2021. november 19., 18:10

Sikeres Nagyszombat megye oltási stratégiája

Komoly szerepe van Nagyszombat megye önkormányzatának abban, hogy a közigazgatása alá tartozó dél-szlovákiai járások jól állnak oltottság ügyében. A harmadik oltóanyag beadására és az átoltásra is fel vannak készülve, tervezik az újabb mobil-oltóközpontok mozgósítását is. Berényi Józseffel, a megye első alelnökével beszélgettünk.

oltás
Fotó: Nagyszombat megye, Facebook
Illusztrációs felvétel

Nagyszombat megye önkormányzata időben reagált a koronavírus-járványra, az oltási kampányt és az oltás körülményeinek bebiztosítását nem bízta a kormány határozatlan és állandóan változó döntéseire. Talán ennek, és a polgárok felelősségteljes hozzáállásának is köszönhető, hogy a megye közigazgatása alá tartozó, magyarlakta Dunaszerdahelyi járás jelenleg a kettő piros Covid-automata zónában lévő járások egyik, valamint, hogy a Galántai járás, amely a vörös zónában van, az idős lakosság magas arányú átoltottságának köszönhetően már nem kerülhet fekete zónába.

Nagyszombat megye március 6-án nyitotta meg a nagykapacitású oltóközpontot Dunaszerdahelyen. Berényi József, a megye első alelnöke összegezte, hogy azóta már több mint százezer polgárt oltottak be itt, és nem csak a Csallóközi régióból, hanem máshonnan is érkeztek oltakozók.

A megye alelnöke szerint a dunaszerdahelyi nagykapacitású oltóközpont működése jelentős mértékben járulhat hozzá ahhoz a tényhez, hogy a szerdahelyi járás még mindig „csak” a piros zónában van. A nagykapacitású oltóközpontban naponta ötven ember dolgozott azon, hogy az emberek biztonságban megkapják a vakcinát: orvosok, nővérek, ambulánsok. A dunaszerdahelyi egészségügyi szakközépiskola és a vidékfejlesztési iskola diákjai, önkéntesei is folyamatosan segítséget nyújtottak.

„A magyarlakta régiók lakosai nyilván figyelemmel követték és követik a magyarországi oltási kampányt is. Valljuk be, a magyar médiákban jobb, erősebb az oltási kampány” – jegyezte meg Berényi József.

Közben az oltakozást a megye nem bízta kizárólag a Nagyszombatban, Szakolcán és Dunaszerdahelyen működő nagykapacitású oltóközpontokra. Mobil oltóegységeket rendeltek ki az azokat igénylő településekre. Berényi elmondta, ez semmiképpen nem ment volna meg a helyi önkormányzatok közreműködése nélkül, akik helyet, teret biztosítottak az oltásnak, hirdették azt a lakosok között. Közel nyolcvan Nagyszombat megyei településen járt a mobil oltóegység, átlagban egy településen száz embert oltottak be – számol a megye alelnöke.

Hozzáteszi, a hétvégén (november 20-21.) ismét nagyszabású oltási – átoltási lehetőséget nyújt Nagyszombat megye a magyarlakta járások lakosainak is. A szombati nap folyamán a dunaszerdahelyi vidékfejlesztési iskolában berendezett nagykapacitású oltóközpontban oltanak Pfizerrel (nyolctól fél egyig) és Janssennel (egytől négyig). Valamint Galántán a sportcsarnokban Janssennel (kilenctől négyig). Az időpontokat és a helyszíneket itt követhetik figyelemmel: https://www.trnava-vuc.sk/15378-sk/aktuality/zupa-bude-cez-vikend-ockovat-aj-bez-registracie/

Nagyszombat megye alelnöke elárulta, újra tervezik a harmadik oltás felvételével kapcsolatban a mobil oltóközpontok kiküldését a településekre, de még szervezési kérdéseket kell oldani és humán erőforrást felszabadítani erre a célra.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.