2020. február 11., 13:52

Sulík és Kiska együttműködésre szólították fel az ellenzéket

Richard Sulík, az SaS és Andrej Kiska, a Za ľudí párt elnöke felszólította a demokratikus ellenzék képviselőit, hogy ne a médián keresztül üzengessenek egymásnak, és nyilvánítsák ki egyértelműen, hogy a választások után képesek egy stabil kormányt létrehozni. 

Richard Sulík, Andrej Kiska
Fotó: TASR

A két pártvezető kedden találkozott, hogy egyeztessenek a pozsonyi SZNF térre, február 21-ére tervezett megemlékezéssel kapcsolatban. Ezen a napon lesz Jan Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulója.

A megemlékezésen az áldozatok szülei is részt vesznek.

„Az áldozatok szülei elsősorban azért lesznek jelen, mert ők is érzékelik, hogy azt az állapotot, amelynek rettenetes következménye a kettős gyilkosság, csak a politikusok változtathatják meg. Csak egy tisztességes jobboldali kormány változtathat ezen a helyzeten” - állapította meg Sulík a keddi sajtótájékoztatón.

Kiska az ellenzék összefogásának fontosságát hangsúlyozta. Úgy véli, meg kell mutatniuk a választóknak, hogy a választások után készek stabil kormányt létrehozni, és vissza tudják adni az országot a tisztességes embereknek. Egyben felszólította a demokratikus ellenzék vezetőit, hogy ne a médián keresztül üzengessenek egymásnak.

A volt államfő elismerte, hogy az ellenzéki pártok ugyanazokért a szavazókért harcolnak, ennek ellenére úgy véli, hogy nem ébreszthetnek kétségeket a jövőbeni kormány stabilitását illetően.

A keddi találkozót az SaS elnöke szervezte meg. Bevallása szerint meghívta az összes ellenzéki pártvezetőt. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke és a PS-Spolu koalíció képviselői elutasították a meghívást. Végül csak Kiska jött el.

Sulík elmondása szerint az SZNF téri megemlékezés február 21-én, pénteken, 14 órától veszi kezdetét. Bízik benne, hogy a programot össze tudják egyeztetni a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselőivel. A megyeszékhelyek SaS által lefoglalt tereit a párt átadja az aktivistáknak.

A PS-Spolu koalíció közölte:

előre tájékoztatták a partnereiket, hogy semmilyen politikai akciót nem terveznek az újságíró-gyilkosság évfordulójára.

„Úgy véljük, hogy a politikusoknak együttérzést kellene mutatniuk, és nem szabadna kihasználniuk a megemlékezést kampánycélokra” – jelentette ki Silvia Hudáčková, a koalíció szóvivője, hozzátéve: az évforduló napján a terek a polgári társadalmat, és nem a politikusokat illetik meg.

Megosztás
Címkék