2019. december 8., 11:02

Štefan Harabin listán maradhat

Štefan Harabin vezetheti a Vlasť párt listáját, erősítette meg Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke.

Štefan Harabin
Fotó: TASR

„A bírói funkcióját befolyásoló további lépések nem érintik a jelöltségét” - jelentette ki újságírók előtt a bizottság elnöke.

Harabin a Legfelsőbb Bíróság tagja, aki a jövő évi parlamenti választáson jelöltként indul, így folyó év december 31-én megszűnik bírói funkciója. Ugyanakkor december elsejétől bejelentése szerint lemondott bírói tevékenységéről, arra hivatkozva, hogy nyugdíjba vonulna.

A bírókról szóló törvény idei módosítása miatt megszűnik azon bíró szolgálati jogviszonya, aki jelöltként indul a parlamenti vagy az európai parlamenti választásokon.

A választási bizottság pénteken leellenőrizte a választáson indulók jelöltlistáit, regisztrálta a 25 választási szubjektumot, majd kisorolta a sorszámokat, amelyekkel indulnak a parlamenti választáson.

Bárány azt is megerősítette, hogy Ján Krošlák az Sas és az OĽaNO listáján is jelöltként volt feltüntetve,

ám csak az egyik listán szerepelhet. Matúš Bystriansky, az OĽaNO szóvivője a TASR-nek megerősítette, hogy az ő pártjuk listáján maradt Krošlák jelöltként.

A választási bizottsághoz egyelőre

a billboardokon és egyéb választási anyagokon fel nem tüntetett megrendelő miatt érkeztek a választási kampánnyal kapcsolatos panaszok.

Bárány megjegyezte, hogy a panaszokat továbbították a belügyminisztériumhoz. „Az esetek nagy többségében a megrendelő fel volt tüntetve, csak kisebb méretű betűvel” - mondta el a bizottság elnöke.

A parlamenti választásra 2020. február 29-én kerül sor. A politikai szubjektumok adóval együtt legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a kampányra. A követhetőség miatt transzparens számlán kell vezetni a kampánnyal kapcsolatos pénzmozgásokat. A választási kampány 48 órával a választás előtt ér véget, ekkortól választási moratórium van érvényben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.