cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 1., 15:40

Siker és öröm. Magyar feliratot kapott a vágsellyei rendelőintézet

Magyar felirat került a vágsellyei rendelőintézet homlokzatára. Az intézet nevét ezidáig csak szlovák nyelven hirdette az épület homlokzata, Nyitra megye hathatós közbenjárására ezentúl a magyar ajkú régióbeliek is megtisztelve érezhetik magukat.

magyar felirat Vágsellyei rendelőintézet
A látványtervezet
Fotó: Vágsellyei rendelőintézet Facebook oldala, Baros Róbert

Vágsellye a Nyitrai kerület Vágsellyei járásának székhelye. Bár maga a város erősen asszimilálódott az elmúlt évtizedekben, a környékbeli falvakat – Deáki, Pered, Zsigárd, Vágfarkasd, Vághosszúfalu – szép számban lakják magyar ajkú lakosok.

A 2021-es népszámlálási adatok alapján a járás lakosságának 27,94 százaléka tüntette fel első nemzetiségének a magyart, míg 2011-ben a lakosság 31,73 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek a járásban.

A 2022-es önkormányzati választások után Nyitra megyén

létrehozták a kisebbségi bizottságot, amelynek fő feladata az volt, hogy érvényesítse a kétnyelvűséget azon területeken, ahol a magyar lakosság aránya tizenöt százalék feletti.

Csenger Tibor, Nyitra megye első alelnöke javaslatára ekkor kezdték el intézni, hogy a megyei fenntartás alatt álló rendelőintézet (poliklinika) a szlovák mellé magyar nyelvű feliratot is kapjon. A rendelőintézet akkori igazgatójával azonban nem jutottak dűlőre a magyar nyelvet érintő kérdésben. A rendelőintézet élére idén nyáron a Szövetség párt színeiben dolgozó Baros Róbert került, ő már prioritásként kezelte az említett ügyet.

Konzultáltunk Bukovszky Lászlóval, aki akkor még kisebbségügyi kormánybiztos volt, és elindult a folyamat. Az anyagi háttér megoldott, az igazgatón a kivitelezés múlott

– magyarázta korábban portálunknak Csenger Tibor. A vágsellyei szakrendelők tekintetében úgy véli az elmúlt években sikerült a betegellátás minőségét jól felépíteni, magas szintre hozni. 

A rendelőintézet már vonzó az orvosok számára, a betegeknek pedig jó, ha egy helyen, egy központban találják meg az orvosokat, egészségügyi és kiegészítő szolgáltatásokat.

A napokban levezényelt Nyitra megyei ülésen a Szövetség képviselőinek (Csenger Tibor, Agócs Kőrösi Ildikó, Baranyai Zsolt, Tölgyesi Róbert) közbenjárására jóváhagyták a vágsellyei rendelőintézet számára a CT megvalósítására szükséges utolsó pénzcsomagot is.

magyar felirat Vágsellyei rendelőintézet
Magyar felirat került a homlokzatra
Fotó:  Vágsellyei rendelőintézet Facebook oldala, Baros Róbert
Térségünk szlovákok és magyarok által vegyesen lakott, így rendelőintézetünket - elsősorban a környékbeli falvakból - jelentős számban keresik fel magyar nemzetiségű páciensek. Az intézmény homlokzatára - a szlovák felirat mellé - ma felkerült a rendelőintézet neve magyar nyelven is”

– tudtuk meg Baros Róberttől november elsején. Az igazgató korábban már megmutatta portálunknak a helyére került magyar felirat látványtervezetét és örül annak, hogy sor kerülhetett a megvalósításra.

A Vágsellyei rendelőintézetben zajló munkáról és a gyermekügyelet kérdéses heyzetéről a Magyar7 hetilap 43. számában olvashattak.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.