkedéscsomag is azt mutatja, hogy a konzílium ajánlásainak nagy részét nem vették figyelembe. A szakértők egy állásfoglalást is kiadtak, miszerint nem értenek egyet az intézkedésekkel, ezek egyikét-másikát szerencsétlennek és logikátlannak tartották.

Rossz intézkedésnek tartották az üzletek és szolgáltatások kinyitását, az iskolák bezárásáért cserébe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.